Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

Siemka, próbuje postawić serwer metina na vps od webh na freeBSD 13 ZFS, robię wszystko jak z poradnika na tym forum, jedyny problem jest taki, że nie da się pobrać mySQL 5.6 lub 5.7 więc zainstalowałem 8.0, po wykonaniu wszystkich kroków, zmiany IP w serverinfo w kliencie i odpaleniu channeli w metinie żadne się nie odpalają ;/

Byłby ktoś skłonny pomóc?

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Januszek napisał(a):

Pierwsza zasada - sysser !
Podeślij logi z sysser co ci tam pluje

Głupie pytanie może ale jestem laikiem i pierwszy raz coś takiego robię, gdzie znajdę sysser? wywołać go w maszynie czy otworzyć w plikach?

Opublikowano
1 minutę temu, disabledpeek napisał(a):

Głupie pytanie może ale jestem laikiem i pierwszy raz coś takiego robię, gdzie znajdę sysser? wywołać go w maszynie czy otworzyć w plikach?

Zależy na jakich plikach pracujesz np na martysamie to w WinSCP wchodzisz w usr/home/main/srv/
i np. masz folder db, chan, auth ( w tym folderach znajduje sie sysser i otwórz )

Opublikowano
19 minut temu, Januszek napisał(a):

np na martysamie to w WinSCP wchodzisz w usr/home/main/srv/

chyba tylko na twoim wycieku XD
Marty możesz sobie dać w dowolny miejscu, nawet w katalogu głównym tak jak wszystkie inne pliki XD

24 minuty temu, disabledpeek napisał(a):

Jak masz paczke z plikami to sprawdz nazwe folderu gdzie znajduja sie pliki serwerowe, potem po nazwie sobie poszukaj u siebie przez winspc przykladowo a reszta to to co wyzej Janush napisał "masz folder db, chan, auth ( w tym folderach znajduje sie sysser i otwórz )"

Edytowane przez ARK

Opublikowano
  • Autor
49 minut temu, Malik napisał(a):

I w syserr nic nie masz? od kanałów,game,db? Odpaliłeś serwer ?

Tak, odpalałem pare razy i w syserr cały czas jest to samo, jak postawiłem serwer na virtualboxie to normalnie wszystko śmigało, a tutaj próbuję już któryś raz i dalej channele w kliencie nie są włączone mimo że w konsoli wystartowały normalnie

Gdzieś wyczytałem, że niby SQL 8.0 nie jest kompatybilny z metinem, to prawda? Oraz znalazłem jeszcze w innym poradniku, że w pliku FreeBSD trzeba zamiast quaterly zmienić na release_2, lecz jak to robię to SQL nie chce mi się wtedy pobrać

Edytowane przez disabledpeek

Opublikowano
42 minuty temu, disabledpeek napisał(a):

prawda

44 minuty temu, disabledpeek napisał(a):

Tak, odpalałem pare razy i w syserr cały czas jest to samo, jak postawiłem serwer na virtualboxie to normalnie wszystko śmigało, a tutaj próbuję już któryś raz i dalej channele w kliencie nie są włączone mimo że w konsoli wystartowały normalnie

Gdzieś wyczytałem, że niby SQL 8.0 nie jest kompatybilny z metinem, to prawda? Oraz znalazłem jeszcze w innym poradniku, że w pliku FreeBSD trzeba zamiast quaterly zmienić na release_2, lecz jak to robię to SQL nie chce mi się wtedy pobrać

Bo release_2 nie istnieje na linku repozytoriów zostało usuniete prawdpodobnie i mam status 404

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, KizioRCK napisał(a):

Bo release_2 nie istnieje na linku repozytoriów zostało usuniete prawdpodobnie i mam status 404

A co z tym SQL 8.0, faktycznie nie jest kompatybilne z metinem? może to przez to?

Opublikowano
Teraz, disabledpeek napisał(a):

A co z tym SQL 8.0, faktycznie nie jest kompatybilne z metinem? może to przez to?

Zgadza sie jesli nie był kod źródłowy dostosowany pod mysql 8 to nie bedzie działać bo któres wartosci co sa standardowo w source metina gryzly sie z jakimis domyslnymi wartosciami co zostały dodane w mysql8. Z tego co patrze na linkach repozytoriow release_2 jest niedostepne ale sa dostepne release_3 release_4 release_5. Sprawdź w tych wydaniach.

Jeśli nie ma tam to użyj poprostu z mariadb1011 bo mariadb bazuje na silniku mysql w wersji 5.6 bodajże

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, KizioRCK napisał(a):

Zgadza sie jesli nie był kod źródłowy dostosowany pod mysql 8 to nie bedzie działać bo któres wartosci co sa standardowo w source metina gryzly sie z jakimis domyslnymi wartosciami co zostały dodane w mysql8. Z tego co patrze na linkach repozytoriow release_2 jest niedostepne ale sa dostepne release_3 release_4 release_5. Sprawdź w tych wydaniach.

Jeśli nie ma tam to użyj poprostu z mariadb1011 bo mariadb bazuje na silniku mysql w wersji 5.6 bodajże

Okej, dzięki wielkie jutro sprawdzę i dam znać

3 minuty temu, KizioRCK napisał(a):

Jeszcze jedno pytanie, w tym pliku FreeBSD musi być koniecznie to quaterly zmienione na release w razie czego?

Edytowane przez disabledpeek

Opublikowano
5 minut temu, disabledpeek napisał(a):

Okej, dzięki wielkie jutro sprawdzę i dam znać

Jeszcze jedno pytanie, w tym pliku FreeBSD musi być koniecznie to quaterly zmienione na release w razie czego?

Tak podmieniaj tam te release i patrz czy znajduje dana wersje mysql w repozytorium. Jesli nie znajdzie w żadnym to poprostu zainstaluj mariadb1011. Tylko wiadomo zacznij od odinstalowania tego mysql8

Edytowane przez KizioRCK

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, KizioRCK napisał(a):

Tak podmieniaj tam te release i patrz czy znajduje dana wersje mysql w repozytorium. Jesli nie znajdzie w żadnym to poprostu zainstaluj mariadb1011. Tylko wiadomo zacznij od odinstalowania tego mysql8

Okej, dzięki wielkie jeszcze raz, będę próbować i dam znać

Opublikowano
  • Premium

no wlasnie ja to samo mam problem o ch nie startuje a pozmienial czlowiek juz wiekszosc