Skocz do zawartości

Czy kompilacja na FreeBSD 13 w 32 bit działa na 64 bit i jakie są ograniczenia?

Opublikowano

Czesc,

Prosiłbym o wyjaśnienie. Przykładowo na freebsd 13 64bit jest problem z kompilacja i z tego względu lepiej mieć 32bitowa wersję. Problem jest taki że 32 bity obsługują mała ilość ramu.

Czy dobrze rozumiem można kompilować to lokalnie na wirtualnej maszynie lub na testowym vpsie a następnie gotowe pliki przenosić na server docelowy postawiony na 64bitowym systemie ? Czy może skompilowane pliki w 32b nie rusza na 64b?

Czy bsd 13 64bit stanowi jeszcze jakieś inne problemy poza kompilacja, coś trzeba zmieniać w source ?

Rozwiązane przez KoYGeR

Przejdź do rozwiązania

Featured Replies

Opublikowano
  • Programista
  • Rozwiązanie

Aplikacja (w tym przypadku game i db) skopilowana na systemie 32 bitowym może być uruchomiona na systemie 64 bitowym. Potrzebujesz jedynie wgrać na maszynę z systemem 64 bitowym odpowiednie liby z maszyny z systemem 32 bitowym

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję @KoYGeRza konkretną odpowiedź. Zaczęło mnie to zastanawiać ze względu na ogromne serwery z 2-3 tys. Online. Podejrzewam że one stoją na maszynach z systemem 64bit? 

Opublikowano

Myślę, że te większe serwery mają przystosowane źródło pod 64 bitowa wersję systemu. 

Opublikowano
  • Programista
6 godzin temu, biololo napisał(a):

Dziękuję @KoYGeRza konkretną odpowiedź. Zaczęło mnie to zastanawiać ze względu na ogromne serwery z 2-3 tys. Online. Podejrzewam że one stoją na maszynach z systemem 64bit? 

Ja miałem w peeku 2.1k online na game 32 bity. Wystarczy w takim przypadku mieć dobrze skonfigurowane channele i będzie wszystko cacy

Opublikowano
W dniu 6.12.2024 o 15:28, ExoCarossa napisał(a):

Coś więcej jak to skonfigurowałeś? 😄

Co do tematu jail i jechane na 64bit https://github.com/martysama0134/how-to-general/blob/master/freebsd-tips/how-to-setup-a-quick-32bit-jail.md

no tu wystarczy dobrze mapy rozlozyc zeby ci ramu nie zjadaly ponad limit

W dniu 6.12.2024 o 16:10, KoYGeR napisał(a):

Mapy same w sobie jakoś dużo ramu nie zjadają

no sama mapa w sobie to wiadome że nie i myślę że wiemy co miałem na myśli 😘

Edytowane przez unpackboss

Opublikowano
  • Programista
32 minuty temu, unpackboss napisał(a):

no tu wystarczy dobrze mapy rozlozyc zeby ci ramu nie zjadaly ponad limit

Mapy same w sobie jakoś dużo ramu nie zjadają

• Sevence zmienił(a) tytuł na Czy kompilacja na FreeBSD 13 w 32 bit działa na 64 bit i jakie są ograniczenia?
Opublikowano

NA 64 bit skompilować to żaden problem bo wystarczą liby i makefile. Ale np widziałem że martysama teraz ma ,,64bit on 64bit mode" Czyli coś zmienione w source? Wypowie się ktoś kto się na tym zna? 

Opublikowano
4 minuty temu, Ymirah napisał(a):

NA 64 bit skompilować to żaden problem bo wystarczą liby i makefile. Ale np widziałem że martysama teraz ma ,,64bit on 64bit mode" Czyli coś zmienione w source? Wypowie się ktoś kto się na tym zna? 

Musisz zrekompilować wszystkie bilbioteki z odpowiednimi flagami pod 64 bit. W źródle musisz zmodyfikować typy danych na precyzyjne to tak w skrócie. 

Opublikowano
1 minutę temu, Sevence napisał(a):

Musisz zrekompilować wszystkie bilbioteki z odpowiednimi flagami pod 64 bit. W źródle musisz zmodyfikować typy danych na precyzyjne to tak w skrócie. 

Aaaa to w sumie trochę tak jak próbowałem za pierwszym razem zrobić na amd64 i mi nie wyszło tylko trzeba to dobrze zrobić xd 

Opublikowano

Ja również miałem serwer około 2k online swojego czasu i stał na 32bit i nie było żadnych problemów. Kwestią jest ustawienie procesów game. Możesz sobie ustawić każdy kanał na subprocesy czyli jeden kanał działa np na 10procesach zakładając że masz np 10map na danym kanale i wtedy każda mapa w grze otrzymuje 4gb pamięci ram dla siebie. Drugą sprawa jest że w przypadku awarii jednego procesu z daną mapą nie wywala ci wszystkich graczy. Więc tak prawde mówiąc jesli nie masz duzej wiedzy w c++ zeby dostosować wszystkie biblioteki pod te 64bit to lepiej tego nie rób bo możesz narobić więcej szkód niz pożytku. Poprostu skorzystaj z jaila i potem rozbij każdy kanał na dużą ilość procesów

• Sevence zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.