Skocz do zawartości
Opublikowano

Witam. Potrzebuje pomocy w rozwiązaniu problemu odnośnie łączenia z serwerem. Nie mogłem znaleźć bardziej aktualnego poradnika więc leciałem z filmiku od Paszki. https://www.youtube.com/watch?v=jVKGy4BwKd4&list=PLSAoBYKnUBwAa9bQdCD5qzI8GVzh8SMwm&index=38 ale na sysinstall poległem. Wiem, że w nowszej wersji FreeBSD teraz jest bsdinstall a nie sys ale no i tak się pogubiłem. AI mi trochę podpowiedziało aby ręcznie ustawić ip tak też zrobiłem komendą i wpisałem swoje ip. Uruchomiłem serwer, podmieniłem ip też w pliku serverinfo i po włączeniu clienta cały czas pokazywało przy ch "offline" i wyskakuje błąd łączenia z serwerem po próbie zalogowania. Możliwe, że te pliki były przystosowane do hamachi dlatego powtórzyłem czynność i znowu po przeinstalowaniu vm ręcznie ustawiłem ip serwera z hamachi. Podmieniłem w pliku portmap.ini IP na serwer hamachi z końcówką 100, w serverinfo też i dalej nic nie zatrybiło. Od wczoraj kombinuje i chyba bez naprowadzenia przez kogoś co zrobiłem źle się nie obędzie. Z góry dziękuje za pomoc. 🙂

Edytowane przez Otaku

Rozwiązane przez Sevence

Przejdź do rozwiązania

Featured Replies

Opublikowano

Cześć, nie potrzebujesz hamachi żeby wejść na serwer. Nagraliśmy video w jaki sposób zainstalować FreeBSD na virtualce dość szczegółowo omówiony krok po kroku, polecam zerknąć. 

Jak już uda się postawić system wtedy możesz użyć tego poradnika i zainstalować bazę danych wgrać pliki serwerowe. 

W razie problemów służymy pomocą.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Sevence napisał(a):

Cześć, nie potrzebujesz hamachi żeby wejść na serwer. Nagraliśmy video w jaki sposób zainstalować FreeBSD na virtualce dość szczegółowo omówiony krok po kroku, polecam zerknąć. 

Jak już uda się postawić system wtedy możesz użyć tego poradnika i zainstalować bazę danych wgrać pliki serwerowe. 

W razie problemów służymy pomocą.

Ślicznie dziękuje! Z czystym FreeBSD nie mam problemu z instalacją a co do dalszego poradnika muszę poczekać aż mi się limit reputacji odnowi bo póki co nie mogę niestety w całości go przejrzeć. 

Opublikowano

Cieszę się że, udało się zainstalować bez problemu. Powinieneś sobie poradzić również z instalacją bazy danych i plików, nic trudnego. W razie dalszych pytań jesteśmy tu. 😉

Opublikowano
  • Autor
Cytat

SYSERR: Dec  1 19:53:03 :: Start: TABLE_POSTFIX not configured use default
Dec  1 19:53:03 :: connecting to MySQL server (player)
Dec  1 19:53:03 :: CREATING DIRECT_SQL
Dec  1 19:53:03 :: AsyncSQL: locale euckr
Dec  1 19:53:03 :: AsyncSQL: closing mysql connection.
Dec  1 19:53:03 ::    failed, retrying in 5 seconds

Wracam z problemem tym samym tylko, że teraz jest to vps nie vm. Zrobiłem tak jak w temacie o instalacji plików i dalej nie mogę się połączyć z w grze. Włączyłem 1 channel ale po sprawdzeniu komendą "ps" niestety widzę, że nie wszystkie pidy się odpaliły np z game. Liby wypakowane tak jak w ostatnim kroku w sumie. 
Zrzutekranu2024-12-01225409.png.ae9ac5d42d0b1e23d4a02c03963e1fa9.png
Jeśli chodzi o mysql to zainstalowałem wersje 5.6 chociaż nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

Opublikowano

Sprawdź pliki sysser / syslog w channelach i pokaż nam tu najlepiej prześlij jako załączniki. 

Opublikowano
  • Autor

Mam nadzieje, że o te pliki chodziło. Komunikat z "auth" jest w praktycznie w każdym kanale i db też.

auth.log syserr syslog

Opublikowano

Nie, właśnie z folderu od kanałów musisz podać bo ci nie startują i chcemy się dowiedzieć dlaczego. 

Opublikowano
12 godzin temu, Sevence napisał(a):

Nie, właśnie z folderu od kanałów musisz podać bo ci nie startują i chcemy się dowiedzieć dlaczego. 

auth też mu leży ;p 

mysql_real_connect: Access denied for user 'mt2'@'localhost' (using password: YES)
cannot open direct sql connection to host: localhost user: mt2 db: common
cannot start server while no common sql connected

@Otaku sprawdź czy dane mysql i konfiguracja są poprawne 

Opublikowano

No to mamy przyczynę dane do bazy masz niepoprawne w configu zapewne.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, luki3507 napisał(a):

auth też mu leży 😜

mysql_real_connect: Access denied for user 'mt2'@'localhost' (using password: YES)
cannot open direct sql connection to host: localhost user: mt2 db: common
cannot start server while no common sql connected

@Otaku sprawdź czy dane mysql i konfiguracja są poprawne 

2 godziny temu, Sevence napisał(a):

No to mamy przyczynę dane do bazy masz niepoprawne w configu zapewne.

No właśnie Panowie nie pasowała mi ta baza danych bo w każdym "start.log" jak wszedłem to był jeden i ten sam komunikat. Wczoraj zrobiłem reinstall od nowa wszystkiego i zauważyłem, że jest problem z instalacja mysql 5.6 więc pewnie dodatkowo nie poinstalowało się wszystko wczoraj. Wgrałem teraz wersję 9.0 ale w logach teraz wali, że ta wersja nie jest kompatybilna no więc próbuje ręcznie wgrać mysql 5.6 więc zobaczę co będzie teraz. Wiem, że jest temat na forum odnośnie instalacji mysql 5.6 na freebsd 13/14 ale nie wyszukuje mi takiego repozytorium ani po próbie instalacji przez pkg albo porty.

Opublikowano

Z MySQL 8 już pojawiają się problemy z kompatybilnością przy pracy na czystych plikach wymagane jest wprowadzenia kilku zmian w źródle. W przypadku MySQL 9 prawdopodobnie trzeba będzie dokonać jeszcze więcej poprawek. Jeśli korzystasz z FreeBSD 13.x lub 14.x, spróbuj skorzystać z tego poradnika możesz za jego pomocą zmienić repozytorium, aby zainstalować starszą wersję MySQL 5.7.

Opublikowano
  • Autor
35 minut temu, Sevence napisał(a):

Z MySQL 8 już pojawiają się problemy z kompatybilnością przy pracy na czystych plikach wymagane jest wprowadzenia kilku zmian w źródle. W przypadku MySQL 9 prawdopodobnie trzeba będzie dokonać jeszcze więcej poprawek. Jeśli korzystasz z FreeBSD 13.x lub 14.x, spróbuj skorzystać z tego poradnika możesz za jego pomocą zmienić repozytorium, aby zainstalować starszą wersję MySQL 5.7.

Właśnie próbowałem z tym poradnikiem i wgl nie mam takiego repozytorium jak mysql 5.6 czy 5.7. Cofnąłem się na etap znowu reinstall i tym razem wybrałem wersje freebsd 12 i właśnie aktualizuje do 12.4. Zobaczę czy na starej wersji pójdzie czy dalej będę miał jakiś problem z mysql 

Opublikowano
  • Rozwiązanie

Ja w ten sposób u siebie na FreeBSD 13.4 instalowałem MySQL 5.7 kiedy mi było potrzeba więc powinno to działać bez problemu. Zmieniasz url do repozytorium taki jak w tym temacie robisz pkg update i powinno wyszukać spróbuj pkg search mysql. 

Opublikowano
  • Autor

Udało się! 😄 Po całym dniu boju, ogarnąłem temat. Tak jak mówisz 5.7 udało się jednak zainstalować 😛 wszystko pięknie śmiga! Dziękuje jeszcze raz ^^ 

• Sevence zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.