Skocz do zawartości
Opublikowano

Witam, to znów ja :D Dodałem sobie elegancką mapke, wszystko prawie śmiga, moge sie na nią teleportować, przemieszczać itp. Problem jednak jest z mobami. (narazie jeszcze nie dodawałem regenów - respów itp).
Gdy respie komendą potowrka na tej mapie -> nie widać go. Na innych mapach normalnie respi. W czym może być problem? Co źle zrobiłem? Index mapki dałem 27 jeśli to istotne (mysle ze dodalem poprawnie na serwerze jak i w cliencie).
Pliki martysamy. Mape dopisałem w CONFIGU na core 1.
MAP_ALLOW: 1 21 27 41 3 23 43 4 24 44 5 25 45 108 109 112 301 302 303 304
image.png

Odrazu pytanie czym się różni map allow w core1 a core2? Widze tutaj rozbieżność (te co są na core1 nie sa na core2 i wzajemnie)

@Update sytuacji. Z tego co widze moge moby respic w niektorych miejscach na mapie (w wiekszosci nie moge, są pojedyncze fragmenty gdzie moby sie przyzywają. Teraz to juz zglupialem)
może cos najebalem z rozmiarem mapy lub kordami? 9214100 9214100 MapSize 2 3 (mapsize wziete z WE)
ATTR bralem z exportu przez map converter

Edytowane przez ouiai

Rozwiązane przez Hydro

Przejdź do rozwiązania

Featured Replies

Opublikowano

W sumie to na WE sie nie znam absolutnie, ale zobacz czy nie masz może jakiegos safezone ustawionego na wiekszosci mapy xD

Opublikowano

Sprawdź atlasinfo bo Ci mapy nachodzą raczej na siebie. Tam gdzie nachodzą nie będziesz mógł mobów przywołać

Edytowane przez Sumada

Opublikowano
  • Rozwiązanie

1.Wczytaj mapę w World Editorze

1. Sprawdź czy masz ustawioną na mapę kolizję blokady oraz kolizję non-pvp
    3. Jeśli masz źle zrobioną to sobie ją popraw
    4. Zapisz mapę oraz wygeneruj server_attr
    5. Jeśli błąd dalej występuje wygeneruj server attr innym programem, mozliwe ze mapa była robiona na innej wersji we i najnowsza źle generuje
    6. Jak kolega wyzej sprawdź koordynaty mapy czy na siebie nachodzą
    7. gdy zapisujesz mapę wrzuć nową do klienta

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Hydro napisał(a):

1.Wczytaj mapę w World Editorze

1. Sprawdź czy masz ustawioną na mapę kolizję blokady oraz kolizję non-pvp
    3. Jeśli masz źle zrobioną to sobie ją popraw
    4. Zapisz mapę oraz wygeneruj server_attr
    5. Jeśli błąd dalej występuje wygeneruj server attr innym programem, mozliwe ze mapa była robiona na innej wersji we i najnowsza źle generuje
    6. Jak kolega wyzej sprawdź koordynaty mapy czy na siebie nachodzą
    7. gdy zapisujesz mapę wrzuć nową do klienta

Ok sprawdze przede wszystkim inne kordy oraz jeszcze raz ew. wyexportuje attr innym programem. Przy okazji:
Czy kordy map mają jakies znaczenie? Czy moge ustaawic sobie np 500000 0 i leciec kazda nastepna 500000 50000, 500000 100000 itpd (drugi koordynat zwiekszac o 50k) czy tam jest jakis limit?
I czemu w WE jak wybieran opcje NONPVP to nie "maluje" mi na bialo tak jak w przypadku strefu gdzie nie mozna chodzic? Ją normalnie widze, naklada i takze może usuwać. Ze strefą no-pvp tak nie jest. Czy to jakis bug czy cos zle robie/we skopany?

Opublikowano
7 godzin temu, ouiai napisał(a):

Ok sprawdze przede wszystkim inne kordy oraz jeszcze raz ew. wyexportuje attr innym programem. Przy okazji:
Czy kordy map mają jakies znaczenie? Czy moge ustaawic sobie np 500000 0 i leciec kazda nastepna 500000 50000, 500000 100000 itpd (drugi koordynat zwiekszac o 50k) czy tam jest jakis limit?
I czemu w WE jak wybieran opcje NONPVP to nie "maluje" mi na bialo tak jak w przypadku strefu gdzie nie mozna chodzic? Ją normalnie widze, naklada i takze może usuwać. Ze strefą no-pvp tak nie jest. Czy to jakis bug czy cos zle robie/we skopany?

W metinie istnieje wiele limitów, limit na ID, na x value, limit dmg, limit wartości x bonusu, w tym tez masz limit kordynatów
Uzywaj w tym celu programu AtlasInfo Manager i tam oddziel kazdą mapę tak aby nie nachodziły na siebie, bo to Ci będzie powodować masę bugów w stylu, np masz PT i jedną postacią jesteś na jednej mapie, drugą na drugiej, ale koordynaty jej są identyczne co skutkuje tym ze exp'a będziesz dostawał na obu, jak i yangi etc.

Musisz klinąć Edit zeby móc malować, czasem może Ci nie pokazać stref, jeśli mapa wcześniej nie została wczytana, czyt jej podfolder i musisz odznaczyć opcję no-pvp i zaznaczyć spowrotem aby ją ukazało

Opublikowano
  • Autor
35 minut temu, Hydro napisał(a):

W metinie istnieje wiele limitów, limit na ID, na x value, limit dmg, limit wartości x bonusu, w tym tez masz limit kordynatów
Uzywaj w tym celu programu AtlasInfo Manager i tam oddziel kazdą mapę tak aby nie nachodziły na siebie, bo to Ci będzie powodować masę bugów w stylu, np masz PT i jedną postacią jesteś na jednej mapie, drugą na drugiej, ale koordynaty jej są identyczne co skutkuje tym ze exp'a będziesz dostawał na obu, jak i yangi etc.

Musisz klinąć Edit zeby móc malować, czasem może Ci nie pokazać stref, jeśli mapa wcześniej nie została wczytana, czyt jej podfolder i musisz odznaczyć opcję no-pvp i zaznaczyć spowrotem aby ją ukazało

Ok dzięki, szukalem wlasnie tego atlasinfomanager ale nie ma nigdzie udostepnionego.

Opublikowano

Na metin2 dev masz atlasinfoShower

Opublikowano
4 minuty temu, ouiai napisał(a):

Ok dzięki, szukalem wlasnie tego atlasinfomanager ale nie ma nigdzie udostepnionego.

https://metin2pserver.net/AtlasInfo-Editor.pl tu masz tez alternatywe

Opublikowano

Też w atlasinfo musisz mieć porządek, nie może być po kilka tabów itp, musi być wszystko ładnie bo nie pokaże Ci wszystkich map

Opublikowano
  • Autor

@Hydro a z tymi mapami na core1 i core2 to jak jest? Czym sie rozni/od czego zalezy ze czesc map jest na core1 a czesc na core2? I jak to jest z dungeonami xD

Opublikowano
17 godzin temu, ouiai napisał(a):

@Hydro a z tymi mapami na core1 i core2 to jak jest? Czym sie rozni/od czego zalezy ze czesc map jest na core1 a czesc na core2? I jak to jest z dungeonami xD

No ustawiasz sobie mapę na odpowiedni core jaki chcesz, chodzi o podział przykładowo dungi masz na osobnym core, miasta na osobnym, a zwykłe mapy na osobnym

tak jak byś ustawil wszystkie na wszystkim, padnie ci channel w m1 to automatycznie padną ci inne mapy w tym dungi etc

Opublikowano

world editor psuje server attr.... czy ten klasyczny czy ten martysamy

wygeneruj attr innym progralem np mapconv terenzo

napisz do mnie na DC ogarniemy temat w 30 sekund na anydescu i wyjasnie jak to robić poprawnie to tak na tłusty czwartek jako prezent

Edytowane przez Sasori

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, Sasori napisał(a):

world editor psuje server attr.... czy ten klasyczny czy ten martysamy

wygeneruj attr innym progralem np mapconv terenzo

napisz do mnie na DC ogarniemy temat w 30 sekund na anydescu i wyjasnie jak to robić poprawnie to tak na tłusty czwartek jako prezent

Temat juz ogarniety ale dzięki za checi :D

• Sevence zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.