Opublikowano 13 Lutego13 Lut Do czego służy ProtoReader.cpp? Jaki jest cel używania tego, jaki to ma związek z ITEM_TYPE?
Opublikowano 13 Lutego13 Lut Programista ProtoReader jest do odczytywania plików tekstowych, związanych z item_proto oraz mob_proto. To znaczy, że można go usunąć, w momencie, w którym zostanie zmienione czytanie bazy na bezpośrednie z SQL. Edytowane 13 Lutego13 Lut przez Thorek
Opublikowano 13 Lutego13 Lut Autor 1 godzinę temu, Thorek napisał(a): ProtoReader jest do odczytywania plików tekstowych, związanych z item_proto oraz mob_proto. To znaczy, że można go usunąć, w momencie, w którym zostanie zmienione czytanie bazy na bezpośrednie z SQL. Jakie są zalety/wady z korzystania z czytania z bazy, czy warto zastosować ten mechanizm i czy to zmienia "sposób interpretacji source kodu gry". PS. Jest jakiś poradnik do tego jeżeli jest to lepsze podejście?
Opublikowano 13 Lutego13 Lut Programista Rozwiązanie 54 minuty temu, theblabil napisał(a): Jakie są zalety/wady z korzystania z czytania z bazy, czy warto zastosować ten mechanizm i czy to zmienia "sposób interpretacji source kodu gry". PS. Jest jakiś poradnik do tego jeżeli jest to lepsze podejście? No chyba teraz już wszyscy używają czytania z bazy, bo tu chodzi o to, że serwer przy starcie domyślnie ładował dokumenty tekstowe, więc trzeba było je edytować, żeby zmiany pojawiły się w bazie. Nie wiem kto teraz tego używa, dla mnie to jest bez sensu. Co do poradnika, coś tam kiedyś latało po jakichś forach typu MPC, swojego czasu sam tam wrzuciłem taki syf. Edytowane 13 Lutego13 Lut przez Thorek
Opublikowano 13 Lutego13 Lut 5 godzin temu, Thorek napisał(a): No chyba teraz już wszyscy używają czytania z bazy, bo tu chodzi o to, że serwer przy starcie domyślnie ładował dokumenty tekstowe, więc trzeba było je edytować, żeby zmiany pojawiły się w bazie. Nie wiem kto teraz tego używa, dla mnie to jest bez sensu. Co do poradnika, coś tam kiedyś latało po jakichś forach typu MPC, swojego czasu sam tam wrzuciłem taki syf. I martysama domyslnie w swoich plikach nie uwzglednil takiego czegos? To jest az niewiarygodne...
Opublikowano 13 Lutego13 Lut Programista 38 minut temu, ouiai napisał(a): I martysama domyslnie w swoich plikach nie uwzglednil takiego czegos? To jest az niewiarygodne... Ma przecież przełącznik, bodajże w conf.txt w db
Opublikowano 13 Lutego13 Lut 10 minut temu, wojciech74 napisał(a): tu masz(db/conf.txt) I to dziala faktycznie czy tak na pale config bez pokrycia (marty 5.8)? Nie mam jak narazie sprawdzic. I przy okazji, moglby ktos tez rozjasnic temat mirror2db?
Opublikowano 13 Lutego13 Lut Programista 34 minuty temu, ouiai napisał(a): I to dziala faktycznie czy tak na pale config bez pokrycia (marty 5.8)? Nie mam jak narazie sprawdzic. I przy okazji, moglby ktos tez rozjasnic temat mirror2db? PROTO_FROM_DB to właśnie wspomniane przeze mnie czytanie z bazy danych, tudzież z plików tekstowych, 0 - TXT, 1 - SQL. MIRROR2DB to bodajże przerzucenie wpisów z tekstowych protosów do bazy danych przy rozruchu serwera, więc to, co zmienisz w bazie nadpisze się, jeśli PROTO_FROM_DB jest ustawione na 0.
Opublikowano 14 Lutego14 Lut 15 godzin temu, ouiai napisał(a): I martysama domyslnie w swoich plikach nie uwzglednil takiego czegos? To jest az niewiarygodne... U martysamy jak dobrze pamiętam to jest włączone od razu
Do czego służy ProtoReader.cpp? Jaki jest cel używania tego, jaki to ma związek z ITEM_TYPE?