Skocz do zawartości
Opublikowano

Cześć,

Chciałbym usunąć wszystkie niepotrzebne questy (zadania).

Dokładniej chodzi mi o misje typu "Zabij 10 dzikich psów", "Dostarcz list do kowala", tego typu misje, nie potrzebuje ich, w razie potrzeby napisze sobie własne zadania i nagrody do nich.

Jak mogę tego dokonać? Czy jest mi ktoś w stanie zrobić listę questów które mogę usunąć aby pozbyć ich się z serwera? I czy samo usunięcie z tej ścieżki wystarczy? Czy coś jeszcze trzeba zrobić?

image.png.e57b27767cb3e131047a4a114e248cc9.png

Proszę o pomoc, ewentualnie na potrzeby tego postu można stworzyć gdzieś temat w poradnikach odnośnie tego jak się to usuwa żeby nie leżało później w kliencie/serwerze bez potrzeby.

Pozdrawiam,

Bartosz.

Rozwiązane przez Sevence

Przejdź do rozwiązania

Featured Replies

Opublikowano

Cześć,

Przede wszystkim, questy znajdują się w katalogu, który określiłeś w temacie. Są to zadania napisane w języku Lua z rozszerzeniem .quest lub .lua.

Aby quest mógł działać, musi zostać skompilowany za pomocą komendy /qc. Często w plikach znajduje się skrypt, który kompiluje wszystkie questy, wczytując je z pliku według ich nazw. Taka lista może nosić nazwę "quest_list" lub "locale_list", w zależności od konkretnych plików. Domyślny skrypt do tego zadania to "quest_rebuild.sh", który kompiluje wszystkie questy z listy. Po skompilowaniu, questy umieszczane są w folderze OBJECT. Musisz zdecydować, które questy chcesz usunąć i skompilować je ponownie. Jeśli chcesz usunąć wszystkie, wystarczy wyczyścić zawartość folderu OBJECT. Jeśli nadal masz jakiekolwiek pytania - śmiało pytaj jesteśmy tu by sobie pomagać. 

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, Sevence napisał(a):

Jeśli chcesz usunąć wszystkie

Wszystkie, że wszystkie, czy takie które nie zaburzą mi działania serwera? To znaczy - nie chce usuwać questów odpowiedzialnych za np. wybór skilli po wbiciu 5 poziomu, chce się pozbyć tylko zadań od npctów typu "przynieś to, idź tam, zabij tyle x". Czy w tym przypadku musze po prostu kopać po tych plikach i patrzeć co jest do wyrzucenia? Czy takie typowo zadania od npctów są w łatwy sposób do rozróżnienia od takich "systemowych" questów których po prostu nie warto usuwać?

Opublikowano

Wszystko zależy od konkretnych plików. Oryginalnie questy biologa są określone jako "collect_quest", a fabuła jako "main_quest". Czy to głównie te questy chcesz usunąć?

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, Sevence napisał(a):

Wszystko zależy od konkretnych plików. Oryginalnie questy biologa są określone jako "collect_quest", a fabuła jako "main_quest". Czy to głównie te questy chcesz usunąć?

Tak, głównie wszystkie questy fabularne, lub poboczne typu "Idź do kowala z drugiej wioski i przekaz mu wiadomosc", z tego co kojarzę był taki quest.

Opublikowano

To usuń linię questów o nazwie main_quest_lv1.quest itd. z pliku w którym masz listę questów. 

Wejdź do katalogu: .../share/locale/poland/quest 

Spróbuj znaleźć plik o nazwie locale_list lub quest_list możesz wrzucić tu jego zawartość.

Spróbuj również znaleźć skrypt do przekompilowania wszystkich questów np. o nazwie quest_rebuild.sh. 

Opublikowano
  • Autor

Dobra, udało mi się chyba usunąć te questy, lub je ukryć, nie jestem pewien jak ten system działa w grze, jak on sobie zczytuje te pliki.

Generalnie usunąłem z locale_list interesujące mnie questy, i użyłem komendy questcompile, wszedłem na postać gdzie było z 20 questów, teraz widnieje z 5, także jest sukces!

Pytanie tylko czy te pliczki jeszcze gdzieś leżą i wypadałoby je usunąć aby nie zabierały niepotrzebnie zasobów serwera, bądź clienta? Czy to jest wysyłane z serwera np. przy podłączeniu, i po stronie klienta tych questów nie ma i nie muszę się niczym martwić?

@Sevence dzięki wielkie za pomoc! 🍻

Opublikowano
  • Rozwiązanie

Questy są tylko po stronie serwera. Jeśli przekonpilowales questy to już ich nie ma. Jedynie zostanie sam plik z questem który nie jest już używany właśnie w katalogu quest. Status questów na postach jest zapisywane w bazie danych player tabelka quest.

• Sevence zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.