Skocz do zawartości
Opublikowano

Witam.

Zainstalowałem:

FreeBSD 14.1,

Python 3.11,

Mariadb 11.4.3

Wszystko dobrze, lecz gdy wpisuje w konsoli mysql_secure_installation mam błąd jak na załączonym obrazku.

Gdzie mogłem popełnić błąd ?

Spoiler

20241205_180246.jpg

Spoiler

20241205_180428.jpg

Rozwiązane przez Sevence

Przejdź do rozwiązania

Featured Replies

Opublikowano

Zobacz, że w komunikacie otrzymujesz informację, że dla mariadb nazwa skryptu instalacyjnego jest mariadb-secure-installation, więc spróbuj go użyć. A błąd, który tam widnieje na dole to brak dostępu do użytkownika root. Podczas prośby o wpisanie hasła podałeś tam jakieś? Często domyślnie hasło nie jest określone i wystarczy wcisnąć enter i zostaniesz zalogowany na tego użytkownika. Jak instalowałeś MariaDB to podawałeś hasło do root'a? Jeśli tak to zamiast pustego po prostu je tam wpisz i powinno poprawnie uruchomić skrypt po autoryzacji użytkownika. 

• Sevence zmienił(a) tytuł na Błąd po wpisaniu komendy "mysql_secure_installation"
Opublikowano
  • Autor
15 godzin temu, Sevence napisał(a):

Zobacz, że w komunikacie otrzymujesz informację, że dla mariadb nazwa skryptu instalacyjnego jest mariadb-secure-installation, więc spróbuj go użyć. A błąd, który tam widnieje na dole to brak dostępu do użytkownika root. Podczas prośby o wpisanie hasła podałeś tam jakieś? Często domyślnie hasło nie jest określone i wystarczy wcisnąć enter i zostaniesz zalogowany na tego użytkownika. Jak instalowałeś MariaDB to podawałeś hasło do root'a? Jeśli tak to zamiast pustego po prostu je tam wpisz i powinno poprawnie uruchomić skrypt po autoryzacji użytkownika. 

Zapomniałem dodać, że usunąłem mariadb i zainstalowałem na nowo. I wczesniejszcze haslo nie działa, gdy klikam "enter"wyskakuje ten sam komunikat jak próbowałem wpisać hasło 

Opublikowano
  • Rozwiązanie

Spróbuj jeszcze raz usuwając całkowicie mariadb wraz z konfiguracjami. 

service mysql-server stop

pkg delete mariadb-server mariadb-client

rm -rf /usr/local/etc/my.cnf /usr/local/etc/mysql

Jak nie usunąłeś tego folderu to stare dane zostały a przeinstalowałeś samą binarkę. 

rm -rf /var/db/mysql

Zobacz, czy coś nie zostało jeśli tak to też usuń. 

find / -name '*mariadb*' -o -name '*mysql*'

pkg autoremove

I ponownie zainstaluj mariadb pierwsze zobacz jaka jest dostępna:

pkg search mariadb

Zainstaluj najnowszą, którą masz dostępną np.:

pkg info mariadb-server-11.1.7

Domyślnie, hasło powinno być puste i bez problemu powinno przejść narzędzie konfiguracyjne 

mariadb-secure-installation
Opublikowano
  • Autor

Nie wiem jak dziękować 🙂

zaraz siadam do pracy, bede informował czy można zamknąć temat 

• Januszek zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.