Skocz do zawartości
Opublikowano

Hej wszystkim! 👋

Zauważyłem, że brakuje kompletnego poradnika, który przedstawia jak dodać TOGGLE dla umiejętności w grze.
Ta funkcja pozwala na aktywację umiejętności bez czasu odnowienia (cooldown), co znacząco wpływa na dynamikę rozgrywki.
Dlatego postanowiłem przygotować szczegółowy poradnik, który krok po kroku pokaże, jak wprowadzić ten atrybut do umiejętności. 🛠️

Co to jest flaga TOGGLE?

Flaga TOGGLE to specjalny atrybut umiejętności, który pozwala na jej ciągłe działanie lub możliwość włączenia/wyłączenia na żądanie, bez konieczności odnowienia.
Jest to istotne narzędzie, które daje graczom większą kontrolę nad strategią, ale również wymaga ostrożności ze względu na potencjalny wpływ na balans gry. ⚖️

Umiejętności w którym dodamy nowy atrybut:

Wojownik Body

• Aura Miecza
  • Berserk

Wojownik Mental

• Silne Ciało

Sura WP

• Czarowane Ostrze
  • Czarowana Zbroja
  • Strach

Sura BM

• Ognisty Duch
  • Mroczna Ochrona

Szaman Smok

• Pomoc Smoka
  • Błogosławieństwo
  • Odbicie

Szaman Leczenie

• Zwiększenie Ataku
  • Zwinność

Ninja Archer

• Bezszelestny Chłód

Aktualizacja bazy danych🔧

Pierwszym krokiem jest aktualizacja tabeli 'skill_proto'. Ustalamy flagę 'TOGGLE' i zerujemy czas odnowienia dla wybranych umiejętności.

Poniżej znajduje się zapytanie mysql SQL, które wykonuje te zmiany:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Modyfikacja Plików Klienta🔧

Teraz wykonamy modyfikacje w plikach klienta od umiejętności. 

📂Lokalizacja pliku: 'locale -> pl -> skilldesc.txt'

Dodaj flagę 'TOGGLE' do odpowiednich wpisów, tak jak pokazano poniżej:

🔐 Ukryta Treść 🔐

📂Lokalizacja pliku: 'locale -> pl -> skilltable.txt'

Tutaj również musisz dodać flagę 'TOGGLE' oraz usunąć wartość czasu odnowienia (cooldown).

🔐 Ukryta Treść 🔐

Po wgraniu zaleca się użycia komendy reboot - w PuTTy.

Jeżeli napotkacie na jakiekolwiek trudności czy macie dodatkowe pytania, jestem tutaj, żeby pomóc.

Nie krępujcie się zadawać pytań lub dzielić się swoimi doświadczeniami, bo wspólnie tworzymy lepszą społeczność dla Metin2. 🎮🛡️

Powodzenia w modyfikacji! 🌟

Featured Replies

Opublikowano
Cytat

Szaman Smok

• Pomoc Smoka
  • Błogosławieństwo
  • Odbicie

Szaman Leczenie

• Zwiększenie Ataku
  • Zwinność

Jak gram w metina kilkanaście lat to nigdy nie spotkałem się z brakiem cd na tych skillach, zobaczymy czy to nie będzie powodowało jakichś problemów, typu że szaman daje buffy również innym osobom 😄

Opublikowano
  • Autor

Grając w Metin2 od wielu lat, też jestem przyzwyczajony do pewnych mechanik. Ale zmiany te są zwykle wprowadzane na serwerach typu "easy", gdzie cała idea polega na innej dynamice i szybszej rozgrywce.

Co do Twojego pytania o potencjalne problemy: tak, brak cooldownu na umiejętnościach szamana oznacza, że może on rzucić buffy na siebie i innych graczy non-stop. To może wprowadzić pewien dysonans w balansie gry, ale zazwyczaj na tego typu serwerach balans jest już i tak różny w porównaniu z klasycznym Metin2.

Opublikowano

Przydatny poradnik!

Przydałaby się również informacja o wydłużeniu czasu skillow, zmiana czasu odnowy skilla. Przykładowo jak mamy toggle na silnym ciele, a go włączymy i dezaktywujemy to musimy czekać, aż się skill odnowi. Wypadałoby to ustawić na 0. 

Po stronie klienta tez trzeba zmienić cooldown, a przynajmniej z tego co zauważyłem jak to robiłem u siebie.

Edytowane przez Bartosz

Opublikowano
  • Autor

@Bartosz Jeśli zrobiłeś wszystko według poradnika silne ciało powinno się włączać i wyłączać bez czasu odnowienia, zaraz to zweryfikuję i ewentualnie zaktualizuję temat. 

Jest dołączony plik skilltable.txt on jest w cliencie i w nim wstawiłem czas odnowienia na zero przy modyfikowanych umiejętnościach. 

Przykładowo dla silnego ciała:

19	천근추	1	1	1	0	DEF_GRADE	(200+str*0.2+con*0.5)*k	80+220*k	60+90*k		0			SELFONLY,TOGGLE	16	MOV_SPEED	-(1+9*k)	60+90*k	16	0	0	NORMAL	1	1	0	0

Po 60*90*k jest 0 i to właśne ta wartość określa szCooldownPoly (czas odczekania)

Zweryfikowałem i gdy robisz zgodnie z poradnikiem to bez problemu działa:

silne_tg.gif

Po wrzuceniu tego zapytania do bazy danych musisz zrestartować serwer. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzięki !

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wsumie ciekawe zjawisko, skille mogę wyłączyć i włączyć ALE po minucie/dwóch skille się wyłączają ☢️

Opublikowano
  • Autor

No bo nadal masz czas trwania umiejętności TOOGLE nie pomijają czasu trwania i nie robią permanentnych skill. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzięki.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

dadsadasdas

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem, zrobiłem kopiuj wklej z poradnika, i toggle się uruchamia, mogę wyłączyć ale cooldown dalej jest.. I musze czekać aż minie żeby z powrotem uruchomić skilla.

#EDIT. Nie ważne... Nie tego klienta edytowałem.. Masakra

Edytowane przez Sentinel