Skocz do zawartości

Dołącz do społeczności Sharegon

Odkryj świat technologii, gier i programowania w Sharegon.pl 🚀

Czy jesteś pasjonatem nowych technologii, zapalonym graczem, czy aspirującym programistą? Nasza społeczność jest miejscem dla Ciebie! Tutaj możesz dzielić się swoimi pomysłami, uczestniczyć w ekscytujących dyskusjach i uczyć się od ekspertów w dziedzinie. Zdobywaj osiągnięcia, buduj swoją reputację i rywalizuj z innymi entuzjastami.

Twoja wiedza i umiejętności mogą wzbogacić naszą społeczność. Stań się częścią Sharegon! 🧩🌐

header
Ymirah

Błąd w zadaniu od teleportowania 'LUA_ERROR: attempt to perform arithmetic on a nil value'

Rekomendowane odpowiedzi

Przy używania questa od teleportowania w plikach martysama 5.8 mam taki błąd -

LUA_ERROR.jpg.ed92dfb5fb4eab19891a151efbaed510.jpg

W innych plikach działa bez problemu. O co tu może chodzić?

quest wygląda tak - 

quest teleport begin
	state start begin
		when login begin
			cmdchat("Teleport index"..q.getcurrentquestindex())
		end
		when info or button begin
			local i = tonumber(input(cmdchat("Teleport GetInfo")))+1
			if type(i) != "number" then return end
			local warp = teleport.warp_kords()
			if warp[i] == nil then return end
			if pc.get_level() < warp[i][3] then return end
			pc.warp(warp[i][1], warp[i][2])
		end

function warp_kords()
			return {
						{969000,277800, 1},
					}
		end 
	end  
end

• Rozwiązanie

Z błędu wynika, że funkcje GetInfo nic nie pobiera. Sprawdź, czy w sysser, klienta gry nie otrzymujesz błędu. Dodałbym logi i zobaczył co zwraca Teleport GetInfo, ale sądząc po logu błędu nie zwraca wartości. Stąd podejrzewam, że ten command chat nie jest poprawnie zaimplementowany i błąd jest na poziomie implementacji wersji klientowej, bo w tym zadaniu nie widać błędu. 

• Lubię 1
  • Lubię 1
  • Sevence zmienił(a) tytuł na Błąd w zadaniu od teleportowania 'LUA_ERROR: attempt to perform arithmetic on a nil value'

Faktycznie był błąd w cliencie, w drugich plikach działało bo tam po prostu dobrze dodałem do clienta. Tego nawet nie sprawdzałem bo byłem przekonany że tam jest dobrze... Dzięki 

• Sevence zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...