Skocz do zawartości
Opublikowano

Zacząłem przyglądać się questom i zauważyłem że nie zapisują się żadne zmiany w grze po /reload q.

Kompiluje przez pre_qc.py, nie ma problemu z kompilacją bo przechodzi wszystko:
image.png

W folderze pre_qc też sie zapisują:
image.png

QC.log: https://pastebin.com/fdKbJ0K5

Kiedy dokonam w grze polecenie : /reload q

Niestety żadnych zmian w grze nie ma.
Zauważyłem że questy nie zapisują sie do bazy:

image.png

Featured Replies

Opublikowano

Jak martysama to po prostu zrestartuj serwer, bo reload q nic Ci nie da. Nie wiem o co chodzi, bo nie miałem czasu tego sprawdzić.

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, wojciech74 napisał(a):

Jak martysama to po prostu zrestartuj serwer, bo reload q nic Ci nie da. Nie wiem o co chodzi, bo nie miałem czasu tego sprawdzić.

Restart serwer nic nie daje

Opublikowano
  • Programista

Wyczyść folder object

Opublikowano

W tabeli quest zapisują się stany zadań. Żeby pojawiły się tam konkretne rekordy, musisz wykonać jakoś interakcję z zadaniem w grze. Samo skompilowanie zadań i przeładowanie ich w grze poprzez /reload q nie wystarczy. Przykładowo idź do Trenerów od wyboru profesji, wybierz profesje i dopiero wtedy zostanie zapisany stan w tabeli quest.

19 minut temu, Januszek napisał(a):

Kiedy dokonam w grze polecenie : /reload q

Czekaj bo się pogubiłem, nie zapisuje ci stanu do quest, czy nie widzisz w ogóle żadnych zadań w grze?

Opublikowano

może dziwne pytanie ale odkomentowałeś kompilowany quest i poprawnie podales jego adres?

image.png

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, KoYGeR napisał(a):

Wyczyść folder object

Nadal nic

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Sevence napisał(a):

W tabeli quest zapisują się stany zadań. Żeby pojawiły się tam konkretne rekordy, musisz wykonać jakoś interakcję z zadaniem w grze. Samo skompilowanie zadań i przeładowanie ich w grze poprzez /reload q nie wystarczy. Przykładowo idź do Trenerów od wyboru profesji, wybierz profesje i dopiero wtedy zostanie zapisany stan w tabeli quest.

Czekaj bo się pogubiłem, nie zapisuje ci stanu do quest, czy nie widzisz w ogóle żadnych zadań w grze?

Mam zadania w grze, podam na przykładzie Dozorcy

image.png

Jak widać jest quest w quest_list

Skompilowałem questy, a dokładnie dozorca.quest i jak widać jest ok.

image.png

w pre_qc folderze widać quest
image.png

Podpisałem sobie Otwórz Magazyn TESTNR3
image.png

Wykonuje /reload q w grze i żadne zmiany się nie dokonują:

image.png

Zrobiłem reboot maszyny bo zostawiłem tylko quest z dozorcą, inne wywaliłem

Stare questy nadal działają mimo że nie są wpisane w quest_list i w pre_qc jeden jest quest tylko na dozorce.

image.png

Opublikowano

Wszystkie zadanie, które są skompilowane są odczytywane z folderu OBJECT jeśli usuniesz cały ten folder to nie ma prawa żeby zadania nadal były w grze po restarcie serwera. Skrypt od kompilacji zadań powinien to robić podczas rekompilacji zadań.

Opublikowano
  • Programista
5 minut temu, Januszek napisał(a):

Mam zadania w grze, podam na przykładzie Dozorcy

image.png

Jak widać jest quest w quest_list

Skompilowałem questy, a dokładnie dozorca.quest i jak widać jest ok.

image.png

w pre_qc folderze widać quest
image.png

Podpisałem sobie Otwórz Magazyn TESTNR3
image.png

Wykonuje /reload q w grze i żadne zmiany się nie dokonują:

image.png

Zrobiłem reboot maszyny bo zostawiłem tylko quest z dozorcą, inne wywaliłem

Stare questy nadal działają mimo że nie są wpisane w quest_list i w pre_qc jeden jest quest tylko na dozorce.

image.png

Zrób tak:

• Wyłącz serwer

• Wyczyść folder /quest/object

• Przeładuj questy

• Uruchom serwer

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, Sevence napisał(a):

Wszystkie zadanie, które są skompilowane są odczytywane z folderu OBJECT jeśli usuniesz cały ten folder to nie ma prawa żeby zadania nadal były w grze po restarcie serwera. Skrypt od kompilacji zadań powinien to robić podczas rekompilacji zadań.

3 minuty temu, KoYGeR napisał(a):

Zrób tak:

• Wyłącz serwer

• Wyczyść folder /quest/object

• Przeładuj questy

• Uruchom serwer

Wykonałem tak jak @KoYGeR napisał Ale nadal mam stare questy w grze

object mam tylko:
image.png

w quest_list tylko quest dozorca

A i tak widać stare zmiany w grze, hmm... może coś mam nie tak z pre_qc albo komendą do kompilacji?

Przesyłam dla wglądu:

pre_qc.py

compile.sh

Opublikowano
        if cd usr/home/main/srv1/share/locale/germany/quest 2>/dev/null || cd /usr/home/main/srv1/quest 2>/dev/null; then

Co to to jest?

Masz utworzone symlinki locale w channelach?

Opublikowano

Weź stwórz folder na pulpicie, wywal tam questy których nie chcesz, usuń je całkowicie z quest_list i skompiluj jeszcze raz

Edytowane przez Dayton

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Sevence napisał(a):
        if cd usr/home/main/srv1/share/locale/germany/quest 2>/dev/null || cd /usr/home/main/srv1/quest 2>/dev/null; then

Co to to jest?

Masz utworzone symlinki locale w channelach?

Dobra, odkryłem błąd i nauczyłem się czegoś nowego że jeszcze w kanałach core1/core2 jest plik locale gdzie jest odnośnik do questów
Usunąłem object z kanałów i już zatrybiło, nie pozostało nic innego jak zrobić symlinki

• Sevence zmienił(a) tytuł na Questy nie są widoczne w grze po skompilowaniu
  • Januszek zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.