Skocz do zawartości
Opublikowano

Cześć 🙂 

Wczoraj szukałem poradnika jak zwiększyć limit VNUM dla mobów. Niestety nie udało mi się go znaleźć (możliwe, że źle szukałem) więc z wielką chęcią podzielę się z Wami tą wiedzą.

O co chodzi?

Przekraczając wartość ID w mob_proto - 65k, a dokładnie  65,535 - modele mobów, czyli mobów, petów, wierzchowców, ogólne tego co jest w mob_proto, przestaje być wyświetlane w grze.

Więc do dzieła!

Strona Serwerowa:

1. Plik:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Szukamy:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Zmieniamy na:

🔐 Ukryta Treść 🔐

2. Plik:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Szukamy:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Zmieniamy na:

🔐 Ukryta Treść 🔐

3. Plik:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Szukamy:

🔐 Ukryta Treść 🔐

A w nim zmieniamy:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Na:

🔐 Ukryta Treść 🔐

-----------------------------------

Strona Clientowa:

1. Plik: 

🔐 Ukryta Treść 🔐

Szukamy:

🔐 Ukryta Treść 🔐

A w nim zmieniamy:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Na:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Oczywiście kompilujemy stronę serwerową jak i clientową. W ten o to sposób zwiększyliśmy zakres VNUM dla mobów aż do maksymalnej wartości DWORD czyli 4,294,967,295

Pozdrawiam 🙂

Featured Replies

Opublikowano

Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego ustawiacie tak duże zakresy identyfikatorów, skoro jest masa wolnych zakresów niżej. 🤔🤨

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Sevence napisał(a):

Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego ustawiacie tak duże zakresy identyfikatorów, skoro jest masa wolnych zakresów niżej. 🤔🤨

Głównie do tego, aby ten przedział między "rodzajami" mobow był większy. W dodatku lubię zostawiać zapas id w razie czego jakby w przyszłości miałbym ich dodać xxx sztuk i wtedy ID są spójne, a nie mieszają się z czymś innym bo brakło miejsca pod ID. 

Opublikowano
1 godzinę temu, ValkeryE napisał(a):

Głównie do tego, aby ten przedział między "rodzajami" mobow był większy. W dodatku lubię zostawiać zapas id w razie czego jakby w przyszłości miałbym ich dodać xxx sztuk i wtedy ID są spójne, a nie mieszają się z czymś innym bo brakło miejsca pod ID. 

65k rekordów ci mało? 🤔

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, mrvns napisał(a):

65k rekordów ci mało? 🤔

Zgadza się 

Opublikowano

Ja lubię mieć porządek w bazie danych. Zwykle jak dodaję potwory do nowej mapy to daje takie założenie, że rezerwuje 100 identyfikatorów i zwykle od 100 - 150 (rezerwacja na potwory), a od 150 - 200 rezerwacja na potwory dungeona pod daną mapę. I tak w większości przypadków zostaje z zapasem. No, ale to wszystko zależy od projektu i podejścia może komuś faktycznie potrzeba aż tak wysoki zakres, kto wie w każdym razie dzięki za poradnik. 👍