Opublikowano 22 Września 202422 Wrz Witam. Stworzyłem nowy npc o nazwie " Bazar " Czy dużo przerabiania jest aby zrobić aby npc otwierał zamiast okno sklepu to okno wyszukiwarki z tego tematu: Wyszukiwarka do Sklepów Offline https://sharegon.pl/topic/790-wyszukiwarka-do-sklepów-offline/
Opublikowano 22 Września 202422 Wrz Programista Możesz to zrobić w taki sposób, w jaki otwiera się np. cube: Bindujesz funkcję Lua dla questa, czyli pc.open_bazar(). Ta funkcja może zawierać identyczną logikę co pc.open_cube(). Później tylko zostaje pakiet do klienta i PyCallClassMemberFunc o nazwie np. BINARY_BAZAR_OPEN. Następnie w game.py robisz def o tej samej nazwie, no a w nim otwierasz okno. Edytowane 22 Września 202422 Wrz przez Thorek
Opublikowano 22 Września 202422 Wrz Autor Coś w tym stylu? questlua_pc.cpp: [code]int pc_open_bazar(lua_State* L) { LPCHARACTER ch = CQuestManager::instance().GetCurrentCharacterPtr(); if (!ch) return 0; ch->ChatPacket(CHAT_TYPE_INFO, "Opening bazar..."); "BINARY_BAZAR_OPEN" ch->GetDesc()->Packet("BINARY_BAZAR_OPEN", sizeof("BINARY_BAZAR_OPEN")); return 0; }[/code] questlua_pc.cpp void RegisterPCFunctionTable() { luaL_Reg pc_functions[] = { {"open_bazar", pc_open_bazar}, {NULL, NULL} }; luaL_register(L, "pc", pc_functions); } game.py def BINARY_BAZAR_OPEN(self): self.interface.OpenBazarWindow() networkModule.py self.ServerCommandParser["BINARY_BAZAR_OPEN Edytowane 22 Września 202422 Wrz przez benio101
Opublikowano 22 Września 202422 Wrz Programista Rozwiązanie 20 minut temu, benio101 napisał(a): Coś w tym stylu? questlua_pc.cpp: [code]int pc_open_bazar(lua_State* L) { LPCHARACTER ch = CQuestManager::instance().GetCurrentCharacterPtr(); if (!ch) return 0; ch->ChatPacket(CHAT_TYPE_INFO, "Opening bazar..."); "BINARY_BAZAR_OPEN" ch->GetDesc()->Packet("BINARY_BAZAR_OPEN", sizeof("BINARY_BAZAR_OPEN")); return 0; }[/code] questlua_pc.cpp void RegisterPCFunctionTable() { luaL_Reg pc_functions[] = { {"open_bazar", pc_open_bazar}, {NULL, NULL} }; luaL_register(L, "pc", pc_functions); } game.py def BINARY_BAZAR_OPEN(self): self.interface.OpenBazarWindow() networkModule.py self.ServerCommandParser["BINARY_BAZAR_OPEN Matko jedyna, nie, ale w sumie zapomniałem o możliwości wysłania komendy, żeby było Ci prościej zrób tak: int pc_open_bazar(lua_State* L) { LPCHARACTER ch = CQuestManager::instance().GetCurrentCharacterPtr(); if (!ch) return 0; ch->ChatPacket(CHAT_TYPE_COMMAND, "OpenBazar"); return 0; } game.py: def __ServerCommand_Build(self): serverCommandList = { "DayMode": self.__DayMode_Update, # ... "OpenBazar": self.OpenBazar, } # ... def OpenBazar(self): # Tu otwierasz co trzeba Edytowane 22 Września 202422 Wrz przez Thorek
Opublikowano 22 Września 202422 Wrz Oraz możesz też wywołać komendę bezpośrednio w quescie bez tworzenia nowej funkcji questowej. quest wyszukiwarka begin state start begin when 20018.chat."Wyszukiwarka " with pc.level >= 1 begin cmdchat("nazwa_komendy") end end end Oraz jak Thorek pisal w game.py dodac ta komenda i funkcje do niej
Opublikowano 22 Września 202422 Wrz Programista ty no faktycznie, zapomniałem kompletnie o cmdczacie xD
Opublikowano 22 Września 202422 Wrz Autor 35 minut temu, Thorek napisał(a): Matko jedyna, nie, ale w sumie zapomniałem o możliwości wysłania komendy, żeby było Ci prościej zrób tak: int pc_open_bazar(lua_State* L) { LPCHARACTER ch = CQuestManager::instance().GetCurrentCharacterPtr(); if (!ch) return 0; ch->ChatPacket(CHAT_TYPE_COMMAND, "OpenBazar"); return 0; } game.py: def __ServerCommand_Build(self): serverCommandList = { "DayMode": self.__DayMode_Update, # ... "OpenBazar": self.OpenBazar, } # ... def OpenBazar(self): # Tu otwierasz co trzeba I do questa: quest open_bazar begin state start begin when xxx.chat.begin pc.open_bazar() end end end I to będzie na tyle? Edytowane 22 Września 202422 Wrz przez benio101
Opublikowano 22 Września 202422 Wrz 1 minutę temu, benio101 napisał(a): I do questa: quest open_bazar begin state start begin when xxx.chat.begin pc.open_bazar() end end end Dokladnie
Opublikowano 22 Września 202422 Wrz Autor I taka sama zasada będzie jak dodam item "Pierscien" i po kliknieciu aby otwierało ten sam bazar
Opublikowano 22 Września 202422 Wrz 9 minut temu, benio101 napisał(a): I taka sama zasada będzie jak dodam item "Pierscien" i po kliknieciu aby otwierało ten sam bazar Tak. Wtedy dajesz when id_itemu.use begin
Opublikowano 22 Września 202422 Wrz Autor To teraz zostało mi edytować dodawanie itemu, a mianowicie. Zmienic aby gracz mogl dodawać itemy do wyszukiwarki nie otwierajac sklepu. Proszę o wskazówki nie gotowca Z góry dziekuje i pozdrawiam Edytowane 22 Września 202422 Wrz przez benio101
Opublikowano 22 Września 202422 Wrz 40 minut temu, benio101 napisał(a): To teraz zostało mi edytować dodawanie itemu, a mianowicie. Zmienic aby gracz mogl dodawać itemy do wyszukiwarki nie otwierajac sklepu. Proszę o wskazówki nie gotowca Z góry dziekuje i pozdrawiam Ciężko zrozumieć pytanie. Ja np nie rozumiem
Opublikowano 24 Września 202424 Wrz Programista W dniu 23.09.2024 o 00:00, Shar506 napisał(a): Oraz możesz też wywołać komendę bezpośrednio w quescie bez tworzenia nowej funkcji questowej. quest wyszukiwarka begin state start begin when 20018.chat."Wyszukiwarka " with pc.level >= 1 begin cmdchat("nazwa_komendy") end end end Oraz jak Thorek pisal w game.py dodac ta komenda i funkcje do niej Tak z ciekawości. Po co ten warunek z pc.level >= 1? Warto też dodać setskin(NOWINDOW) W dniu 23.09.2024 o 00:38, benio101 napisał(a): To teraz zostało mi edytować dodawanie itemu, a mianowicie. Zmienic aby gracz mogl dodawać itemy do wyszukiwarki nie otwierajac sklepu. Proszę o wskazówki nie gotowca Z góry dziekuje i pozdrawiam Jeśli dla Ciebie problemem było zrobienie otwierania okna wyszukiwarki przez NPC to nie męcz się z tym
Opublikowano 24 Września 202424 Wrz 5 godzin temu, KoYGeR napisał(a): Tak z ciekawości. Po co ten warunek z pc.level >= 1? Warto też dodać setskin(NOWINDOW) Jeśli dla Ciebie problemem było zrobienie otwierania okna wyszukiwarki przez NPC to nie męcz się z tym A brałem z gotowego questa i nie usunąłem sprawdzania poziomu
Witam.
Stworzyłem nowy npc o nazwie " Bazar "
Czy dużo przerabiania jest aby zrobić aby npc otwierał zamiast okno sklepu to okno wyszukiwarki z tego tematu:
Wyszukiwarka do Sklepów Offline https://sharegon.pl/topic/790-wyszukiwarka-do-sklepów-offline/