Opublikowano 20 godzin temu20 godz Siemka, próbuje postawić serwer metina na vps od webh na freeBSD 13 ZFS, robię wszystko jak z poradnika na tym forum, jedyny problem jest taki, że nie da się pobrać mySQL 5.6 lub 5.7 więc zainstalowałem 8.0, po wykonaniu wszystkich kroków, zmiany IP w serverinfo w kliencie i odpaleniu channeli w metinie żadne się nie odpalają ;/Byłby ktoś skłonny pomóc?
Opublikowano 17 godzin temu17 godz Autor 2 godziny temu, Januszek napisał(a):Pierwsza zasada - sysser !Podeślij logi z sysser co ci tam plujeGłupie pytanie może ale jestem laikiem i pierwszy raz coś takiego robię, gdzie znajdę sysser? wywołać go w maszynie czy otworzyć w plikach?
Opublikowano 17 godzin temu17 godz 1 minutę temu, disabledpeek napisał(a):Głupie pytanie może ale jestem laikiem i pierwszy raz coś takiego robię, gdzie znajdę sysser? wywołać go w maszynie czy otworzyć w plikach?Zależy na jakich plikach pracujesz np na martysamie to w WinSCP wchodzisz w usr/home/main/srv/ i np. masz folder db, chan, auth ( w tym folderach znajduje sie sysser i otwórz )
Opublikowano 16 godzin temu16 godz 19 minut temu, Januszek napisał(a):np na martysamie to w WinSCP wchodzisz w usr/home/main/srv/chyba tylko na twoim wycieku XDMarty możesz sobie dać w dowolny miejscu, nawet w katalogu głównym tak jak wszystkie inne pliki XD 24 minuty temu, disabledpeek napisał(a):Głupie pytanie może ale jestem laikiem i pierwszy raz coś takiego robię, gdzie znajdę sysser? wywołać go w maszynie czy otworzyć w plikach?Jak masz paczke z plikami to sprawdz nazwe folderu gdzie znajduja sie pliki serwerowe, potem po nazwie sobie poszukaj u siebie przez winspc przykladowo a reszta to to co wyzej Janush napisał "masz folder db, chan, auth ( w tym folderach znajduje sie sysser i otwórz )" Edytowane 16 godzin temu16 godz przez ARK
Opublikowano 15 godzin temu15 godz 40 minut temu, disabledpeek napisał(a):Udało się znaleźć, tak to wygląda Wpisz w konsoli ps i wyślij screena
Opublikowano 15 godzin temu15 godz Autor 6 minut temu, Malik napisał(a):Wpisz w konsoli ps i wyślij screena
Opublikowano 15 godzin temu15 godz 10 minut temu, disabledpeek napisał(a):I w syserr nic nie masz? od kanałów,game,db? Odpaliłeś serwer ?
Opublikowano 14 godzin temu14 godz Autor 49 minut temu, Malik napisał(a):I w syserr nic nie masz? od kanałów,game,db? Odpaliłeś serwer ?Tak, odpalałem pare razy i w syserr cały czas jest to samo, jak postawiłem serwer na virtualboxie to normalnie wszystko śmigało, a tutaj próbuję już któryś raz i dalej channele w kliencie nie są włączone mimo że w konsoli wystartowały normalnieGdzieś wyczytałem, że niby SQL 8.0 nie jest kompatybilny z metinem, to prawda? Oraz znalazłem jeszcze w innym poradniku, że w pliku FreeBSD trzeba zamiast quaterly zmienić na release_2, lecz jak to robię to SQL nie chce mi się wtedy pobrać Edytowane 13 godzin temu13 godz przez disabledpeek
Opublikowano 13 godzin temu13 godz 42 minuty temu, disabledpeek napisał(a):prawda44 minuty temu, disabledpeek napisał(a):Tak, odpalałem pare razy i w syserr cały czas jest to samo, jak postawiłem serwer na virtualboxie to normalnie wszystko śmigało, a tutaj próbuję już któryś raz i dalej channele w kliencie nie są włączone mimo że w konsoli wystartowały normalnieGdzieś wyczytałem, że niby SQL 8.0 nie jest kompatybilny z metinem, to prawda? Oraz znalazłem jeszcze w innym poradniku, że w pliku FreeBSD trzeba zamiast quaterly zmienić na release_2, lecz jak to robię to SQL nie chce mi się wtedy pobraćBo release_2 nie istnieje na linku repozytoriów zostało usuniete prawdpodobnie i mam status 404
Opublikowano 13 godzin temu13 godz Autor 1 minutę temu, KizioRCK napisał(a):Bo release_2 nie istnieje na linku repozytoriów zostało usuniete prawdpodobnie i mam status 404A co z tym SQL 8.0, faktycznie nie jest kompatybilne z metinem? może to przez to?
Opublikowano 13 godzin temu13 godz Teraz, disabledpeek napisał(a):A co z tym SQL 8.0, faktycznie nie jest kompatybilne z metinem? może to przez to?Zgadza sie jesli nie był kod źródłowy dostosowany pod mysql 8 to nie bedzie działać bo któres wartosci co sa standardowo w source metina gryzly sie z jakimis domyslnymi wartosciami co zostały dodane w mysql8. Z tego co patrze na linkach repozytoriow release_2 jest niedostepne ale sa dostepne release_3 release_4 release_5. Sprawdź w tych wydaniach.Jeśli nie ma tam to użyj poprostu z mariadb1011 bo mariadb bazuje na silniku mysql w wersji 5.6 bodajże
Opublikowano 13 godzin temu13 godz Autor 1 minutę temu, KizioRCK napisał(a):Zgadza sie jesli nie był kod źródłowy dostosowany pod mysql 8 to nie bedzie działać bo któres wartosci co sa standardowo w source metina gryzly sie z jakimis domyslnymi wartosciami co zostały dodane w mysql8. Z tego co patrze na linkach repozytoriow release_2 jest niedostepne ale sa dostepne release_3 release_4 release_5. Sprawdź w tych wydaniach.Jeśli nie ma tam to użyj poprostu z mariadb1011 bo mariadb bazuje na silniku mysql w wersji 5.6 bodajżeOkej, dzięki wielkie jutro sprawdzę i dam znać3 minuty temu, KizioRCK napisał(a):Jeszcze jedno pytanie, w tym pliku FreeBSD musi być koniecznie to quaterly zmienione na release w razie czego? Edytowane 13 godzin temu13 godz przez disabledpeek
Opublikowano 13 godzin temu13 godz 5 minut temu, disabledpeek napisał(a):Okej, dzięki wielkie jutro sprawdzę i dam znaćJeszcze jedno pytanie, w tym pliku FreeBSD musi być koniecznie to quaterly zmienione na release w razie czego?Tak podmieniaj tam te release i patrz czy znajduje dana wersje mysql w repozytorium. Jesli nie znajdzie w żadnym to poprostu zainstaluj mariadb1011. Tylko wiadomo zacznij od odinstalowania tego mysql8 Edytowane 13 godzin temu13 godz przez KizioRCK
Opublikowano 13 godzin temu13 godz Autor 2 minuty temu, KizioRCK napisał(a):Tak podmieniaj tam te release i patrz czy znajduje dana wersje mysql w repozytorium. Jesli nie znajdzie w żadnym to poprostu zainstaluj mariadb1011. Tylko wiadomo zacznij od odinstalowania tego mysql8Okej, dzięki wielkie jeszcze raz, będę próbować i dam znać
Opublikowano 2 godziny temu2 godz Premium no wlasnie ja to samo mam problem o ch nie startuje a pozmienial czlowiek juz wiekszosc