Skocz do zawartości

Własny serwer domowy czy serwer dedykowany z firmy hostingowej? Jakie plusy i minusy serwerów dedykowanych?

Opublikowano

Witajcie, pragnę zapisać jakie podzespoły wymagane są do postawienia swojego serwera na własnej maszynie tak aby przyszłościowo dawało radę. 

Jakie są plusy ewentualnie dedyków dostępnych w internecie a jakie minusy? 

Edit: Ewentualnie jakie są koszta swojej maszyny, czy kupować gotowca czy lepiej złożyć samemu?

Pozdrawiam 🙂

Edytowane przez MrDMGie

Rozwiązane przez Sevence

Przejdź do rozwiązania

Featured Replies

Opublikowano
  • Programista

Podzespoły serwera są uzależnione od wielu czynników. Znacznie taniej wyjdzie kupić serwer dedykowany, chyba że wolisz zapłacić z 15k za sam procesor.

Opublikowano
  • Rozwiązanie

Cześć, uruchamianie własnego serwera na swoim prywatnym serwerze (domowym) to bardzo zły pomysł. O ile to miałeś na myśli, ale napisałeś "własnej maszynie" wiec interpretuje to jako własny serwer hostowany u siebie. Nie jesteś wstanie zapewnić tego co zaoferuje Ci profesjonalna firma hostingowa. Mam tu na myśli, symetryczne łącza od różnych niezależnych operatorów, agregaty prądotwórcze, kopie zapasowe, wsparcie, koszty utrzymania, zachowanie odpowiedniej temperatury, konserwacja i wymiana podzespołów na własną rękę, kwestie administracyjne co jeśli brak ci wiedzy byłby bardzo dużym wyzwaniem to tylko kropla w morzu potrzeb. 

Dlatego nikt poważnie myślący na tworzeniu profesjonalnego dużego projektu nawet nie myśli o hostowaniu tego w takich warunkach polowych że tak to ujmę tylko wybiera profesjonalną firmę hostingową, która to wszystko co opisałem Ci zapewni. Inna kwestia to jeszcze ochrona przed atakami typu DDoS, gdybyś dostał ich wiele na domową sieć, kto wie czy operator nie wypowiedziałby Ci umowy? Tak więc podsumowując tylko i wyłącznie firmy, które się tym zajmują na co dzień. 

Co do kosztów i potrzeb to ciężko określić bo to kwestia wielu czynników, ilości graczy, optymalizacji aplikacji serwerowej czy ilości map, systemów etc. Każdy system, każda modyfikacja może mieć na to wpływ, co też wiele osób pomija i nie bierze pod uwagę wrzucają do SF co popadnie, co w rączki wpadnie. Wiadomo, nie przewidzisz tego ile będziesz mieć graczy itd. ale możesz oszacować +/- czy to będzie bardziej 500 czy 2k, a to już kwestia jak wielki będzie marketing wokół projektu. Myślę, że najtańszy serwer dedykowany przykładowo z OVH na spokojnie Ci wystarczy. Głównie patrzysz na dobry CPU, choć teraz większość ofert je ma i pamięć RAM, tak 32 GB+ dodatkowo jakiś dysk NVM'e 500GB+. 

Szacunkowo koszt takiego serwera to około: 200 - 400 PLN+ / miesięcznie (w zależności od parametrów)

• Sevence zmienił(a) tytuł na Własny serwer domowy czy serwer dedykowany z firmy hostingowej? Jakie plusy i minusy serwerów dedykowanych?
Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Sevence napisał(a):

Cześć, uruchamianie własnego serwera na swoim prywatnym serwerze (domowym) to bardzo zły pomysł. O ile to miałeś na myśli, ale napisałeś "własnej maszynie" wiec interpretuje to jako własny serwer hostowany u siebie. Nie jesteś wstanie zapewnić tego co zaoferuje Ci profesjonalna firma hostingowa. Mam tu na myśli, symetryczne łącza od różnych niezależnych operatorów, agregaty prądotwórcze, kopie zapasowe, wsparcie, koszty utrzymania, zachowanie odpowiedniej temperatury, konserwacja i wymiana podzespołów na własną rękę, kwestie administracyjne co jeśli brak ci wiedzy byłby bardzo dużym wyzwaniem to tylko kropla w morzu potrzeb. 

Dlatego nikt poważnie myślący na tworzeniu profesjonalnego dużego projektu nawet nie myśli o hostowaniu tego w takich warunkach polowych że tak to ujmę tylko wybiera profesjonalną firmę hostingową, która to wszystko co opisałem Ci zapewni. Inna kwestia to jeszcze ochrona przed atakami typu DDoS, gdybyś dostał ich wiele na domową sieć, kto wie czy operator nie wypowiedziałby Ci umowy? Tak więc podsumowując tylko i wyłącznie firmy, które się tym zajmują na co dzień. 

Co do kosztów i potrzeb to ciężko określić bo to kwestia wielu czynników, ilości graczy, optymalizacji aplikacji serwerowej czy ilości map, systemów etc. Każdy system, każda modyfikacja może mieć na to wpływ, co też wiele osób pomija i nie bierze pod uwagę wrzucają do SF co popadnie, co w rączki wpadnie. Wiadomo, nie przewidzisz tego ile będziesz mieć graczy itd. ale możesz oszacować +/- czy to będzie bardziej 500 czy 2k, a to już kwestia jak wielki będzie marketing wokół projektu. Myślę, że najtańszy serwer dedykowany przykładowo z OVH na spokojnie Ci wystarczy. Głównie patrzysz na dobry CPU, choć teraz większość ofert je ma i pamięć RAM, tak 32 GB+ dodatkowo jakiś dysk NVM'e 500GB+. 

Szacunkowo koszt takiego serwera to około: 200 - 400 PLN+ / miesięcznie (w zależności od parametrów)

Rozumiem, dziękuję bardzo za odpowiedź.

Opublikowano
2 godziny temu, KoYGeR napisał(a):

Podzespoły serwera są uzależnione od wielu czynników. Znacznie taniej wyjdzie kupić serwer dedykowany, chyba że wolisz zapłacić z 15k za sam procesor.

Pokaż firmę która nie rozwiąże Ci umowy przez ilość ddosów które dostaniesz po starcie. Oczywiście jeżeli nie miałeś na myśli postawienia dedyka u siebie na mieszkaniu.

Edytowane przez ExoCarossa

Opublikowano
  • Autor

W takim razie dodatkowo dopytam, jakie hostingi według Was warto brać pod uwagę,  mając na uwadze stosunek jakość - cena, dobry helpdesk?

Opublikowano
10 minut temu, MrDMGie napisał(a):

W takim razie dodatkowo dopytam, jakie hostingi według Was warto brać pod uwagę,  mając na uwadze stosunek jakość - cena, dobry helpdesk?

W mojej opinii OVH i HETZNER

Opublikowano

Ja się dołącze z jednym pytankiem jak można, dlaczego oni chcą twój pesel?  (mowa o zakupie hostingu) I czy ktoś kto brał podawał prawidłowy pesel czy fejkowy? 

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, Drip-133 napisał(a):

Ja się dołącze z jednym pytankiem jak można, dlaczego oni chcą twój pesel?  (mowa o zakupie hostingu) I czy ktoś kto brał podawał prawidłowy pesel czy fejkowy? 

Podejrzewam, że to kwestia ewentualnych odpowiedzialności firmy. Nie są w stanie rzeczywistym filtrować zawartości jaka przez nich przechodzi(czytaj zwyrolskie treści)

Opublikowano

Okej, ale nie macie z tym problemu podawać swój pesel? Pytam bo jestem uczulony na takie rzeczy, a postawić coś chciałbym dla kolegów 😄 

Opublikowano
2 minuty temu, Drip-133 napisał(a):

Okej, ale nie macie z tym problemu podawać swój pesel? Pytam bo jestem uczulony na takie rzeczy, a postawić coś chciałbym dla kolegów 😄 

To jak chcesz coś dla kolegów to wystarczy vps za 20 zł. Tam nie trzeba peselu podawać 

Opublikowano
22 minuty temu, Drip-133 napisał(a):

Nie wszystkie firmy wymagają pesel. 

Opublikowano
40 minut temu, Shar506 napisał(a):

To jak chcesz coś dla kolegów to wystarczy vps za 20 zł. Tam nie trzeba peselu podawać 

Okej, w takim razie muszę poszperać bardziej. Takie zdanie wyrobiłem z racji, że znalazłem 3 strony które tego wymagały. Dzięki wszystkim za pomoc

Opublikowano
1 minutę temu, Drip-133 napisał(a):

Okej, w takim razie muszę poszperać bardziej. Takie zdanie wyrobiłem z racji, że znalazłem 3 strony które tego wymagały. Dzięki wszystkim za pomoc

Masz Exone(pożal sie Boze), HitME, Contabo i WEBH z takich co nie wymagaja az takich strict danych 

Opublikowano
  • Programista
1 godzinę temu, ExoCarossa napisał(a):

Pokaż firmę która nie rozwiąże Ci umowy przez ilość ddosów które dostaniesz po starcie. Oczywiście jeżeli nie miałeś na myśli postawienia dedyka u siebie na mieszkaniu.

To ile Ty chcesz mieć ataków na serwer żeby serwerownia rozwiązała z Tobą umowę? Jeszcze nie słyszałem o takim przypadku. Sam miałem ataki na serwer to dostałem tylko informacje z monitoringu serwerowni o wykrytym ataku.

Opublikowano
2 godziny temu, ExoCarossa napisał(a):

Dobra firma hostingowa powinna chronić cię przed atakami, a nie wypowiadać umowy. Chyba powinieneś się zastanowić mocno nad zmianą dostawcy skoro tak postępuje. 😄 

Opublikowano
W dniu 11.11.2024 o 14:11, Drip-133 napisał(a):

ogolnie pesel jest danymi  o ktore w tej danej chwili urzad cie nie moze pytac bo teraz masz cos takiego jak pesel strzeżony bo ja ostatnio tak powiedzialem ze pesel jest danymi ktore sa chronione i baba wziela moje imie i nazwisko gdzie to dalej sa dane strzeżone ale co firma to inaczej :#

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 11.11.2024 o 13:41, ARK napisał(a):

W mojej opinii OVH i HETZNER

hetzner ssie pałe. 
Pod testy rapiddc, contabo a pod live serwer ovh.

Opublikowano
  • Programista
11 minut temu, mrvns napisał(a):

hetzner ssie pałe. 
Pod testy rapiddc, contabo a pod live serwer ovh.

SoYouStart też spoko pod testy. Ja osobiście pod testy mam serwer za śmieszne 120 PLN/msc, a ma takie parametry, że produkcje bym mógł na nim odpalić 😄

Edytowane przez KoYGeR

Opublikowano
Godzinę temu, KoYGeR napisał(a):

SoYouStart też spoko pod testy. Ja osobiście pod testy mam serwer za śmieszne 120 PLN/msc, a ma takie parametry, że produkcje bym mógł na nim odpalić 😄

a no racja, jeszcze odnogi ovh są gute. tak naprawde to większości ludzi takie serwery wystarczą w zupełności 😉 

Opublikowano

Własny serwer:

W miarę budżetowo wychodzi tak:

Odnowiony używany rack (Dell PowerEdge 720xd) - ok 120-150€

Drugi procesor Xeon E5 - ok 15/20 euro

Dysk SATA 1tb - ok 35-40 euro

Dysk SSD na system 450gb - ok 170 euro

Raid ok 35 euro

Zasilacz ok 50 euro

Szafa rack ok 80 euro

RAM 4x 16gb ok 50 euro sztuka = 200 euro

Dodatkowo suche, pozbawione kurzu miejsce na szafę z serwerem, łącze symetryczne o stałej przepustowości min 1gbps z zewnętrznym adresem IP lub blokiem adresów oraz oczywiście rachunek za prąd.

jesli o hosting chodzi polecam vultr

@EDIT

Mając swój serwer warto zaopatrzyć się jeszcze w osobny serwer backup oraz firewall

Edytowane przez Tuike

Opublikowano
Godzinę temu, Tuike napisał(a):

Własny serwer:

W miarę budżetowo wychodzi tak:

Odnowiony używany rack (Dell PowerEdge 720xd) - ok 120-150€

Drugi procesor Xeon E5 - ok 15/20 euro

Dysk SATA 1tb - ok 35-40 euro

Dysk SSD na system 450gb - ok 170 euro

Raid ok 35 euro

Zasilacz ok 50 euro

Szafa rack ok 80 euro

RAM 4x 16gb ok 50 euro sztuka = 200 euro

Dodatkowo suche, pozbawione kurzu miejsce na szafę z serwerem, łącze symetryczne o stałej przepustowości min 1gbps z zewnętrznym adresem IP lub blokiem adresów oraz oczywiście rachunek za prąd.

jesli o hosting chodzi polecam vultr

@EDIT

Mając swój serwer warto zaopatrzyć się jeszcze w osobny serwer backup oraz firewall

A co z UPS? 😁

Opublikowano
Godzinę temu, Sevence napisał(a):

A co z UPS? 😁

Racja, dodatkowe 200 euro 

• Januszek zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.