Skocz do zawartości
Opublikowano

Cześć! 👋

Chcesz zrobić, aby po przedmiot po użyciu nie zużywał się? Nic prostszego, zapraszam do lektury.

Zrobimy to na przykładzie peleryny męstwa.

W naszym item_proto (u mnie jest to baza danych), szukamy pozycji vnum przedmiotu który nas interesuje.

image.png.2986982990e4dbbf99d04df847abcf9a.png

W source serwera otwieramy plik char_item.cpp, i wyszukujemy znaleziony vnum, w moim przypadku będzie to pelerynka z vnum 70057, dlaczego akurat ta? Z prostego powodu, ma ona u mnie antiflag ustawiony na 0, więc można nią handlować, wyrzucać itp. Załóżmy, że to będzie pelerynka którą będę głównie wykorzystał w nagrodach questowych itp.

🔐 Ukryta Treść 🔐

Gdy case jest pusty, nie ma w nim break to kod przechodzi do następnej linii, w tym przypadku te 3 przedmioty to na 99.9% pelerynki, lub przedmioty które przyciągają potwory (funkcja AggregateMonster) i działają tak samo, czyli: przyciągnij potwory, ustaw ilość na "aktualna ilość - 1".

Usuwamy z niego tą linijeczkę, która odpowiada za ustawianie ilości przedmiotów na "aktualna ilość - 1".

🔐 Ukryta Treść 🔐

Finalnie mój kod będzie wyglądał tak.

🔐 Ukryta Treść 🔐

Na koniec kompilujemy source serwera, odpalamy serwer i gotowe, mamy niekończące się pelerynki.

Tak samo możemy zrobić w przypadku każdego innego przedmiotu który się zużywa, szukamy vnuma, później w char_item.cpp, szukamy czy nie ma gdzieś funkcji odpowiedzialnej za ustawianie ilości przedmiotu i ją kasujemy.

Featured Replies

Opublikowano

Przydatny poradnik dla początkujących. 

Możemy też zamiast ingerować w istniejący przedmiot stworzyć całkiem nowy, który będzie nieskończony. 

Tworzymy nowy unikalny przedmiot dla nieskończonej peleryny: 

'char_item.cpp'

case UNIQUE_ITEM_CAPE_OF_COURAGE_INFINITE:
	AggregateMonster();
	break;

'unique_item.h'

UNIQUE_ITEM_CAPE_OF_COURAGE_INFINITE = ID,

• Sevence zmienił(a) tytuł na Jak stworzyć nieskończony przedmiot
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 11.09.2023 o 12:15, Bartosz napisał(a):

Cześć! 👋

Chcesz zrobić, aby po przedmiot po użyciu nie zużywał się? Nic prostszego, zapraszam do lektury.

Zrobimy to na przykładzie peleryny męstwa.

W naszym item_proto (u mnie jest to baza danych), szukamy pozycji vnum przedmiotu który nas interesuje.

image.png.2986982990e4dbbf99d04df847abcf9a.png

W source serwera otwieramy plik char_item.cpp, i wyszukujemy znaleziony vnum, w moim przypadku będzie to pelerynka z vnum 70057, dlaczego akurat ta? Z prostego powodu, ma ona u mnie antiflag ustawiony na 0, więc można nią handlować, wyrzucać itp. Załóżmy, że to będzie pelerynka którą będę głównie wykorzystał w nagrodach questowych itp.

🔐 Ukryta Treść 🔐

• 💬 Skomentuj poniżej, aby odkryć ukrytą zawartość!
    👍 Nie zapomnij zostawić reakcji, aby podziękować autorowi za jego pracę!
    ⚠️ Komentarze muszą zawierać minimum 3 litery, inaczej są uważane jako SPAM.

Gdy case jest pusty, nie ma w nim break to kod przechodzi do następnej linii, w tym przypadku te 3 przedmioty to na 99.9% pelerynki, lub przedmioty które przyciągają potwory (funkcja AggregateMonster) i działają tak samo, czyli: przyciągnij potwory, ustaw ilość na "aktualna ilość - 1".

Usuwamy z niego tą linijeczkę, która odpowiada za ustawianie ilości przedmiotów na "aktualna ilość - 1".

🔐 Ukryta Treść 🔐

Finalnie mój kod będzie wyglądał tak.

🔐 Ukryta Treść 🔐

Na koniec kompilujemy source serwera, odpalamy serwer i gotowe, mamy niekończące się pelerynki.

Tak samo możemy zrobić w przypadku każdego innego przedmiotu który się zużywa, szukamy vnuma, później w char_item.cpp, szukamy czy nie ma gdzieś funkcji odpowiedzialnej za ustawianie ilości przedmiotu i ją kasujemy.

Podziękowal mordo

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Lipne to, ale niech będzie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

przyda sie

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

dziękować