Skocz do zawartości
Opublikowano

Cześć, z racji że w sumie ostatnie czasy zacząłem się zastanawiać nad kwestia która bardzo długo mnie zastanawia a dokładnie.

Jak to w końcu jest z tymi serwerami Metin2?

1. Czy legalne jest otwierać serwer w Polsce?

2. Jaka istnieje szansa że mogą być z tego problemy?

3. Jak wygląda sprawa z zarobkiem z ItemShop? Jakie trzeba odprowadzać podatki? Jakie są to wartości podatku?

4. Czy trzeba mieć działalność?

Ciekawi mnie jak to naprawdę wygląda w 2025 roku, niestety większość dyskusji na ten temat są z 2010-2012 gdzie ciężko jest wywnioskować bo minęło już sporo lat od tamtej pory.

Kto coś wie niech zarzuca swoją wiedzą, swoimi doświadczeniami i sugestiami :D

Featured Replies

Opublikowano
  1. Nigdy nie było i nie będzie legalne

2. Szansa taka sama jak wygrać w lotka, jeden serwis dostał tylko karę

3. Przy metinie wchodzisz na VAT / Zarobki są różne z mojej wiedzy to ogarnięty serwis może liczyć na 150-250k w pierwszym miesiącu brutto

4. Tak do płatności i odprowadzenia podatku ( Chyba, że masz slupa)

Opublikowano
  • Autor
14 minut temu, Rain94 napisał(a):
  1. Nigdy nie było i nie będzie legalne

2. Szansa taka sama jak wygrać w lotka, jeden serwis dostał tylko karę

3. Przy metinie wchodzisz na VAT / Zarobki są różne z mojej wiedzy to ogarnięty serwis może liczyć na 150-250k w pierwszym miesiącu brutto

4. Tak do płatności i odprowadzenia podatku ( Chyba, że masz slupa)

Bardziej chodziło mi w pkt. 3 nie ile serwis może zarobić tylko jaki % VAT trzeba odprowadzić od zarobku ItemShop.

Opublikowano
26 minut temu, Dayton napisał(a):

Bardziej chodziło mi w pkt. 3 nie ile serwis może zarobić tylko jaki % VAT trzeba odprowadzić od zarobku ItemShop.

23% VAT

Opublikowano

Do tego dochodzi ci podatek dochodowy, a jego stawka zależy od formy opodatkowania. Najbardziej opłacalny jest ryczalt, ale z tego co wiem tego typu usługi wykluczają to formę opodatkowania i pozostaje ci podatek liniowy 19%.

Co do VAT to zakładając firmę musisz to określić czy będziesz Vatowcem. Ogólnie masz zwolnienie z VAT do 200k rocznie. Wiem że niektóre usługi są wymagane do rejestracji VAT bez względu na obrót.

Z Metinem to sam nie wiem jak dokładnie jest. Patrząc na PKD innych firm które mają serwery Metina to zwykle tam jest coś w stylu udostępnianie oprogramowania.

Podsumowując firmę musisz mieć zarejestrowana aby działać legalnie. Potrzebujesz firmy też do uruchomienia bramki płatności typu CashBill czy przelewy24. W przeciwnym razie skarbówka cię dojedzie i będziesz mieć spore problemy. A co do legalności samego stawiania serwera prywatnego metka to nigdy nie było i nie jest legalne, ale dopóki Gameforge z tym nic nie robi to możesz spać spokojnie.

A co do zarobków z takiego serwera to zależy od inwestycji w dużej mierze. Przy marnym projekcie zarobisz parę k a przy dużych parę milionów.

Opublikowano
2 godziny temu, Sevence napisał(a):

Do tego dochodzi ci podatek dochodowy, a jego stawka zależy od formy opodatkowania. Najbardziej opłacalny jest ryczalt, ale z tego co wiem tego typu usługi wykluczają to formę opodatkowania i pozostaje ci podatek liniowy 19%.

Co do VAT to zakładając firmę musisz to określić czy będziesz Vatowcem. Ogólnie masz zwolnienie z VAT do 200k rocznie. Wiem że niektóre usługi są wymagane do rejestracji VAT bez względu na obrót.

Z Metinem to sam nie wiem jak dokładnie jest. Patrząc na PKD innych firm które mają serwery Metina to zwykle tam jest coś w stylu udostępnianie oprogramowania.

Podsumowując firmę musisz mieć zarejestrowana aby działać legalnie. Potrzebujesz firmy też do uruchomienia bramki płatności typu CashBill czy przelewy24. W przeciwnym razie skarbówka cię dojedzie i będziesz mieć spore problemy. A co do legalności samego stawiania serwera prywatnego metka to nigdy nie było i nie jest legalne, ale dopóki Gameforge z tym nic nie robi to możesz spać spokojnie.

A co do zarobków z takiego serwera to zależy od inwestycji w dużej mierze. Przy marnym projekcie zarobisz parę k a przy dużych parę milionów.

A z czystej ciekawości jak jest kilku techników, a przeważnie serwis jest na 1 osobę to jak oni się rozliczają b2b?

Opublikowano
11 godzin temu, Dayton napisał(a):
  1. Czy legalne jest otwierać serwer w Polsce?

2. Jaka istnieje szansa że mogą być z tego problemy?

3. Jak wygląda sprawa z zarobkiem z ItemShop? Jakie trzeba odprowadzać podatki? Jakie są to wartości podatku?

4. Czy trzeba mieć działalność?

1. To zależy jak na to patrzysz. Prowadzenie serwera z punktu prawnego państwa jest legalne jeżeli prowadzisz dodatkowo działalność, płacisz podatki. Kwestie ewentualnych sporów mogą być jedynie z firmami, które są własnością marki metin2 (gameforge, webzen), ale do momentu aż oni nie reagują, to nikt inny cie nie ruszy.
2. Tak jak napisałem wcześniej.
3. To zależy od formy opodatkowania, którą wybierzesz. Masz albo 19% na liniówce, albo 18/32 na skali podatkowej (nie opłaca się, bo 18% jest do 130k bodajże rocznie). Powyżej 200k/rok wchodzi vat. No i do tego oczywiście kochany zus.
Jest jeszcze opcja ryczałtu, ale tu już trzeba trochę poczarować i najlepiej z księgową to sobie przegadać + na ryczałcie nie odliczasz sobie kosztów, które w przypadku Metina potrafią być dość spore, szczególnie w momencie startowania serwera.
4. Tak, ale jeżeli robisz serwer z kimś i masz zamiar dzielić się kosztami, to proponuje spółkę od zwykłej działalności.

Edytowane przez ptrkxx