Skocz do zawartości
Awaria serwera mailingowego (pracujemy nad przywróceniem działania)

Featured Replies

Opublikowano

Witam wszystkich! Mam parę pytań dotyczących własnego prywatnego serwera Metin2, wpadliśmy ze znajomymi na pomysł, żeby postawić serwer dla samych siebie, nie chodzi absolutnie o jakieś przerabianie plików czy cokolwiek (nikt z nas nigdy tego nie robił), gotowa maszyna z Internetu i tyle, byleby razem pograć i się pobawić i teraz nasuwa się pytanie czy: na co warto się złożyć w tym przypadku na „dedyka” czy „VPS” ? myślę, że max z zapasem będzie ok 30 osób. Nie chcemy żadnego hamachi czy innych wymysłów. Następnym pytaniem będzie gdzie najlepiej wykupić owy serwer(serwerownia). Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.

Opublikowano
7 minut temu, P48 napisał(a):

Witam wszystkich! Mam parę pytań dotyczących własnego prywatnego serwera Metin2, wpadliśmy ze znajomymi na pomysł, żeby postawić serwer dla samych siebie, nie chodzi absolutnie o jakieś przerabianie plików czy cokolwiek (nikt z nas nigdy tego nie robił), gotowa maszyna z internetu i tyle, byleby razem pograć i się pobawić i teraz nasuwa się pytanie czy: na co warto się złożyć w tym przypadku  na „dedyka” czy „VPS” ? myślę, że max z zapasem będzie ok 30 osób. Nie chcemy żadnego hamachi czy innych wymysłów.  Następnym pytaniem będzie gdzie najlepiej wykupić owy serwer(serwerownia). Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc 

Ja pierdole, oślepłem i nic nie widzę.

Opublikowano

Dla 30 osób to pierwszy lepszy serwer VPS. Co do firmy jest ich wiele musisz sobie coś wybrać w każdym razie potrzebujesz systemu FreeBSD to must have. Przykładowa firma: https://webh.pl/order/kvm-mini/1/ warto zaznaczyć, że na serwer VPS, nie wgrasz gotowej maszynki. Musisz samemu przygotować środowisko, wgrać pliki i je uruchomić. Wirtualna maszyna jest możliwa do uruchomienia lokalnie poprzez Virtual Box na Twoim PC. 

3 minuty temu, Kamil506 napisał(a):

ja pierdole, oślepłem i nic nie widzę 

2 minuty temu, KoYGeR napisał(a):

Zmień ten kolor człowieku.

Poprawiłem. 

• Sevence zmienił(a) tytuł na Gdzie postawić swój serwer dla znajomych?
Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Sevence napisał(a):

Dla 30 osób to pierwszy lepszy serwer VPS. Co do firmy jest ich wiele musisz sobie coś wybrać w każdym razie potrzebujesz systemu FreeBSD to must have. Przykładowa firma: https://webh.pl/order/kvm-mini/1/ warto zaznaczyć, że na serwer VPS, nie wgrasz gotowej maszynki. Musisz samemu przygotować środowisko, wgrać pliki i je uruchomić. Wirtualna maszyna jest możliwa do uruchomienia lokalnie poprzez Virtual Box na Twoim PC. 

Poprawiłem. 

A czy na „dedyka” da się wgrać gotową? Nie robiłem nigdy czegoś takiego, więc mogą to być pytania dosyć głupie, jestem mechanikiem a nie programistą 😅 co do koloru - przepraszam, nie wiem jak to się wydarzyło. 

Opublikowano
  • Autor
34 minuty temu, Sevence napisał(a):

Odpowiedziałem Ci na to pytanie właśnie w powyższym poście. "warto zaznaczyć, że na serwer VPS, nie wgrasz gotowej maszynki." na dedyka również nie. 

Dziękuję za odpowiedź, czyli zostaje robienie tego z jakimiś tutami z YT i forum. 

Opublikowano
12 minut temu, P48 napisał(a):

Dziękuję za odpowiedź, czyli zostaje robienie tego z jakimiś tutami z YT i forum. 

Albo zapłacić komuś żeby wam odpalił te pliki.

Jest tutaj kiełka legit osób które specjalizują się w odpalaniu plików 

Opublikowano
57 minut temu, P48 napisał(a):

W zasadzie to zależy jakie pliki chcesz uruchomić. Niektóre będzie w miarę prosto uruchomić z innymi może być więcej zabawy. Jak faktycznie nie siedzisz w temacie to jak kolega wyżej pisał może być najlepszą opcją. Ewentualnie próbowanie samemu i w razie problemów utworzenie tematu na forum z konkretnym problemem. 

Opublikowano
Godzinę temu, MatkoBosko napisał(a):

Jeśli szukacie solidnego dostawcy VPS, to polecam Contabo

Korzystam od kilku lat i nigdy się nie zawiodłem. Świetny stosunek ceny do jakości, niezawodne serwery, dobra obsługa klienta.

Masz na mysli że dobre bo dużo ramu i cpu? A sprawdzałeś dysk? Odczyty na poziomie 4mb maja te vps-y na dyskach maja a i mało kiedy przekraczaja 10mb

Opublikowano
Godzinę temu, MatkoBosko napisał(a):

Jeśli szukacie solidnego dostawcy VPS, to polecam Contabo

Korzystam od kilku lat i nigdy się nie zawiodłem. Świetny stosunek ceny do jakości, niezawodne serwery, dobra obsługa klienta.

Przecież contabo to jest najgorsze gowno. Wrzucić tam jakiś rar 2-3gb to lata świetlne, a rozpakować to już w ogóle. Miałem tam vps z 4-5 miesięcy. Nie polecam, często gęsto dyski im padały, często gęsto upload na poziomie 100kb/s. Chyba nie miałem vps w gorszej firmie niż contabo

Opublikowano
1 minutę temu, MatkoBosko napisał(a):

Chłop chce sobie pograć, a wy płacz jakby miał tam centrum danych Google stawiać 😂 Macie lepszy VPS? To pokażcie, a jak nie, to skończcie biadolić i szukać problemu na siłę XD

Tylko po co mu polecasz coś co jest bardzo kwestionowanej jakości? Może sobie kupić coś w podobnej cenie w polskich serwerowniach, które będą o wiele lepsze. Na contabo te częste zrywania połączenia i wydajność dysków to jest dramat. Po co ma się denerwować tym wszystkim? Tam wyzwaniem będzie uruchomić serwer o jakiejkolwiek kompilacji nie wspomnę. Lepszy? W każdej firmie znajdzie lepszy. 😄

Opublikowano

Załóż konto na Hetzner . Bardzo dobry hosting zwłaszcza, że serwer tam wykupujesz na godziny nie na miesiące więc możesz aktywować sprawdzić czy dasz radę postawić i jak Ci się nie uda to zrezygnować i zapłacisz tylko tyle ile Ci się "naciągnęło". 
Serwer VPS pod taką ilość graczy myślę, że nie będzie kosztować więcej jak 8/10 euro u nich na miesiąc 🙂

Jakbyś już kupował to w lokalizacji Niemcy - Nuremberg (Najlepszy ping na Polske).

Powodzonka 🙂

Opublikowano
32 minuty temu, MatkoBosko napisał(a):

Chłop chce sobie pograć, a wy płacz jakby miał tam centrum danych Google stawiać 😂 Macie lepszy VPS? To pokażcie, a jak nie, to skończcie biadolić i szukać problemu na siłę XD

Tu nie chodzi o stawianie jakiegoś centrum danych. Tylko ze poleciłeś najgorsze gowno które jest na rynku. Dołoży kilka złoty i będzie miał normalnego vps na którym w miarę szybko nawet src sobie skompiluje. Na contabo to by chyba musiał na tydzień zostawić żeby mu się game skompilowało, o ile połączenia by nie przerwało jak to ma w zwyczaju się takim robic

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Av3rneS napisał(a):

Albo zapłacić komuś żeby wam odpalił te pliki.

Jest tutaj kiełka legit osób które specjalizują się w odpalaniu plików 

W takim razie, jeżeli jest ktoś tutaj kto byłby chętny nam „odpalić” dany serwer, chętnie sie zapoznamy z ceną i ustalimy wszelkie kwestie! Chcemy po prostu „odpalić” serwer dla paru znajomych dla zabawy. 

Opublikowano

Kup vps i się odezwij to w wolnej chwili Ci odpale jakie będziesz chciał pliki. FreeBSD 14 najlepiej bo taką mam maszyne pod kompilacje zmontowaną. Co do dostawcy vps ja używam exone, nie wiem jak poradzi sobie z większa ilością osób, ale od paru miesięcy stoi bez żadnych problemów.

Opublikowano
  • Autor
11 godzin temu, wojciech74 napisał(a):

Kup vps i się odezwij to w wolnej chwili Ci odpale jakie będziesz chciał pliki. FreeBSD 14 najlepiej bo taką mam maszyne pod kompilacje zmontowaną. Co do dostawcy vps ja używam exone, nie wiem jak poradzi sobie z większa ilością osób, ale od paru miesięcy stoi bez żadnych problemów.

Super, w takim razie resztę dogadamy na PW! 

• Sevence zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.