Opublikowano 6 Lutego 20251 r Cześć 🙂 Wczoraj szukałem poradnika jak zwiększyć limit VNUM dla mobów. Niestety nie udało mi się go znaleźć (możliwe, że źle szukałem) więc z wielką chęcią podzielę się z Wami tą wiedzą. O co chodzi? Przekraczając wartość ID w mob_proto - 65k, a dokładnie 65,535 - modele mobów, czyli mobów, petów, wierzchowców, ogólne tego co jest w mob_proto, przestaje być wyświetlane w grze. Więc do dzieła! Strona Serwerowa: 1. Plik: Tylko zalogowani Zaloguj się, aby wyświetlić chronioną treść Ten post zawiera treści dostępne tylko dla członków. Zaloguj się lub utwórz konto, aby odblokować całą zawartość tego posta. Zaloguj się Utwórz konto Szukamy: Zmieniamy na: 2. Plik: Szukamy: Zmieniamy na: 3. Plik: Szukamy: A w nim zmieniamy: Na: ----------------------------------- Strona Clientowa: 1. Plik: Szukamy: A w nim zmieniamy: Na: Oczywiście kompilujemy stronę serwerową jak i clientową. W ten o to sposób zwiększyliśmy zakres VNUM dla mobów aż do maksymalnej wartości DWORD czyli 4,294,967,295 Pozdrawiam 🙂
Opublikowano 7 Lutego 20251 r Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego ustawiacie tak duże zakresy identyfikatorów, skoro jest masa wolnych zakresów niżej. 🤔🤨
Opublikowano 7 Lutego 20251 r Autor W dniu 7.02.2025 o 09:22, Sevence napisał(a): Zawsze mnie zastanawiało, dlaczego ustawiacie tak duże zakresy identyfikatorów, skoro jest masa wolnych zakresów niżej. 🤔🤨 Głównie do tego, aby ten przedział między "rodzajami" mobow był większy. W dodatku lubię zostawiać zapas id w razie czego jakby w przyszłości miałbym ich dodać xxx sztuk i wtedy ID są spójne, a nie mieszają się z czymś innym bo brakło miejsca pod ID.
Opublikowano 7 Lutego 20251 r W dniu 7.02.2025 o 13:03, ValkeryE napisał(a): Głównie do tego, aby ten przedział między "rodzajami" mobow był większy. W dodatku lubię zostawiać zapas id w razie czego jakby w przyszłości miałbym ich dodać xxx sztuk i wtedy ID są spójne, a nie mieszają się z czymś innym bo brakło miejsca pod ID. 65k rekordów ci mało? 🤔
Opublikowano 7 Lutego 20251 r Autor W dniu 7.02.2025 o 14:39, mrvns napisał(a): 65k rekordów ci mało? 🤔 Zgadza się
Opublikowano 8 Lutego 20251 r Ja lubię mieć porządek w bazie danych. Zwykle jak dodaję potwory do nowej mapy to daje takie założenie, że rezerwuje 100 identyfikatorów i zwykle od 100 - 150 (rezerwacja na potwory), a od 150 - 200 rezerwacja na potwory dungeona pod daną mapę. I tak w większości przypadków zostaje z zapasem. No, ale to wszystko zależy od projektu i podejścia może komuś faktycznie potrzeba aż tak wysoki zakres, kto wie w każdym razie dzięki za poradnik. 👍