Skocz do zawartości
Opublikowano

Cześć. Wracam do Was znowu z problemem totalnego laika zapewne ale mam problem z logowaniem. Chodzi teraz o Entry pliki (wgrywałem według poradnika z forum). Po zrobieniu konta i odpaleniu serwera, krzyczy o tym, że złe hasło lub nieprawidłowy login. Nic dziwnego jak tu nie ma dostępu do bazy (niżej start.log z login_process)

PUBLIC_IP:IP serwera interface vtnet0
mysql_real_connect: Access denied for user 'mt2'@'localhost' (using password: YES)
cannot open direct sql connection to host: localhost user: mt2 db: common
cannot start server while no common sql connected
HOSTNAME: auth
PUBLIC_IP: IP serwera interface vtnet0
log_file_delete_old: stat: No such file or directory
mv: rename syslog to ./log/20241204/syslog.17: No such file or directory
mv: rename syslog to ./log/20241204/syslog.18: No such file or directory

Tutaj start.log z db_process:

ld-elf32.so.1: Shared object "libmariadb.so.3" not found, required by "db_process"
Real Server
Log OffSuccess PLAYER
Success ACCOUNT
Success COMMON
Success HOTBACKUP

Tutaj z ch11 (odpalam tylko 1 channel to z reszty nie ma)

mysql_real_connect: Access denied for user 'mt2'@'localhost' (using password: YES)
cannot open direct sql connection to host: localhost user: mt2 db: common
cannot start server while no common sql connected
HOSTNAME: channel11
PLAYER_MAX_LEVEL: 120
LocaleService locale/poland/locale_string.txt

Z góry dzięki za pomoc 

Featured Replies

Opublikowano

Entry działa na mariadb, a nie mysql mam nadzieję, że doczytałes o tym. Logi ci mówią wprost, użytkownik mt2 nie ma dostępu, zapewne masz do niego ustawione inne hasło i musisz je zmienić w CONFIG'ach. Jeśli używałeś poradnika z forum do instalacji serwera to tam użytkownik mt2 ma hasło mt2!@# sprawdź czy takie masz ustawione w CONFIG - kanałów, logowania itd. 

Mam na myśli tne poradnik: 

Opublikowano

Jak możesz nie mieć dostępu do bazy, nie rozumiem?

1. Zrobiłeś użytkownika mysql mt2 ?
  2. db wskazuje Ci na brak liba, prawdopodobnie w  w /usr/lib32
  • Sevence zmienił(a) tytuł na Problem z połączeniem użytkownika do bazy w plikach serwerowych
Opublikowano

A z tym libem to nie zauważyłem masz zaintalowaną mariedb czy próbujesz je uruchamiać na mysql?

Opublikowano
  • Autor
15 minut temu, luki3507 napisał(a):

Jak możesz nie mieć dostępu do bazy, nie rozumiem?

1. Zrobiłeś użytkownika mysql mt2 ?
  2. db wskazuje Ci na brak liba, prawdopodobnie w  w /usr/lib32

obraz_2024-12-04_195943706.png.2d6572e9ff00e97e1737d5e8cafa96fd.png

Dodany jest właśnie a krzyczy brak dostępu. Co do pliku to faktycznie zapomniałem o nim jak zająłem się tutaj problemem już dodałem. Dzięki 😄

14 minut temu, Sevence napisał(a):

A z tym libem to nie zauważyłem masz zaintalowaną mariedb czy próbujesz je uruchamiać na mysql?

Tak jest tylko zainstalowałem inną wersję mariadb nie 1011. Co do configów channeli:

HOSTNAME: channel11
CHANNEL: 1
PORT: 13000
P2P_PORT: 14000
DB_PORT: 15000
DB_ADDR: localhost
MAP_ALLOW: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
TABLE_POSTFIX: 
PASSES_PER_SEC: 25
SAVE_EVENT_SECOND_CYCLE: 180
PING_EVENT_SECOND_CYCLE: 180
PLAYER_SQL: localhost mt2 mt2!@# player
COMMON_SQL: localhost mt2 mt2!@# common
LOG_SQL: localhost mt2 mt2!@# log
MALL_URL: localhost
ADMINPAGE_IP: localhost
ADMINPAGE_IP1: localhost
ADMINPAGE_IP2: localhost
ADMINPAGE_IP3: localhost
ADMINPAGE_PASSWORD: @)BV<gvfdzRK_)3b
VIEW_RANGE: 20000
CHECK_MULTIHACK: 0
MAX_LEVEL: 120
TEST_SERVER: 1
GLOBAL_CHAT: 1
MAX_LEVEL_FOR_STAT_POINTS: 100
BLOCK_CHAR_CREATION: 0

nie widzę tu linijki odnośnie bazy do account czy to może być problem właśnie? 

Opublikowano
Cytat

Dodany jest właśnie a krzyczy brak dostępu. Co do pliku to faktycznie zapomniałem o nim jak zająłem się tutaj problemem już dodałem. Dzięki 😄

uprawnienia też nadane, hasło takie same jak w configu ?
jeśli tak to prawdopodobnie błędne konfiguracja bazy, spróbuj przez ssh zalogować się na konto mt2

Edytowane przez luki3507

Opublikowano

Spróbuj usunąć wszystkie logi teraz i uruchomić ponownie i sprawdź czy problem się powtarza. Zobacz w pierwszej kolejności start.log/syser db_process później login_process. Jeśli widzisz podobny problem to sprawdź uprawnienia dla tego użytkownika - wykonaj instrukcje zgodnie z tematem. Czy używasz systemu 32 bitowego? 

Opublikowano
  • Autor
48 minut temu, luki3507 napisał(a):

uprawnienia też nadane, hasło takie same jak w configu ?
jeśli tak to prawdopodobnie błędne konfiguracja bazy, spróbuj przez ssh zalogować się na konto mt2

Zalogowany poprawnie przez ssh 😕 uprawnienia też nadane dobrze.

48 minut temu, Sevence napisał(a):

Spróbuj usunąć wszystkie logi teraz i uruchomić ponownie i sprawdź czy problem się powtarza. Zobacz w pierwszej kolejności start.log/syser db_process później login_process. Jeśli widzisz podobny problem to sprawdź uprawnienia dla tego użytkownika - wykonaj instrukcje zgodnie z tematem. Czy używasz systemu 32 bitowego? 

syserr db_process:

SYSERR: Dec  4 17:29:28 :: pid_init: 
Start of pid: 2552

SYSERR: Dec  4 17:29:28 :: Start: TABLE_POSTFIX not configured use default
SYSERR: Dec  4 17:29:30 :: __GetAdminInfo: __GetAdminInfo() ==> DirectQuery failed(SELECT mID,mAccount,mName,mContactIP,mServerIP,mAuthority FROM gmlist WHERE mServerIP='ALL' or mServerIP='IP')
SYSERR: Dec  4 19:00:08 :: ChildLoop: AsyncSQL: query failed: Can't connect to local server through socket '/var/run/mysql/mysql.sock' (2) (query: SELECT id,login,vnum,count,socket0,socket1,socket2,mall,why FROM item_award WHERE taken_time IS NULL and id > 0 errno: 2002)
SYSERR: Dec  4 19:00:08 :: ChildLoop: AsyncSQL: retrying
SYSERR: Dec  4 19:00:13 :: ChildLoop: MySQL connection was reconnected. querying locale set
SYSERR: Dec  4 19:16:03 :: ChildLoop: AsyncSQL: query failed: Can't connect to local server through socket '/var/run/mysql/mysql.sock' (61) (query: SELECT id,login,vnum,count,socket0,socket1,socket2,mall,why FROM item_award WHERE taken_time IS NULL and id > 0 errno: 2002)
SYSERR: Dec  4 19:16:03 :: ChildLoop: AsyncSQL: retrying
SYSERR: Dec  4 19:52:43 :: ChildLoop: AsyncSQL: query failed: Can't connect to local server through socket '/var/run/mysql/mysql.sock' (2) (query: SELECT id,login,vnum,count,socket0,socket1,socket2,mall,why FROM item_award WHERE taken_time IS NULL and id > 0 errno: 2002)
SYSERR: Dec  4 19:52:43 :: ChildLoop: AsyncSQL: retrying

64bity ale jak pisałem z supportem o przeinstalowanie na 32bit to, że nie ma opcji ale napisał żebym wgrał paczkę libów pod wersje i386 dlatego właściwie może to też wynikać może z tego, że inna wersja jest

Opublikowano
3 minuty temu, Otaku napisał(a):
SYSERR: Dec  4 19:16:03 :: ChildLoop: AsyncSQL: query failed: Can't connect to local server through socket '/var/run/mysql/mysql.sock' (61) (query: SELECT id,login,vnum,count,socket0,socket1,socket2,mall,why FROM item_award WHERE taken_time IS NULL and id > 0 errno: 2002)
SYSERR: Dec  4 19:16:03 :: ChildLoop: AsyncSQL: retrying
SYSERR: Dec  4 19:52:43 :: ChildLoop: AsyncSQL: query failed: Can't connect to local server through socket '/var/run/mysql/mysql.sock' (2) (query: SELECT id,login,vnum,count,socket0,socket1,socket2,mall,why FROM item_award WHERE taken_time IS NULL and id > 0 errno: 2002)
SYSERR: Dec  4 19:52:43 :: ChildLoop: AsyncSQL: retrying

Z tego błędu wynika, że proces mariadb nie jest uruchomiony. Czy możesz poprawnie się połączyć poprzez Navicat z bazą danych? 

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, Sevence napisał(a):

Z tego błędu wynika, że proces mariadb nie jest uruchomiony. Czy możesz poprawnie się połączyć poprzez Navicat z bazą danych? 

Tak, tabele normalnie też dodałem bez żadnego problemu

/var/run/mysql/mysql.sock

obraz_2024-12-04_211534227.png.71bc0eb6f8c8e4e0f9f386200cf1e00c.png

Wszedłem w tą lokalizację i przy próbie edycji tego pliku taki błąd wyskakuje 

Edytowane przez Otaku

Opublikowano

To możliwe, że stary log został. Przed każdym uruchomieniem postaraj się wyłączyć serwer / wyczyścić logi, aby wiedzieć, które są aktualne błędy. 

Sprawdź procesy serwera, czy db_process, db_login, channel_11 jest uruchomiony? 

W procesie, którego nie widzisz otwórz start.log / sysser i sprawdź ponownie błędy, wrzuć tu te pliki jako załącznik/spoiler. 

Opublikowano
  • Autor

obraz_2024-12-04_212342775.png.f45b63c036ae4ac2c28ff60ba9310785.png

Są wszystkie procesy (chyba)

Zarzucam logi po wyczyszczeniu i odpaleniu jeszcze raz serwera 

syserr-login syserr-db

Opublikowano
SYSERR: Dec  4 21:24:39 :: ChildLoop: AsyncSQL: query failed: Table 'player.account' doesn't exist (query: SELECT PASSWORD('1997'),password,social_id,id,status,availDt - NOW() > 0,UNIX_TIMESTAMP(silver_expire),UNIX_TIMESTAMP(gold_expire),UNIX_TIMESTAMP(safebox_expire),UNIX_TIMESTAMP(autoloot_expire),UNIX_TIMESTAMP(fish_mind_expire),UNIX_TIMESTAMP(marriage_fast_expire),UNIX_TIMESTAMP(money_drop_rate_expire),UNIX_TIMESTAMP(create_time) FROM account WHERE login='kondziu' errno: 1146)

Tak wszystkie procesy są uruchomione poprawnie. Problem z zalogowaniem to ten błąd.

Prawdopodobnie tabelka 'account' uległa awarii, błąd mówi, że nie istnieje. Spróbuj ponownie ją utworzyć wrzucają query na jej utworzenie. 

Czy hasło w account masz zakodowane? Do wygenerowania hasła używasz np. Generator haseł metin2

#Edit

Zastanawiam się, dlaczego próbuje Ci załadować account z bazy player.

Sprawdź conf.txt (w db_process) powinieneś mieć tak:

SQL_ACCOUNT = "localhost account mt2 password 0"
SQL_PLAYER = "localhost player mt2 password 0"
SQL_COMMON = "localhost common mt2 password 0"
SQL_HOTBACKUP = "localhost hotbackup mt2 password 0"

W login_process CONFIG - tu w PLAYER_SQL ma wskazywać na account. 

PLAYER_SQL: localhost mt2 password account
COMMON_SQL: localhost mt2 password common
LOG_SQL: localhost mt2 password log

A w CONFIG (channelu) -  tu w PLAYER_SQL ma wskazywać na player. 

PLAYER_SQL: localhost mt2 password player
COMMON_SQL: localhost mt2 password common
LOG_SQL: localhost mt2 password log

Posprawdzaj bo wygląda jak by tabela account była ładowana z player, a powinna być ładowana z bazy account. (nie mam tu na myśli hasła)

Opublikowano
  • Autor

9 minut temu, Sevence napisał(a):
SYSERR: Dec  4 21:24:39 :: ChildLoop: AsyncSQL: query failed: Table 'player.account' doesn't exist (query: SELECT PASSWORD('1997'),password,social_id,id,status,availDt - NOW() > 0,UNIX_TIMESTAMP(silver_expire),UNIX_TIMESTAMP(gold_expire),UNIX_TIMESTAMP(safebox_expire),UNIX_TIMESTAMP(autoloot_expire),UNIX_TIMESTAMP(fish_mind_expire),UNIX_TIMESTAMP(marriage_fast_expire),UNIX_TIMESTAMP(money_drop_rate_expire),UNIX_TIMESTAMP(create_time) FROM account WHERE login='kondziu' errno: 1146)

Tak wszystkie procesy są uruchomione poprawnie. Problem z zalogowaniem to ten błąd.

Prawdopodobnie tabelka 'account' uległa awarii, błąd mówi, że nie istnieje. Spróbuj ponownie ją utworzyć wrzucają query na jej utworzenie. 

Czy hasło w account masz zakodowane? Do wygenerowania hasła używasz np. Generator haseł metin2

Usunąć przez navi i dodać przez ssh tą tabele? 

Tak zakodowane 

Opublikowano
Teraz, Otaku napisał(a):

Usunąć przez navi i dodać przez ssh tą tabele? 

Tak zakodowane 

Sprawdź powyższą odpowiedź jeszcze raz, edytowałem. 

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, Sevence napisał(a):

Sprawdź powyższą odpowiedź jeszcze raz, edytowałem. 

Mamy to! Miałem w Configu w player_sql podbite do tabeli "player" Dzięki za wieczorne główkowanie i pomoc 😛

Opublikowano
6 minut temu, Otaku napisał(a):

Mamy to! Miałem w Configu w player_sql podbite do tabeli "player" Dzięki za wieczorne główkowanie i pomoc 😛

Tak też podejrzewałem, nie ma sprawy od tego tu jesteśmy. 😁

• Sevence zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.