Skocz do zawartości
Opublikowano

Siema! Naszło mnie na rozkminy przy herbatce i zastanawiam się, jak dokładnie wyglądała historia wycieku plików serwera i późniejszego source Metin2. Nie zgłębiałem tego jakoś szczególnie, a w sieci nie ma zbyt wielu szczegółowych informacji.

Metin2 w 2007 roku miał się przecież świetnie, a tu nagle pojawia się leak serwera. Co ciekawe, nie było wokół tego żadnej większej afery. Potem, dwa lata później, w 2009, ktoś wypuszcza cały source serwera, co teoretycznie powinno być gigantycznym ciosem dla wydawców i deweloperów. Jak to możliwe, że coś takiego miało miejsce i nie odbiło się głośnym echem?

Ciekawi mnie też, czy wiadomo, kto stał za tymi wyciekami – czy to byli ludzie z wewnątrz firmy, jacyś pracownicy (np. programiści, administratorzy) i jakie mogli mieć powody? Czy kiedykolwiek wypowiedzieli się na ten temat? No i najważniejsze – czy ponieśli jakieś konsekwencje prawne? Bo ciężko mi sobie wyobrazić, żeby dzisiaj ktoś udostępnił source kod jakiejś gry online i nic mu za to nie groziło.

Jeśli ktoś zna szczegóły tej historii albo ma jakieś materiały, chętnie poczytam!

Featured Replies

Opublikowano

Czy miał się świetnie no nie do końca bo była masa exploitów, brak zabezpieczeń duzo bugów, wszelkiej maści A czemu był wyciek, to pewnie pieniądze, a zazwyczaj ich brak czy po prostu ktoś został wyrzucony z teamu w ramach podziękowania wrzucił wyciekiem, prawdy i tak Ci GF ani ymir nie powie a zgaduje ze tamtego czasu dostęp do plików miało tam sporo ludzi w firmie i mógł to zrobić prawie każdy a czemu miałobybyć o tym głosno? wrzucił z jakiegoś lewego konta i tyle, to tak jakbyś ukradł coś, i miał sie z tym obnosić no tak trochę bez sensu, więcej na ten temat byś musiał sobie po prostu poczytać forum metina na stronie web-archive z dawnych lat bo te tematy z róznymi bugami, wyciekami itp są dawno usunięte i normalnie ich nie znajdziesz, a tak to mozesz poczytać sobie co się działo w latach 2007+ 

Opublikowano
  • Autor

No z tym że miał się świetnie bardziej mi chodziło o ilość osób online.

Naprawdę o tym nie ma nic więcej, przeważnie po latach wychodzą jakieś smaczki np. sam powód dlaczego to ktoś zrobił albo zrobili, a tu nic cisza.

Wiadomo że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi i pieniądze, no ale że oni się jakoś nie zabezpieczyli 2007 serwer -> 2009 source, jakby nie patrzeć to strzał w kolano privy przejęły większość graczy.  

Opublikowano

Już dawno o tym było mówione na jakis forach. Z tego co mi sie uszy obiło to był poprostu głupi blad ze strony ymiru że kod źródłowy został wrzucony na strone koreańskich serwerów bez żadnego hasła a ktoś spoza znalazł ten link i sciagnal i zreuploadował i ot to cała historia

Opublikowano

Kiedy dokładnie wyciekły pliki serwerowe to ciężko powiedzieć. W 2008 roku ich szukałem, ale nic nie znalazłem. W 2009 na mpc pojawiły się pierwsze pliki raina + pełna maszyna, która była odpalana na VirtualPC 2007.

Kod źródłowy wyciekł dla wszystkich (epvp) w grudniu 2013 roku. Ale jak to dokładnie się stało, że wyciekło to też ciężko stwierdzić. Wyciekały przecież też same silniki gry wersji takich jak 2089 (były w sf rw3), później 34083, 40250 + source.

Opublikowano

Ahh pamiętam jak stawiało się serwer z gotowca a jakiekolwiek "poprawki" robiło się witaminką do game <3

Opublikowano

Pierwsze serwery pamiętam na hamachi gdzie wiele serwerów korzystało z tego samego clienta i wystarczyło podmienić kilka plików. Na początku potrzebny był program hamachi gdzie aby grać trzeba było być w tej samej sieci co serwer. Wtedy lata świetności miało inne forum mpc. Pamiętam ten szok jak w trójkę z kolegami weszliśmy na pierwszy serwer i lvlve leciały jeden po drugim, exporcie na zaprzyjaźnionych bez problemu. Pamiętam też początki gry na serwerach gf, serwer eteor chyba s15, na każdym serwerze były setki osób jeśli nie tysiące. Pierwsze dt… to był zupełnie inny klimat. Z takich bardziej wyróżniających się osób to na pewno Bambus3k, jego serwery i poradniki. Później serwery takie jak xlast, dreanor, ascarial, ahrimania, csyt i inne zzyt (nie po kolei). Świetne czasy