Skocz do zawartości

Dołącz do społeczności Sharegon

Odkryj świat technologii, gier i programowania w Sharegon.pl 🚀

Czy jesteś pasjonatem nowych technologii, zapalonym graczem, czy aspirującym programistą? Nasza społeczność jest miejscem dla Ciebie! Tutaj możesz dzielić się swoimi pomysłami, uczestniczyć w ekscytujących dyskusjach i uczyć się od ekspertów w dziedzinie. Zdobywaj osiągnięcia, buduj swoją reputację i rywalizuj z innymi entuzjastami.

Twoja wiedza i umiejętności mogą wzbogacić naszą społeczność. Stań się częścią Sharegon! 🧩🌐

header

Rekomendowane odpowiedzi

Jesteśmy dwoma developerami (drugi z nich: Rage) poszukującymi technika do naszego serwera Metin2. Naszym celem jest stworzenie serwera opartego na klasycznej rozgrywce z lat 2007-2010 bez alchemii, szarf, petów i wierzchowców. W zamyśle ma to być hard z elementami serwera medium/easy (systemy ułatwiające rozgrywkę i przystosowywujące grę do obecnych czasów).  

Dodatkowo chcemy dodać do gry elementy QoL, które ułatwią rozgrywkę na niższych poziomach i zapewnią nowe doświadczenie na początkowych etapach gry, tak aby przełamać schemat gry w Metin2. Chcemy zaoferować garść nowości i poczucie częściowego odkrywania gry od nowa. Chcemy zapewnić projekt na lata - mamy zaplanowane aktualizacje poszerzające rozgrywkę. 

Dodatkowo, podążając za schematami gier RPG, chcemy dodać nowe systemy rozwoju postaci, które będą oparte na klasycznej formule rozgrywki z lat 2007-2010. W ramach dogłębnej pracy nad serwerem przeprowadzamy skomplikowane testy pod kątem balansu DMG, dropu etc. Ostatecznie rozwiążemy problem utartego schematu rozgrywki. Nowe rozwiązania/systemy dopasowane do typu serwera, wszystko zrobione z umiarem. Dyplomowany ekonomista w naszym projekcie przygotuje potrzebne zmiany w celu zachowania 2% inflacji serwerowej. Tyczy się to cen przedmiotów, yangów, SM itd. Będzie to pierwszy serwer oparty na prawdziwych wzorach ekonomii.

Nad projektem pracujemy hobbistycznie - nie mamy ciśnienia żeby jak najszybciej uruchomić projekt. Nie interesują nas szybkie zyski. Planujemy tworzyć powoli i starannie, liczy się dopracowanie pod każdym względem. Dysponujemy opracowanym forum i opisanym planem na projekt, nie chcemy pracować w chaosie jaki panuje na innych projektach. 

Więcej informacji udzielimy osobom zainteresowanym naszym projektem - proszę o pisanie na priv. 

Gwarantujemy wynagrodzenie - procentowy udział w zysku z serwera.

Edytowane przez Patriea
  • Lubię 2
  • Lubię 2
https://sharegon.pl/topic/1211-poszukiwany-technik-do-serwera-metin2-nowy-projekt-hard-nowe-mechaniki-w-starym-stylu/

2 minuty temu, Gargamel napisał(a):

2009 już się robi 😉 

Tak i powodzenia dla nich. To będzie coś zdecydowanie innego.
Nie chcemy się zamykać na możliwości tak jak oni i oczywiście nie robimy płatnych testów. To tak na szybko. 

Edytowane przez Rage
Dodanie zawartości.
1 minutę temu, Rage napisał(a):

Tak i powodzenia dla nich. To będzie coś zdecydowanie innego. 

Też jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie.

Jest hype

Teraz, Gargamel napisał(a):

Też jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie.

Jest hype

Oj tak, przez to właśnie przekładali. Obserwowałem i dużo się udzielałem rok temu na ich DC. Ciekawe jak jeszcze zmieni się założenie projektu przez ten czas do startu. 
Jestem bardzo ciekawy co zostanie z tych ankiet, które robili na fajnych filmach. 

12 godzin temu, Gargamel napisał(a):

2009 już się robi 😉 

Życzymy im powodzenia, ale nasz projekt będzie zupełnie inny od tego co oferuje V i spółka. Na papierze może i wygląda to podobnie, ale poprzez zastosowanie mechanik będziemy zupełnie innym serwerem.

Edytowane przez Patriea
  • Programista

Może napiszecie po krótce czym Wy jako developerzy się zajmujecie (bo każdy może to rozumieć w inny sposób) i czego oczekujecie od technika.

• Lubię 1
  • Lubię 1
5 godzin temu, KoYGeR napisał(a):

Może napiszecie po krótce czym Wy jako developerzy się zajmujecie (bo każdy może to rozumieć w inny sposób) i czego oczekujecie od technika.

Tak naprawdę ten projekt jest realizowany w różnym tempie od jakiegoś czasu przez kilkanaście osób. Tworzyliśmy coś dla innego serwera, skuszeni ich obietnicami, ale skończyło się to różnie. Wszyscy w jakiś sposób pomagają nam, ufając, że stworzymy coś wartościowego.

Obecnie jednak projekt jest w pełni zarządzany przez nas dwóch. To my opłacamy serwery, kupujemy gotowe systemy i programy, projektujemy od podstaw nowe rozwiązania, testujemy je wspólnie z zespołem oraz planujemy wszelkie zmiany serwera i forum. Administracja również leży po naszej stronie. Przeprowadzamy nie tylko testy nowych pomysłów, aby wyeliminować błędy, ale dbamy też o zaplanowany balans broni i postaci.
Wymaga to testowania innego typu, np.:

• jakie obrażenia (DMG) zadaje postać w danej konfiguracji (na bazie plików z lat 2007/2010),
  • co się stanie, jeśli zmienimy bonus lub drop konkretnego przedmiotu.

To wszystko ma wpływ na kierunek modyfikacji podstawowych plików. Zajmujemy się całością, by projekt nie stracił swojego celu i stale się rozwijał. Cały sposób projektowania opisaliśmy na naszym forum, wszystko ma ramy logiczne. 

Szukamy partnera (lub dwóch), który przejmie część prac nad kodem, co zapewni ciągły rozwój projektu. Aktualnie maszyny działają już od pół roku, więc technik nie zaczyna od totalnie pustych dysków.

Ciężko to wszystko streścić, a nie chcemy też ujawniać zbyt wiele publicznie. Znajdzie się u nas miejsce zarówno dla zapalonych programistów, których pasjonuje wspólne tworzenie, jak i dla tych, którzy chcą wykonywać zlecone zadania i na koniec czerpać z tego korzyści materialne. Jeśli preferujesz realizowanie ściśle rozpisanych systemów bez interesowania się kierunkiem projektu – rozumiemy to i nie mamy problemu z takim podejściem, bo wiemy, że jest to czasochłonne. Jeśli jednak chcesz mieć swój wkład w projekt, także mamy o czym rozmawiać. Każdy uzyska ustalony procent, uzgodniony na podstawie wkładu pracy. Choć robimy to hobbystycznie, nie chcemy nikogo wykorzystywać.

Podsumowując: dogadamy się z każdym, kto jest szczery i nie ma problemu z podpisaniem umowy, co gwarantuje uczciwość współpracy.

Edytowane przez Rage
Edycja stylistyczna.

Sory za typowo offtopic, ale macie wgl jakies doswiadczenie w grze ze robicie serwer na stare lata, jak kazdy kto gra na serwerach prywatnych metina od np 6 lat wie ze takie serwery nigdy nie mialy sensu w polsce, poczawszy od robienia go, do samego grania na nim 

11 godzin temu, Dex666 napisał(a):

Sory za typowo offtopic, ale macie wgl jakies doswiadczenie w grze ze robicie serwer na stare lata, jak kazdy kto gra na serwerach prywatnych metina od np 6 lat wie ze takie serwery nigdy nie mialy sensu w polsce, poczawszy od robienia go, do samego grania na nim 

Tak, jesteśmy byłymi administratorami i graczami, sięgającymi czasów Monastyra i Astrala. Pomagaliśmy prowadzić kilka serwerów prywatnych, jeszcze w czasach ExtremeMt2 czy YitianMt2. Głównie prowadziłem serwery Cs 1.6 i MC. Prywatne serwery w tamtych czasach były czymś nowym i wprowadzały różne dziwne rzeczy. 

Wygląda na to, że nie do końca zrozumiałeś nasz cel. Nie chcemy tworzyć czegoś, co jest już planowane w projektach takich jak mt9 czy już istnieje jako mt10. Znamy potrzeby rynku, rozmawialiśmy z wieloma graczami i jesteśmy przekonani, że nasz serwer wzbudzi duże zainteresowanie. Wprowadzimy nowe systemy opracowane od podstaw – coś, czego nie znajdziesz w innych projektach. Wiemy, że kiedy dotrzemy do tego etapu, inne serwery będą się wzorować na naszych rozwiązaniach.

To, co robimy, jest inspirowane grą z tamtych lat, ale nie jest tworzone 1:1. Może Cię takie podejście nie interesuje, nie chcesz poznawać nowych rozwiązań w metinie i wolisz to, co już znasz. Oczywiście rozumiem to i mam nadzieję, że znajdziesz serwer odpowiedni dla siebie. My natomiast nie chcemy robić kolejnego odgrzanego kotleta.

Edytowane przez Rage
Dodanie treści.
3 minuty temu, ARK napisał(a):

Przeczytałem siec serwerów CS i zaczęło mi śmierdzieć Sublime i jego odsieczą wiedeńska XD 

Mam jakoś na to odpowiedzieć? O co Ci chodzi? 

Sporo ludzi w tamtym czasie robiło serwery Cs 1.6.

35 minut temu, Rage napisał(a):

Mam jakoś na to odpowiedzieć? O co Ci chodzi? 

Po prostu przeczytałem cały temat wraz z twoimi odpowiedziami i tak przypomniało mi się cos XD

36 minut temu, Rage napisał(a):

Sporo ludzi w tamtym czasie robiło serwery Cs 1.6.

Sporo ale ten jeden tez miał bardzo ambitny pomysł na serwer zupełnie jak wy.

A skończyło sie na próbie odpalenia gotowych i darmowych plikow wom2 ktora pokazała jego czysta hipokryzje, miało nie byc odgrzewania kotleta a to waśnie zrobil za 100zł.

Nawet nazwy serwera nie potrafili zmienić  tłumacząc się animowanym oknem logowania mimo ze ta zmiana zajęła by 2/3minuty.

No i bardzo szybka ucieczka bez poinformowania graczy ze zamykają "projekt" którzy jakimś cudem wierzyli w nich.

Edytowane przez ARK
8 minut temu, ARK napisał(a):

Po prostu przeczytałem cały temat wraz z twoimi odpowiedziami i tak przypomniało mi się cos XD

A skończyło sie na próbie odpalenia gotowych i darmowych plikow wom2 ktora pokazała jego czysta hipokryzje, miało nie byc odgrzewania kotleta a to waśnie zrobil za 100zł.

Nawet nazwy serwera nie potrafili zmienić  tłumacząc się animowanym oknem logowania mimo ze ta zmiana zajęła by 2/3minuty.

No i bardzo szybka ucieczka bez poinformowania graczy ze zamykają "projekt" którzy jakimś cudem wierzyli w nich.

To jest ten Sublime na 100% 😄 czyli nie udało im się znaleźć jelenia który zrobi im serwis za darmo i dalej szukają 😄

• Haha 1
  • Haha 1
3 minuty temu, Shar506 napisał(a):

To jest ten Sublime na 100% 😄 czyli nie udało im się znaleźć jelenia który zrobi im serwis za darmo i dalej szukają 😄

Miejmy nadzieje ze to kto inny ale w sumie nawet nie zdziwił bym sie jakby to byl Sublime, juz raz z mulciaka probowal znalezc osobe/osoby do "projektu" wtedy tez nie pykło, wiec do 3 razy sztuka 😛

Edytowane przez ARK
3 minuty temu, ARK napisał(a):

Miejmy nadzieje ze to kto inny ale w sumie nawet nie zdziwił bym sie jakby to byl Sublime, juz raz z mulciaka probowal znalezc osobe/osoby do "projektu" wtedy tez nie pykło, wiec do 3 razy sztuka 😛

Widać to po jego wypowiedziach ze to on. Ten sam styl. Czyli nowe rozwiązania, coś czego nie było.  Że zmieni to świat metina. Dokładnie ta sama gadka jego od lat 😄 a koniec koniec będzie szukał na forum kogoś kto mu woma za stówkę odpali 

Edytowane przez Shar506
Tak
2 godziny temu, ARK napisał(a):

Rozumiem. Wejdziesz do nas za jakiś czas to zobaczysz, że nie oszukujemy. Dopiero będziemy budować marketing więc aktualnie to tylko takie moje słowo przeciwko Waszemu, rozumiem sceptycyzm. 
Stworzymy coś co warto pokazać bliżej startu to zmienisz zdanie. 

2 godziny temu, Shar506 napisał(a):

Widać to po jego wypowiedziach ze to on. Ten sam styl. Czyli nowe rozwiązania, coś czego nie było.  Że zmieni to świat metina. Dokładnie ta sama gadka jego od lat 😄 a koniec koniec będzie szukał na forum kogoś kto mu woma za stówkę odpali 

Jestem jakimś tam gościem bo, on pisał podobnie, no brawo. Może zanim kogoś oczernisz lub nawet porównasz do kogoś to się zastanów czy te Twoje "dowody" mają sens. Szkoda gadać. 

Edytowane przez Rage
Poprawa błędu.

Ja tam wam życze powodzenia. Nie ma co od razu oceniać, ale warto opisać konkretne warunku współpracy. Jak już wspominałem, mało kto teraz będzie chętny pracować za 'free' i liczyć na to że projekt się uda będzie miał wzięcie i zarobi w tego potencjalny zainteresowany. Druga sprawa, że szykuje się sporo serwerów tego typu pokroju Metin2009 i Metin2010 raczej nie zdążycie stworzyć tego projektu przed nimi. A gdy one wyjdą na pewno przyciągną sporo graczy, co szukają takiego nostalgicznego projektu. Jeśli te projekty nie wypalą to gracze będą też zniesmaczeniu i ciężej będzie ich przyciągnąć na coś podobnego. 

• Lubię 1
  • Lubię 1
1 minutę temu, Sevence napisał(a):

Ja tam wam życze powodzenia. Nie ma co od razu oceniać, ale warto opisać konkretne warunku współpracy. Jak już wspominałem, mało kto teraz będzie chętny pracować za 'free' i liczyć na to że projekt się uda będzie miał wzięcie i zarobi w tego potencjalny zainteresowany. Druga sprawa, że szykuje się sporo serwerów tego typu pokroju Metin2009 i Metin2010 raczej nie zdążycie stworzyć tego projektu przed nimi. A gdy one wyjdą na pewno przyciągną sporo graczy, co szukają takiego nostalgicznego projektu. Jeśli te projekty nie wypalą to gracze będą też zniesmaczeniu i ciężej będzie ich przyciągnąć na coś podobnego. 

Wszyscy zainteresowani otrzymują pełne informacje warunków współpracy w rozmowie z nami. Nic to nikogo raczej nie będzie kosztować, my również jak wspomniałem dopasowujemy warunki do człowieka.:

19 godzin temu, Rage napisał(a):

Znajdzie się u nas miejsce zarówno dla zapalonych programistów, których pasjonuje wspólne tworzenie, jak i dla tych, którzy chcą wykonywać zlecone zadania i na koniec czerpać z tego korzyści materialne. Jeśli preferujesz realizowanie ściśle rozpisanych systemów bez interesowania się kierunkiem projektu – rozumiemy to i nie mamy problemu z takim podejściem, bo wiemy, że jest to czasochłonne. Jeśli jednak chcesz mieć swój wkład w projekt, także mamy o czym rozmawiać. Każdy uzyska ustalony procent, uzgodniony na podstawie wkładu pracy. Choć robimy to hobbystycznie, nie chcemy nikogo wykorzystywać.

Mam wrażenie (po tej rozmowie na czacie), że próbujesz coś na siłę udowodnić. Takie mamy podejście, i tyle. Jeśli komuś coś nie będzie pasowało po rozmowie z nami, nic się przecież nie stanie jeśli nie podpisze umowy.

Kwestia pracy za „free” to moim zdaniem błędne podejście, chociaż rozumiem, dlaczego tak uważasz. Mieliśmy już nieprzyjemne sytuacje z programistami, którzy kasowali każdą linijkę swojego kodu. Oczywiście jestem w stanie zapłacić, ale chcę, by wszystko działało razem z innymi systemami. Tworzymy coś, co będzie wymagało wielu nowych rozwiązań, więc wszystkie elementy muszą ze sobą współgrać. Zbyt często bywało tak, że jakiś element działał samodzielnie, ale w połączeniu z innymi już średnio – co kończyło się jak kończyło.Nie chcę nikogo oszukać, ale też nie chcę być oszukiwany.

Jeśli ktoś faktycznie chce tworzyć taki projekt, wiemy, że dany system będzie działał długo po starcie serwera (gdy dodamy coś jeszcze), i to będzie okazją do zarobku. Trzeba być zwyczajnie uczciwym i nie czekać tylko na wysłanie faktury. Jeśli odstraszymy tym kogoś to może i dobrze, powodzenia i dla nich.

Cytat

[...]szykuje się sporo serwerów tego typu pokroju Metin2009 i Metin2010[...]

Widzę, że chyba nie do końca przeczytałeś to, co pisaliśmy wcześniej. Nasze podejście polega na tworzeniu nowych systemów, inspirowanych plikami z lat 2007–2010. Oznacza to, że dążymy do odtworzenia prostoty i charakteru rozgrywki z tamtych czasów, a nie stworzenia serwera dokładnie takiego, jak wtedy. Myślę, że nie ma potrzeby powtarzać tego w bardziej rozbudowany sposób.

Jeśli chodzi o czas startu i inne terminy, to rynek wszystko zweryfikuje. Dobre rozwiązania zawsze znajdą odbiorców, więc nie ma powodów do obaw. Na pewno my (i inne projekty) popełnimy jeszcze jakieś błędy, ale dzięki nim sami też się czegoś nauczymy.

Cytat

[...] Jeśli te projekty nie wypalą to gracze będą też zniesmaczeniu i ciężej będzie ich przyciągnąć na coś podobnego. 

Gdyby tak faktycznie było, to metin już dawno by umarł. 

• Haha 1
  • Haha 1
6 godzin temu, Shar506 napisał(a):

Nie no akurat znam ich i kojarzę Sublime xd

Dwie różne osoby

• Haha 1
  • Haha 1
6 godzin temu, Shar506 napisał(a):

Jeżeli po sposobie wypowiedzi jesteś w stanie ocenić kim jest dana osoba to pogratulować. Zazdroszczę umiejętności. Powinieneś założyć agencję detektywistyczną, gwiazdor Rutkowski miałby konkurencję :D. 

Nie wiem kim jest Sublime I średnio mnie on interesuje. Jedynie przykrym faktem jest to, że na "dzień dobry" wysnuwane są jakieś teorie i oskarżenia z czapy bez dowodów i pokrycia w rzeczywistości. Pisaliśmy również, że nie szukamy jelenia, oferujemy spółkę i procent zysków z serwera. Wszystko do dogadania w formie pisemnej umowy, więc nikt nie zostaje na lodzie. 

@Dex666 doświadczenie z Metinem mam spore. Grywam w niego od 2007 roku. Na różnych płaszczyznach współpracowałem z przerwami z Gameforge na oficjalnych serwerach, dodatkowo współtworzyłem dwa privy w latach 2009 - 2013. 

Tak jak napisał @Rage nie planujemy stworzyć harda 1:1, bo to po prostu nie ma sensu. Część mechanik będzie opierać się na systemach znanych z hardów, część z serwerów medium. Nie planujemy też skupiać się tylko na polskich graczach. Będzie to nasz główny target, ale nie będziemy się zamykać na to jak inne głośne projekty. 

• Haha 1
  • Haha 1
23 minuty temu, Patriea napisał(a):

@Dex666 doświadczenie z Metinem mam spore. Grywam w niego od 2007 roku. Na różnych płaszczyznach współpracowałem z przerwami z Gameforge na oficjalnych serwerach, dodatkowo współtworzyłem dwa privy w latach 2009 - 2013. 

A masz dowody które potwierdza że tak było?

Nie żebym nie wierzył ale w metku każdy potrafi gadać niestworzone rzeczy a jak przychodzi czas weryfikacji to dziwnym trafem takie osobny znikają.

44 minuty temu, VASTO napisał(a):

Nie żebym nie wierzył ale w metku każdy potrafi gadać niestworzone rzeczy a jak przychodzi czas weryfikacji to dziwnym trafem takie osobny znikają.

Poszukaj sobie na forum metin2 w jakim okresie "pracował" na oficjalnych serwerach gameforge.

22 minuty temu, Tuike napisał(a):

Poszukaj sobie na forum metin2 w jakim okresie "pracował" na oficjalnych serwerach gameforge.

Ale co mi z tego że tam to będzie pisało, co to jest sobie przywłaszczyć cudzy nick w tych czasach  tym bardziej znanej osoby.

1 godzinę temu, VASTO napisał(a):

Jasne, napisz na priv: https://board.pl.metin2.gameforge.com/wcf/index.php?user/316588-patriae/, a potem zwróć honor. 

• Serce 1
  • Serce 1