Opublikowano 5 Grudnia 20245 Gru Witam. Zainstalowałem: FreeBSD 14.1, Python 3.11, Mariadb 11.4.3 Wszystko dobrze, lecz gdy wpisuje w konsoli mysql_secure_installation mam błąd jak na załączonym obrazku. Gdzie mogłem popełnić błąd ? Spoiler Spoiler
Opublikowano 6 Grudnia 20246 Gru Zobacz, że w komunikacie otrzymujesz informację, że dla mariadb nazwa skryptu instalacyjnego jest mariadb-secure-installation, więc spróbuj go użyć. A błąd, który tam widnieje na dole to brak dostępu do użytkownika root. Podczas prośby o wpisanie hasła podałeś tam jakieś? Często domyślnie hasło nie jest określone i wystarczy wcisnąć enter i zostaniesz zalogowany na tego użytkownika. Jak instalowałeś MariaDB to podawałeś hasło do root'a? Jeśli tak to zamiast pustego po prostu je tam wpisz i powinno poprawnie uruchomić skrypt po autoryzacji użytkownika.
Opublikowano 7 Grudnia 20247 Gru Autor 15 godzin temu, Sevence napisał(a): Zobacz, że w komunikacie otrzymujesz informację, że dla mariadb nazwa skryptu instalacyjnego jest mariadb-secure-installation, więc spróbuj go użyć. A błąd, który tam widnieje na dole to brak dostępu do użytkownika root. Podczas prośby o wpisanie hasła podałeś tam jakieś? Często domyślnie hasło nie jest określone i wystarczy wcisnąć enter i zostaniesz zalogowany na tego użytkownika. Jak instalowałeś MariaDB to podawałeś hasło do root'a? Jeśli tak to zamiast pustego po prostu je tam wpisz i powinno poprawnie uruchomić skrypt po autoryzacji użytkownika. Zapomniałem dodać, że usunąłem mariadb i zainstalowałem na nowo. I wczesniejszcze haslo nie działa, gdy klikam "enter"wyskakuje ten sam komunikat jak próbowałem wpisać hasło
Opublikowano 7 Grudnia 20247 Gru Rozwiązanie Spróbuj jeszcze raz usuwając całkowicie mariadb wraz z konfiguracjami. service mysql-server stop pkg delete mariadb-server mariadb-client rm -rf /usr/local/etc/my.cnf /usr/local/etc/mysql Jak nie usunąłeś tego folderu to stare dane zostały a przeinstalowałeś samą binarkę. rm -rf /var/db/mysql Zobacz, czy coś nie zostało jeśli tak to też usuń. find / -name '*mariadb*' -o -name '*mysql*' pkg autoremove I ponownie zainstaluj mariadb pierwsze zobacz jaka jest dostępna: pkg search mariadb Zainstaluj najnowszą, którą masz dostępną np.: pkg info mariadb-server-11.1.7 Domyślnie, hasło powinno być puste i bez problemu powinno przejść narzędzie konfiguracyjne mariadb-secure-installation
Opublikowano 7 Grudnia 20247 Gru Autor Nie wiem jak dziękować 🙂 zaraz siadam do pracy, bede informował czy można zamknąć temat
Witam.
Zainstalowałem:
FreeBSD 14.1,
Python 3.11,
Mariadb 11.4.3
Wszystko dobrze, lecz gdy wpisuje w konsoli mysql_secure_installation mam błąd jak na załączonym obrazku.
Gdzie mogłem popełnić błąd ?