Skocz do zawartości
Opublikowano

Chciałbym zapytać:
1. Gdzie mogę znaleźć cos z roskami w plikach bo chciałbym wyrzucić te z małymi czasami i małymi wartościami ale totalnie nie wiem gdzie szukać.
2. Jak edytować yang bombe żeby jej nie było a wszystko wpadało do eq
3. Jak dodać Skill M1 na 17 punkcie
4. Jak zmienić żeby itemy z ziemi znikały po np 60 sekundach|
5. Gdzie znajduje się dokładnie i gdzie go edytować quest na 1 lvl z tym co się dostaje na start

Rozwiązane przez wojciech74

Przejdź do rozwiązania

Featured Replies

Opublikowano
6 minut temu, Tareep napisał(a):

1. Gdzie mogę znaleźć cos z roskami w plikach bo chciałbym wyrzucić te z małymi czasami i małymi wartościami ale totalnie nie wiem gdzie szukać.

Zmieniasz wartości w item_proto w value oraz plik blend.txt plik na serwerze w share/locale/xxx/

3. Jak dodać Skill M1 na 17 punkcie

Gdzie znajduje się dokładnie i gdzie go edytować quest na 1 lvl z tym co się dostaje na start

/usr/home/mt2/share/locale/poland/quest/ nazwa zadania give_basic_weapon.lua (oryginalne pliki) w innch może on się inaczej nazywać. 

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Sevence napisał(a):

Zmieniasz wartości w item_proto w value oraz plik blend.txt plik na serwerze w share/locale/xxx/

/usr/home/mt2/share/locale/poland/quest/ nazwa zadania give_basic_weapon.lua (oryginalne pliki) w innch może on się inaczej nazywać. 

Jak tylko skończę to co teraz robię to zajmę się tym i dam znać

Opublikowano

To czekamy na informację.

Małą uwaga na przyszłość. Proszę, abyś w przypadku pytań lub problemów związanych z tworzeniem prywatnego serwera zakładał wątek w odpowiednim dziale: Metin2 - Pytanie i Problemy. Dodatkowo staraj się poruszać w 1 temacie konkretny 1 problem lub pytanie, pozwali nam utrzymać większy porządek na forum. Taki podział ułatwi nam budowanie przejrzystej bazy wiedzy opartą na rozwiązanych problemach. Wtedy łatwo nam odesłać użytkownika do konkretnego wątku z gotową odpowiedzią.  

• Sevence zmienił(a) tytuł na Kilka pytań odnośnie modyfikacji serwera
Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, Sevence napisał(a):

To czekamy na informację.

Małą uwaga na przyszłość. Proszę, abyś w przypadku pytań lub problemów związanych z tworzeniem prywatnego serwera zakładał wątek w odpowiednim dziale: Metin2 - Pytanie i Problemy. Dodatkowo staraj się poruszać w 1 temacie konkretny 1 problem lub pytanie, pozwali nam utrzymać większy porządek na forum. Taki podział ułatwi nam budowanie przejrzystej bazy wiedzy opartą na rozwiązanych problemach. Wtedy łatwo nam odesłać użytkownika do konkretnego wątku z gotową odpowiedzią.  

Jak mam być szczery to myślałem że właśnie tam go utworzyłem ale następnym razem sprawdzę 2 razy

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Sevence napisał(a):

jedyne wartości jakie tam mam to limittype na 1 i limitvalue na 55

czy chodzi o sockety?

Edytowane przez Tareep

Opublikowano
24 minuty temu, Tareep napisał(a):

jedyne wartości jakie tam mam to limittype na 1 i limitvalue na 55

czy chodzi o sockety?

Oj wybacz, pomyliło mi się z obronami boga smoków, rosy jedynie w blend.txt określasz wartości i czas bo one są generowane losowo. 

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Sevence napisał(a):

Oj wybacz, pomyliło mi się z obronami boga smoków, rosy jedynie w blend.txt określasz wartości i czas bo one są generowane losowo. 

a to znajduje sie w cliencie czy winscp?

Opublikowano
2 minuty temu, Tareep napisał(a):

a to znajduje sie w cliencie czy winscp?

Musisz połączyć się z serwerem FTP przez WinSCP i znajdziesz ten plik w katalogu /usr/home/mt2/share/locale/poland/ (poland - może się różnić w zależności od plików) 

Będziesz mieć takie sekcje z każdą rosą i określonym czasem i wartościami + typ bonusu rosy przykładowo:

section
	item_vnum	50823
	apply_type	ATTACK_SPEED
	apply_value	2	3	4	5	8
	apply_duration	60	120	180	300	600
end
Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Sevence napisał(a):

z tym mam 1 problem nie mam pojecia gdzie znalezc ten plik .cpp

Opublikowano

W plikach źródłowych serwera - game. Z jakich plików korzystasz? 

Opublikowano
1 minutę temu, Tareep napisał(a):

z tym mam 1 problem nie mam pojecia gdzie znalezc ten plik .cpp

W source po stronie serwera, z jakich korzystasz plików?

Opublikowano
  • Autor

martysama 5.8

Edytowane przez Tareep

Opublikowano

Nie wiem dokładnie w jakim katalogu jest tam source, ale to gotowa maszynka? Sprawdź w katalogu /src/Server/Game/

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem dokładnie w jakim katalogu jest tam source, ale to gotowa maszynka? Sprawdź w katalogu /src/Server/Game/

jakby maszynke mam swoja ale pliki gotowe juz mi ktos wgrywal

Opublikowano

Sprawdź czy w katalogu /src/ są jakieś foldery zwykle tam powinno być. 

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Sevence napisał(a):

Sprawdź czy w katalogu /src/ są jakieś foldery zwykle tam powinno być. 

w /usr/src nie mam nic

Opublikowano

Nie /usr/src/ tylko w główny katalog wejdź i tam /src/ 

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Sevence napisał(a):

Nie /usr/src/ tylko w główny katalog wejdź i tam /src/ 

dobra mam to i teraz podmienic na to co jest w tamtym poradniku?

Opublikowano

dobra mam to i teraz podmienic na to co jest w tamtym poradniku?

Tak, musisz wykonać wszystko zgodnie z poradnikiem i ponownie skompilować kod podmienić nowy plik game i zrestartować serwer. 

Opublikowano
  • Autor

Tak, musisz wykonać wszystko zgodnie z poradnikiem i ponownie skompilować kod podmienić nowy plik game i zrestartować serwer. 

i tu mamy 1 problem bo nie mam zielonego pojęcia jak mam to zrobić są jakieś poradniki do tego?

Opublikowano

i tu mamy 1 problem bo nie mam zielonego pojęcia jak mam to zrobić są jakieś poradniki do tego?

Po krótce musisz wejść do katalogu z source czyli wpisujesz według katalogów u siebie bo nie znam struktury jaką masz w każdym razie musisz przejść poprzez cd do katalogu z plikami źródłowymi. 

cd /src/nazwakatalogu/Server/game/src

Następnie gdy już do nich przejdziesz wpisujesz polecenie:

gmake -j2

I rozpocznie się proces kompilacji game gdy się zakończy wygenerowany zostanie skompilowany plik game w katalogu wyżej zwykle i wtedy musisz to przenieść i podmienić w swoich plikach serwerowych w katalogu /usr/home/mt2/share/ 

Opublikowano
  • Autor

Po krótce musisz wejść do katalogu z source czyli wpisujesz według katalogów u siebie bo nie znam struktury jaką masz w każdym razie musisz przejść poprzez cd do katalogu z plikami źródłowymi. 

cd /src/nazwakatalogu/Server/game/src

Następnie gdy już do nich przejdziesz wpisujesz polecenie:

gmake -j2

I rozpocznie się proces kompilacji game gdy się zakończy wygenerowany zostanie skompilowany plik game w katalogu wyżej zwykle i wtedy musisz to przenieść i podmienić w swoich plikach serwerowych w katalogu /usr/home/mt2/share/ 

dobra czyli mam zaczac od visual studio i podmienic tamte pliki jak w poradniku nastepnie zapisac je przejsc do cd dalej gmake to co sie wygeneruje podmienic z tamtym co mam i nastepnie zresetowac serwer tak?

Opublikowano

Nie, masz wejść do WinSCP następnie do katalogów /src/... game/src/ i tam znajdziesz plik char_skll.cpp i w nim musisz zrobić modyfikacje zgodnie z poradnikiem następni wykonać te instrukcje, które ci podałem wyżej. Gdzie pisałem coś o Visual Studio? 

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, Sevence napisał(a):

Nie, masz wejść do WinSCP następnie do katalogów /src/... game/src/ i tam znajdziesz plik char_skll.cpp i w nim musisz zrobić modyfikacje zgodnie z poradnikiem następni wykonać te instrukcje, które ci podałem wyżej. Gdzie pisałem coś o Visual Studio? 

char_skill.cpp:: error: expected ';' after break statement
        break

case SKILL_NORMAL:

if (GetSkillLevel(pkSk->dwVnum) >= 17)
                {
#ifdef ENABLE_FORCE2MASTERSKILL
                    SetSkillLevel(pkSk->dwVnum, 20);
#else
                    if (GetQuestFlag("reset_scroll.force_to_master_skill") > 0)
                    {
                        SetQuestFlag("reset_scroll.force_to_master_skill", 0);
                    }
                    else
                    {
                        if (number(1, 21 - MIN(20, GetSkillLevel(pkSk->dwVnum))) == 1)
                    }
#endif
                }
                break;

tak wygląda oryginał

Edytowane przez Tareep

Opublikowano

Po break musi być średnik, zapomniałem dodać. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.