Skocz do zawartości
Opublikowano

Witam wszystkich! Mam parę pytań dotyczących własnego prywatnego serwera Metin2, wpadliśmy ze znajomymi na pomysł, żeby postawić serwer dla samych siebie, nie chodzi absolutnie o jakieś przerabianie plików czy cokolwiek (nikt z nas nigdy tego nie robił), gotowa maszyna z Internetu i tyle, byleby razem pograć i się pobawić i teraz nasuwa się pytanie czy: na co warto się złożyć w tym przypadku na „dedyka” czy „VPS” ? myślę, że max z zapasem będzie ok 30 osób. Nie chcemy żadnego hamachi czy innych wymysłów. Następnym pytaniem będzie gdzie najlepiej wykupić owy serwer(serwerownia). Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.

Featured Replies

Opublikowano
7 minut temu, P48 napisał(a):

Witam wszystkich! Mam parę pytań dotyczących własnego prywatnego serwera Metin2, wpadliśmy ze znajomymi na pomysł, żeby postawić serwer dla samych siebie, nie chodzi absolutnie o jakieś przerabianie plików czy cokolwiek (nikt z nas nigdy tego nie robił), gotowa maszyna z internetu i tyle, byleby razem pograć i się pobawić i teraz nasuwa się pytanie czy: na co warto się złożyć w tym przypadku  na „dedyka” czy „VPS” ? myślę, że max z zapasem będzie ok 30 osób. Nie chcemy żadnego hamachi czy innych wymysłów.  Następnym pytaniem będzie gdzie najlepiej wykupić owy serwer(serwerownia). Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc 

Ja pierdole, oślepłem i nic nie widzę.

Opublikowano
  • Programista

Zmień ten kolor człowieku.

Opublikowano

Dla 30 osób to pierwszy lepszy serwer VPS. Co do firmy jest ich wiele musisz sobie coś wybrać w każdym razie potrzebujesz systemu FreeBSD to must have. Przykładowa firma: https://webh.pl/order/kvm-mini/1/ warto zaznaczyć, że na serwer VPS, nie wgrasz gotowej maszynki. Musisz samemu przygotować środowisko, wgrać pliki i je uruchomić. Wirtualna maszyna jest możliwa do uruchomienia lokalnie poprzez Virtual Box na Twoim PC. 

3 minuty temu, Kamil506 napisał(a):

ja pierdole, oślepłem i nic nie widzę 

2 minuty temu, KoYGeR napisał(a):

Zmień ten kolor człowieku.

Poprawiłem. 

• Sevence zmienił(a) tytuł na Gdzie postawić swój serwer dla znajomych?
Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Sevence napisał(a):

Dla 30 osób to pierwszy lepszy serwer VPS. Co do firmy jest ich wiele musisz sobie coś wybrać w każdym razie potrzebujesz systemu FreeBSD to must have. Przykładowa firma: https://webh.pl/order/kvm-mini/1/ warto zaznaczyć, że na serwer VPS, nie wgrasz gotowej maszynki. Musisz samemu przygotować środowisko, wgrać pliki i je uruchomić. Wirtualna maszyna jest możliwa do uruchomienia lokalnie poprzez Virtual Box na Twoim PC. 

Poprawiłem. 

A czy na „dedyka” da się wgrać gotową? Nie robiłem nigdy czegoś takiego, więc mogą to być pytania dosyć głupie, jestem mechanikiem a nie programistą 😅 co do koloru - przepraszam, nie wiem jak to się wydarzyło. 

Opublikowano

Odpowiedziałem Ci na to pytanie właśnie w powyższym poście. "warto zaznaczyć, że na serwer VPS, nie wgrasz gotowej maszynki." na dedyka również nie. 

Opublikowano
  • Autor
34 minuty temu, Sevence napisał(a):

Odpowiedziałem Ci na to pytanie właśnie w powyższym poście. "warto zaznaczyć, że na serwer VPS, nie wgrasz gotowej maszynki." na dedyka również nie. 

Dziękuję za odpowiedź, czyli zostaje robienie tego z jakimiś tutami z YT i forum. 

Opublikowano
12 minut temu, P48 napisał(a):

Dziękuję za odpowiedź, czyli zostaje robienie tego z jakimiś tutami z YT i forum. 

Albo zapłacić komuś żeby wam odpalił te pliki.

Jest tutaj kiełka legit osób które specjalizują się w odpalaniu plików 

Opublikowano
57 minut temu, P48 napisał(a):

W zasadzie to zależy jakie pliki chcesz uruchomić. Niektóre będzie w miarę prosto uruchomić z innymi może być więcej zabawy. Jak faktycznie nie siedzisz w temacie to jak kolega wyżej pisał może być najlepszą opcją. Ewentualnie próbowanie samemu i w razie problemów utworzenie tematu na forum z konkretnym problemem. 

Opublikowano
Godzinę temu, MatkoBosko napisał(a):

Jeśli szukacie solidnego dostawcy VPS, to polecam Contabo

Korzystam od kilku lat i nigdy się nie zawiodłem. Świetny stosunek ceny do jakości, niezawodne serwery, dobra obsługa klienta.

Masz na mysli że dobre bo dużo ramu i cpu? A sprawdzałeś dysk? Odczyty na poziomie 4mb maja te vps-y na dyskach maja a i mało kiedy przekraczaja 10mb

Opublikowano
Godzinę temu, MatkoBosko napisał(a):

Jeśli szukacie solidnego dostawcy VPS, to polecam Contabo

Korzystam od kilku lat i nigdy się nie zawiodłem. Świetny stosunek ceny do jakości, niezawodne serwery, dobra obsługa klienta.

Przecież contabo to jest najgorsze gowno. Wrzucić tam jakiś rar 2-3gb to lata świetlne, a rozpakować to już w ogóle. Miałem tam vps z 4-5 miesięcy. Nie polecam, często gęsto dyski im padały, często gęsto upload na poziomie 100kb/s. Chyba nie miałem vps w gorszej firmie niż contabo

Opublikowano

Chyba polecenie tylko ze względu na cenę, bo fakt tanio jest, ale jeśli chodzi o jakość to DRAMAT. 

Opublikowano
1 minutę temu, MatkoBosko napisał(a):

Chłop chce sobie pograć, a wy płacz jakby miał tam centrum danych Google stawiać 😂 Macie lepszy VPS? To pokażcie, a jak nie, to skończcie biadolić i szukać problemu na siłę XD

Tylko po co mu polecasz coś co jest bardzo kwestionowanej jakości? Może sobie kupić coś w podobnej cenie w polskich serwerowniach, które będą o wiele lepsze. Na contabo te częste zrywania połączenia i wydajność dysków to jest dramat. Po co ma się denerwować tym wszystkim? Tam wyzwaniem będzie uruchomić serwer o jakiejkolwiek kompilacji nie wspomnę. Lepszy? W każdej firmie znajdzie lepszy. 😄

Opublikowano

Załóż konto na Hetzner . Bardzo dobry hosting zwłaszcza, że serwer tam wykupujesz na godziny nie na miesiące więc możesz aktywować sprawdzić czy dasz radę postawić i jak Ci się nie uda to zrezygnować i zapłacisz tylko tyle ile Ci się "naciągnęło". 
Serwer VPS pod taką ilość graczy myślę, że nie będzie kosztować więcej jak 8/10 euro u nich na miesiąc 🙂

Jakbyś już kupował to w lokalizacji Niemcy - Nuremberg (Najlepszy ping na Polske).

Powodzonka 🙂

Opublikowano
32 minuty temu, MatkoBosko napisał(a):

Chłop chce sobie pograć, a wy płacz jakby miał tam centrum danych Google stawiać 😂 Macie lepszy VPS? To pokażcie, a jak nie, to skończcie biadolić i szukać problemu na siłę XD

Tu nie chodzi o stawianie jakiegoś centrum danych. Tylko ze poleciłeś najgorsze gowno które jest na rynku. Dołoży kilka złoty i będzie miał normalnego vps na którym w miarę szybko nawet src sobie skompiluje. Na contabo to by chyba musiał na tydzień zostawić żeby mu się game skompilowało, o ile połączenia by nie przerwało jak to ma w zwyczaju się takim robic

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Av3rneS napisał(a):

Albo zapłacić komuś żeby wam odpalił te pliki.

Jest tutaj kiełka legit osób które specjalizują się w odpalaniu plików 

W takim razie, jeżeli jest ktoś tutaj kto byłby chętny nam „odpalić” dany serwer, chętnie sie zapoznamy z ceną i ustalimy wszelkie kwestie! Chcemy po prostu „odpalić” serwer dla paru znajomych dla zabawy. 

Opublikowano

Kup vps i się odezwij to w wolnej chwili Ci odpale jakie będziesz chciał pliki. FreeBSD 14 najlepiej bo taką mam maszyne pod kompilacje zmontowaną. Co do dostawcy vps ja używam exone, nie wiem jak poradzi sobie z większa ilością osób, ale od paru miesięcy stoi bez żadnych problemów.

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, wojciech74 napisał(a):

Kup vps i się odezwij to w wolnej chwili Ci odpale jakie będziesz chciał pliki. FreeBSD 14 najlepiej bo taką mam maszyne pod kompilacje zmontowaną. Co do dostawcy vps ja używam exone, nie wiem jak poradzi sobie z większa ilością osób, ale od paru miesięcy stoi bez żadnych problemów.

Super, w takim razie resztę dogadamy na PW! 

• Sevence zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.