Skocz do zawartości

Usuwam zadania z FTP, a one są nadal widoczne w misjach

Opublikowano

image.png.26fbe63eb87597fd90033dcc89ed3ac8.png

zdublowana misja metinologia, usunalem ją z WIN SCP, totalnie ją wypiercolilem i usunalem z calego komputera nawet bo napisze i tak ją na nowo. Restarty, odswiezanie, nic nie pomoglo nawet jak tworze nowe postacie to dalej te qusety sie wpierdalaja na postac XD a ich nie ma nigdzie fizycznie. 

Rozwiązane przez Sevence

Przejdź do rozwiązania

Featured Replies

Opublikowano

Cześć, 

Zrób tak. Wyłącz serwer gry następnie połącz się poprzez WinSCP i usuń zbędne zadania, usuń je z pliku quest_list, uruchom skrypt do kompilacji wszystkich zadań na nowo. Stany zadań są zapisywane w tabeli quest w bazie player (wchodzisz przez Navicat). I wpisz sobie SQL, która usunie całą zawartość. 

TRUNCATE TABLE quest;

image.gif.4b79c795bc4f8f5fe78507b1c4e2fa29.gif

Następnie uruchom serwer gry i zadań nie zobaczysz. 

• Sevence zmienił(a) tytuł na Usuwam zadania z FTP, a one są nadal widoczne w misjach
Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, Sevence napisał(a):

Cześć, 

Zrób tak. Wyłącz serwer gry następnie połącz się poprzez WinSCP i usuń zbędne zadania, usuń je z pliku quest_list, uruchom skrypt do kompilacji wszystkich zadań na nowo. Stany zadań są zapisywane w tabeli quest w bazie player (wchodzisz przez Navicat). I wpisz sobie SQL, która usunie całą zawartość. 

TRUNCATE TABLE quest;

image.png.53630e7841acc4cbbe6564d45ee27320.png

DALEJ SĄ, i ja nawet ich nie zapisywalem w w tym quest lsit poprostu wrzucilem do scp i potem wyjebalem a one se zostaly XDDDD

Opublikowano
  • Autor
19 minut temu, Sevence napisał(a):

Cześć, 

TRUNCATE TABLE quest;

To jakby dziala to co napisales, bo naprzykla questy odswiezylem i naprzyklad doalo mi itemy z questa z itemami na start na nowo, ale te stare questy dalej zostaly jakby one tez mi sie odswiezyly na nowo i nie wiem skad je wypierdolic.

Opublikowano

Nie wiem jak to wygląda w plikach martysama, ale prawdopodobnie masz plik o nazwie quest_list i w nim listę zadań, które są kompilowane podczas uruchamiania skryptu, który kompiluje ci wszystkie zadania. To właśnie one są wczytywane z tego pliku więc teoretycznie usunięcie go w tamtym miejscu spowoduje wycofanie zadania. Tabela quest przechowuje obecne stany zadań dla danego gracza. 

Przykładowo chcesz dodać polowanie: 

Robisz folder o nazwie np. hunting wrzucasz tam zadanie o nazwie hunting_1.lua 

I wtedy w pliku quest_list dodajesz hunting/hunting_1.lua i używasz skryptu o nazwie ./pre_qc.py -ac lub python pre_qc.py - ac z tego co tam widzę. 

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, Sevence napisał(a):

Nie wiem jak to wygląda w plikach martysama, ale prawdopodobnie masz plik o nazwie quest_list i w nim listę zadań, które są kompilowane podczas uruchamiania skryptu, który kompiluje ci wszystkie zadania. To właśnie one są wczytywane z tego pliku więc teoretycznie usunięcie go w tamtym miejscu spowoduje wycofanie zadania. Tabela quest przechowuje obecne stany zadań dla danego gracza. 

Przykładowo chcesz dodać polowanie: 

Robisz folder o nazwie np. hunting wrzucasz tam zadanie o nazwie hunting_1.lua 

I wtedy w pliku quest_list dodajesz hunting/hunting_1.lua i używasz skryptu o nazwie ./pre_qc.py -ac lub python pre_qc.py - ac z tego co tam widzę. 

Jak wklejalem questa to poprostu przepisalem z gotowca i nawet go do quest list nie wrzucalem i smigalo... wiec nie wiem. Co ja mam zrobic jak usunalem go tak jak dodalem a on sie magicznie gdzies zapisal XD

Opublikowano
  • Autor

juz mi rece opadaja zrobilem all co moglem

Opublikowano
  • Rozwiązanie
31 minut temu, eksyyy napisał(a):

Jak wklejalem questa to poprostu przepisalem z gotowca i nawet go do quest list nie wrzucalem i smigalo... wiec nie wiem. Co ja mam zrobic jak usunalem go tak jak dodalem a on sie magicznie gdzies zapisal XD

Z tego co wspominałeś używasz admin_anel.sh i kompilujesz zadania przez 777. Z tego co zerknąłem ta opcja używa właśnie skryptu pre_qc.py o którym wspominałem. 

image.png.0f073970cc271bd507192db135e3efd2.png

A więc przechodzisz do katalogu ---> /srv1/share/locale/germany/quest/ i będzie tam plik o nazwie quest_list otwórz go i zobaczysz coś takiego: 

image.png.ef0377754b08d4d0f1b6ffedac9d6774.png

I teraz, żeby jakieś zadanie dodać lub usunąć musisz zrobić tu modyfikacje. Wrzuć to zadanie, które masz przykładowo do folderu samples albo systems albo zrób całkiem nowy obojętnie. 

Wtedy w tym pliku dopisujesz sobie pierwsze to nazwa folderu a po / nazwa zadania z rozszerzeniem i wtedy uruchomić skrypt 777. Skompilowane zadania są w folderze object spróbuj go całkiem usunąć i zrobić jak opisałem restart serwera i test. 

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, Sevence napisał(a):

Z tego co wspominałeś używasz admin_anel.sh i kompilujesz zadania przez 777. Z tego co zerknąłem ta opcja używa właśnie skryptu pre_qc.py o którym wspominałem. 

image.png.0f073970cc271bd507192db135e3efd2.png

A więc przechodzisz do katalogu ---> /srv1/share/locale/germany/quest/ i będzie tam plik o nazwie quest_list otwórz go i zobaczysz coś takiego: 

image.png.ef0377754b08d4d0f1b6ffedac9d6774.png

I teraz, żeby jakieś zadanie dodać lub usunąć musisz zrobić tu modyfikacje. Wrzuć to zadanie, które masz przykładowo do folderu samples albo systems albo zrób całkiem nowy obojętnie. 

Wtedy w tym pliku dopisujesz sobie pierwsze to nazwa folderu a po / nazwa zadania z rozszerzeniem i wtedy uruchomić skrypt 777. Skompilowane zadania są w folderze object spróbuj go całkiem usunąć i zrobić jak opisałem restart serwera i test. 

image.png.e11d8af6ae68ffedcdaea08fc9cf3ce1.png

Niestety tak moj quest list nie wyglada

Opublikowano
  • Autor

Totalnie juz nic nie czaje, jakby ja nie mam zadnego zadania, Ja nic nigdzie nie kompilowamlem, poprostu wggralem se z neta zadanie przepisalem na polski cyk komenda w konsoli ./qc smiga, cos sie zjebalo wypierdolilem wszystko zrobilem to w navicacie i chuj zadanie wyjebalem reczenie a w gierce zostalo do tego teraz totalnie mi nie reaguje na zadne zadania konsola

image.png.ef429f3c9fc2b444051bc59730530ccf.png

zero rekacji image.png.1595932d23119e03fb95aefc618433c4.png

Opublikowano
5 minut temu, eksyyy napisał(a):

Totalnie juz nic nie czaje, jakby ja nie mam zadnego zadania, Ja nic nigdzie nie kompilowamlem, poprostu wggralem se z neta zadanie przepisalem na polski cyk komenda w konsoli ./qc smiga, cos sie zjebalo wypierdolilem wszystko zrobilem to w navicacie i chuj zadanie wyjebalem reczenie a w gierce zostalo do tego teraz totalnie mi nie reaguje na zadne zadania konsola

I tu jest przyczyna Twojego problemu. Polecenie ./qc nazwa_zadania powoduje skompilowanie danego questa. Polecenie w panelu admin_panel.sh powoduje kompilację wszystkich questów na nowo i usunięcie starych. A ty tylko kompilujesz nowy i stare ciągle zostają bo folder object nie jest usuwany, a w nim przechowywane są skompilowane zadania. Stąd masz problemy z podwójnymi zadaniami itp. Tak więc żeby dodać nowe zadanie poprawnie to robisz jak opisałem powyżej, a nie poprze ./qc nazwa zadania bo będziesz miał problemy. 

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Sevence napisał(a):

I tu jest przyczyna Twojego problemu. Polecenie ./qc nazwa_zadania powoduje skompilowanie danego questa. Polecenie w panelu admin_panel.sh powoduje kompilację wszystkich questów na nowo i usunięcie starych. A ty tylko kompilujesz nowy i stare ciągle zostają bo folder object nie jest usuwany, a w nim przechowywane są skompilowane zadania. Stąd masz problemy z podwójnymi zadaniami itp. Tak więc żeby dodać nowe zadanie poprawnie to robisz jak opisałem powyżej, a nie poprze ./qc nazwa zadania bo będziesz miał problemy. 

co to jest admin.panel sh

Opublikowano

Skrypt do zarządzania serwerem powinieneś mieć go w katalogu main. 

Opublikowano
  • Autor

Do zamkniecia

• Sevence zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.