Skocz do zawartości

Dołącz do społeczności Sharegon

Odkryj świat technologii, gier i programowania w Sharegon.pl 🚀

Czy jesteś pasjonatem nowych technologii, zapalonym graczem, czy aspirującym programistą? Nasza społeczność jest miejscem dla Ciebie! Tutaj możesz dzielić się swoimi pomysłami, uczestniczyć w ekscytujących dyskusjach i uczyć się od ekspertów w dziedzinie. Zdobywaj osiągnięcia, buduj swoją reputację i rywalizuj z innymi entuzjastami.

Twoja wiedza i umiejętności mogą wzbogacić naszą społeczność. Stań się częścią Sharegon! 🧩🌐

header

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Problem dotyczy funkcji 'pc_change_name', która zawiera błąd, pozwalający na duplikację przedmiotów. Oznacza to, że gracze mogą wykorzystać ten błąd do nielegalnego kopiowania przedmiotów w grze, co może zaburzyć równowagę gry i spowodować różne inne problemy. Dodatkowo, funkcja ta miała wiele błędów związanych z bezpieczeństwem. Poniżej przedstawiam poprawioną wersję funkcji. 

Informacje:

• Zaktualizowałem nazwy zmiennych na bardziej opisowe dla lepszej czytelności kodu.
  • Zamieniłem przestarzałą funkcję sprintf na nowoczesną i dużo wydajniejszą fmt::format do formatowania zapytań SQL.
  • Dodałem więcej obsługi błędów poprzez sys_err, aby łatwiej diagnozować problemy w przypadku błędów.
  • Usunąłem operację flush cache zamiast tego zapisujemy stan obiektu currentCharacter używając metody Save.
  • Ustawiłem SetExchangeTime na obiekcie currentCharacter po wywołaniu Save.
  • Użyłem std::stoi do konwersji łańcucha znaków na liczbę zamiast używania str_to_number.
  • Dodałem sprawdzanie, czy currentCharacter nie jest null pointerem, aby unikać błędów czasu wykonania.

Uwaga:
Wymagana biblioteka libfmt oraz standardu C++20

Wdrożenie libfmt

Implementacja:

📁 Lokalizacja pliku: 'game -> questlua_pc.cpp'

🔍 Szukaj

🔐 Ukryta Treść 🔐

♻️ Zamień:

🔐 Ukryta Treść 🔐

🗒️Podgląd implementacji:

Spoiler

image.thumb.png.37116469279d18fe365d9d728977f938.png