Skocz do zawartości

Problem z kompilacją game / db - libmariadb incompatible with elf_i386_fbsd

Opublikowano

Hej, napotkałem problem podczas kompilacji game oraz db. Pliki entry-core 2.1
Możecie coś doradzić?

Plik Game:

image.png.265eed4c98588f0cbef65edff09b9693.png

Plik db:

image.png.ae31d18ade5339aa462f4e7b8433125e.png

Firma hostingowa zgodziła się na wymianę systemu z freebsd na czystego vps 

Featured Replies

Opublikowano

jaka wersja bsd?

Opublikowano
  • Autor
Teraz, luki3507 napisał(a):

jaka wersja bsd?

14

Opublikowano

Pliki są pod 13.3 więc masz rozwiązanie 

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, luki3507 napisał(a):

Pliki są pod 13.3 więc masz rozwiązanie 

Mam strasznie dziwne przeczucie, że się mylisz. Poczekam na odpowiedz innych osób. Bardziej bym stawiam niekompatybilność plików x64 z x32 niż wersje. 

Opublikowano

Entry nie wspiera architektury 64 bit, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest instalacja FreeBSD 14 w wersji x86. Biblioteka MariaDB jest linkowana z systemowej wersji, co oznacza, że jeśli używasz 64 bit systemu, masz zainstalowaną 64 bitową wersję biblioteki. Tak więc kompilacja 32 bitowej aplikacji się nie powiedzie i wypluje właśnie niezgodność bibliotek jak powyżej. Możesz spróbować użyć jaila jeśli nie możesz zmienić architektury systemu. 

https://github.com/martysama0134/how-to-general/blob/master/freebsd-tips/how-to-setup-a-quick-32bit-jail.md

Opublikowano
  • Autor
21 minut temu, Sevence napisał(a):

Entry nie wspiera architektury 64 bit, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest instalacja FreeBSD 14 w wersji x86. Biblioteka MariaDB jest linkowana z systemowej wersji, co oznacza, że jeśli używasz 64 bit systemu, masz zainstalowaną 64 bitową wersję biblioteki. Tak więc kompilacja 32 bitowej aplikacji się nie powiedzie i wypluje właśnie niezgodność bibliotek jak powyżej. Możesz spróbować użyć jaila jeśli nie możesz zmienić architektury systemu. 

https://github.com/martysama0134/how-to-general/blob/master/freebsd-tips/how-to-setup-a-quick-32bit-jail.md

Jesli na hostingu mam narzucone z góry, żeby instalować x64, mogę go przeinstalować na x32? W sensie samodzielnie, bo tylko jest 13 i 14 w wersji x64 na stronie hostingowej.

Spróbuję również ogarnąć tego jail po pracy, może ruszy.

Edytowane przez Arturo

Opublikowano
2 minuty temu, Arturo napisał(a):

Jesli na hostingu mam narzucone z góry, żeby instalować x64, mogę go przeinstalować na x32? W sensie samodzielnie, bo tylko jest 13 i 14 w wersji x64 na stronie hostingowej.

Jeśli hosting umożliwia instalację własnego obrazu ISO to bez problemu. Jeśli nie to spróbuj się z nimi skontaktować. Ewentualnie jail jak wspomniałem. 

• Sevence zmienił(a) tytuł na Problem z kompilacją game / db - libmariadb incompatible with elf_i386_fbsd
Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Sevence napisał(a):

Jeśli hosting umożliwia instalację własnego obrazu ISO to bez problemu. Jeśli nie to spróbuj się z nimi skontaktować. Ewentualnie jail jak wspomniałem. 

Okej, super. Proszę, nie zamykaj jeszcze tematu. Dam znać po pracy czy z tym jail się udało, wtedy close. 🙂

Opublikowano
1 minutę temu, Arturo napisał(a):

Okej, super. Proszę, nie zamykaj jeszcze tematu. Dam znać po pracy czy z tym jail się udało, wtedy close. 🙂

Jasne temat będzie otwarty. Najlepsza droga to zainstalowanie systemu w architekturze 32bit, ale skoro nie ma takiej możliwości to pozostaje jail. Jaki hosting używasz jeśli można wiedzieć? Ja kiedyś też już nie pamiętam na jakim hostingu, ale napisałem na wsparcie, że potrzebuję 32 bitowej wersji, a mieli do wyboru tylko 64bit. Chyba to było w awhost już nie pamiętam. I po kontakcie na support zainstalowali mi 32 bitową wersję z zastrzeżeniem że nie udzielają wsparcia dla niej i mogą występować problemy. 

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, Sevence napisał(a):

Jasne temat będzie otwarty. Najlepsza droga to zainstalowanie systemu w architekturze 32bit, ale skoro nie ma takiej możliwości to pozostaje jail. Jaki hosting używasz jeśli można wiedzieć? Ja kiedyś też już nie pamiętam na jakim hostingu, ale napisałem na wsparcie, że potrzebuję 32 bitowej wersji, a mieli do wyboru tylko 64bit. Chyba to było w awhost już nie pamiętam. I po kontakcie na support zainstalowali mi 32 bitową wersję z zastrzeżeniem że nie udzielają wsparcia dla niej i mogą występować problemy. 

Z ciężkim bólem serca, na tej maszynie mam akurat exone 🤣

Opublikowano

Na exone można wgrać własne ISO z tego co widzę.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 7.02.2025 o 11:01, Sevence napisał(a):

Na exone można wgrać własne ISO z tego co widzę.

Też to widzę tylko tu już się liczy jako osobny serwer. Niestety na tym nie mogę wybrać czystego ISO.

Opublikowano
W dniu 7.02.2025 o 11:07, Arturo napisał(a):

Też to widzę tylko tu już się liczy jako osobny serwer. Niestety na tym nie mogę wybrać czystego ISO 

Zadzwoń na support może ci zainstalują bsd które będziesz chciał.

Opublikowano
  • Autor

Zmienili już mi maszynę z FreeBSD 14 na czystego VPS.😉 

Opublikowano
W dniu 7.02.2025 o 16:39, Arturo napisał(a):

Zmienili już mi maszynę z FreeBSD 14 na czystego VPS. 😉 

Świetnie, poradziłeś sobie z instalacją FreeBSD? 

• Sevence zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.