Opublikowano Sobota o 19:555 dn Witam, czy posiada ktoś jakiś banalnie prosty dungeon do wgrania?Nigdy jeszcze tego nie robilem a chcialbym sie nauczyc :)Mile widziana pomoc jeśli ktoś by chciał pomóc.Z góry dziękuje za kazda odpowiedz!
Opublikowano Sobota o 20:005 dn quest my friend, jeżeli jakaś nowa mapa to dodatkowo ją dodajesz do klienta a tak to masz questy berana itp.W quescie musisz poprawić pod siebie index mapy, npc od wejścia, koordynaty mapy. Edytowane Sobota o 20:045 dn przez ExoCarossa
Opublikowano Sobota o 20:105 dn Autor 9 minut temu, ExoCarossa napisał(a):quest my friend, jeżeli jakaś nowa mapa to dodatkowo ją dodajesz do klienta a tak to masz questy berana itp.Ja domyslnie mam w plikach tylko twierdza czerwonego smoka, dt i katakumby ale sa one chyba bez questa bo wchodze to nie ma nic
Opublikowano Sobota o 21:155 dn Godzinę temu, eksyyy napisał(a):Ja domyslnie mam w plikach tylko twierdza czerwonego smoka, dt i katakumby ale sa one chyba bez questa bo wchodze to nie ma nicMasz tutaj przykładowego questa na baronównę, nie patrzymy obecnie na to czy quest jest idealny czy też gówniak z 1368 roku.Nie wiem jak martysama ustawił indexy map ale to powinieneś ogarnąć, z rzeczy które są must have:when 20095.chat."Baronowa Pająków - 125" begin ➡️ po naciśnięciu na NPC o id 20095 zobaczysz misję o tej nazwie.if pc.get_level() <= 125 then ➡️ tutaj ustawiasz poniżej którego poziomu nie wejdziesz na dungawhen login with pc.get_map_index() >= 220000 and pc.get_map_index() < 230000 begin ➡️ tutaj cyfry podajesz zależne od tego na jakim id jest ta mapa, w moim przypadku d.join(22). Jeżeli masz np. 236 to podmieniasz 22 na 236 i 23 na 237d.join(22)➡️id mapy spider_dungeon.questquest spider_dungeon_v3 begin state start begin when 20095.chat."Baronowa Pająków - 125" begin --local czas = pc.getqf("time3") --local ch = pc.get_channel_id() --local lv = pc.get_level() say_title("Stażec:") say("Witaj "..pc.get_name()..".") say("Komnata pająków to bardzo nie bezpieczne") say("miejsce, z którego nie wraca dużo wojowników") say("znim tam się wybierzesz zainwestów w dobry") say("ekwipunek i pro buffa, co mam tu gadać więcej") say("żegnam i życzę powodzenia.") say("Aby wejśc potrzebujesz:") say("- Minimum 125 Poziom postaci") wait() if pc.get_level() <= 125 then syschat("[Baronowa Pająków] Nie posiadasz minimum 125 Poziomu postaci.") return end say_title("Stażec:") say("A więc na pewno chcesz?") say("") local x = select("Tak", "Nie") if x == 2 then return elseif x == 1 then pc.setqf("spider_dungeon", 1) d.join(22) end end when login with pc.get_map_index() >= 220000 and pc.get_map_index() < 230000 begin if pc.getqf("spider_dungeon") == 1 then d.notice("Na mapie pojawiło się 5 Pajęczych Jaj, Twoim zadaniem jest ich ubicie") d.notice("A więc na co czekasz, do roboty!") d.spawn_mob(2095, 357, 577) d.spawn_mob(2095, 378, 578) d.spawn_mob(2095, 376, 598) d.spawn_mob(2095, 357, 596) d.spawn_mob(2095, 367, 585) syschat("[Baronowa Pająków] Pajęcze Jaja się pojawiły!") timer("regen",60*20) end end when regen.timer begin d.regen_file("data/dungeon/spider_dungeon_regen.txt") timer("Exit", 60*20) end when kill with npc.get_race() == 2095 and pc.get_map_index() >= 220000 and pc.get_map_index() < 230000 begin d.setf("Pajeczy_Metin_5", d.getf("Pajeczy_Metin_5")+1) if d.getf("Pajeczy_Metin_5") >= 5 then syschat("[Baronowa Pająków] Krol Pajakow walczy jako obrońca Jaj!") d.spawn_mob(2094, 367, 588) d.setf("Pajeczy_Metin_5", 0) end end when kill with npc.get_race() == 2094 and pc.get_map_index() >= 220000 and pc.get_map_index() < 230000 begin syschat("[Baronowa Pająków] Pokonales Krola Pajakow, waszym zadaniem jest pokonanie Baronowej!") d.spawn_mob(2092, 367, 588) end when kill with npc.get_race() == 2092 and pc.get_map_index() >= 220000 and pc.get_map_index() < 230000 begin timer("Exit_Z", 30) notice_all("Gracz ".. pc.get_name() .." z poziomem ".. pc.get_level() .." zabił Baronowne!") syschat("[Baronowa Pająków] Baronowa Pająków została pokonana, macie 30 Sekund!") end when Exit.timer begin syschat("[Baronowa Pająków] Pozostało 15 Sekund do powrotu do miasta!") syschat("[Baronowa Pająków] Pozostało 15 Sekund do powrotu do miasta!") syschat("[Baronowa Pająków] Pozostało 15 Sekund do powrotu do miasta!") syschat("[Baronowa Pająków] Pozostało 15 Sekund do powrotu do miasta!") syschat("[Baronowa Pająków] Pozostało 15 Sekund do powrotu do miasta!") syschat("[Baronowa Pająków] Pozostało 15 Sekund do powrotu do miasta!") syschat("[Baronowa Pająków] Pozostało 15 Sekund do powrotu do miasta!") timer("Exit_X", 15) end when Exit_X.timer begin d.kill_all() d.exit_all() end when Exit_Z.timer begin d.kill_all() d.exit_all() end end end
Opublikowano Sobota o 21:385 dn Autor 21 minut temu, ExoCarossa napisał(a):Masz tutaj przykładowego questa na baronównę, nie patrzymy obecnie na to czy quest jest idealny czy też gówniak z 1368 roku.Nie wiem jak martysama ustawił indexy map ale to powinieneś ogarnąć, z rzeczy które są must have:when 20095.chat."Baronowa Pająków - 125" begin ➡️ po naciśnięciu na NPC o id 20095 zobaczysz misję o tej nazwie.if pc.get_level() <= 125 then ➡️ tutaj ustawiasz poniżej którego poziomu nie wejdziesz na dungawhen login with pc.get_map_index() >= 220000 and pc.get_map_index() < 230000 begin ➡️ tutaj cyfry podajesz zależne od tego na jakim id jest ta mapa, w moim przypadku d.join(22). Jeżeli masz np. 236 to podmieniasz 22 na 236 i 23 na 237d.join(22)➡️id mapyspider_dungeon.questquest spider_dungeon_v3 begin state start begin when 20095.chat."Baronowa Pająków - 125" begin --local czas = pc.getqf("time3") --local ch = pc.get_channel_id() --local lv = pc.get_level() say_title("Stażec:") say("Witaj "..pc.get_name()..".") say("Komnata pająków to bardzo nie bezpieczne") say("miejsce, z którego nie wraca dużo wojowników") say("znim tam się wybierzesz zainwestów w dobry") say("ekwipunek i pro buffa, co mam tu gadać więcej") say("żegnam i życzę powodzenia.") say("Aby wejśc potrzebujesz:") say("- Minimum 125 Poziom postaci") wait() if pc.get_level() <= 125 then syschat("[Baronowa Pająków] Nie posiadasz minimum 125 Poziomu postaci.") return end say_title("Stażec:") say("A więc na pewno chcesz?") say("") local x = select("Tak", "Nie") if x == 2 then return elseif x == 1 then pc.setqf("spider_dungeon", 1) d.join(22) end end when login with pc.get_map_index() >= 220000 and pc.get_map_index() < 230000 begin if pc.getqf("spider_dungeon") == 1 then d.notice("Na mapie pojawiło się 5 Pajęczych Jaj, Twoim zadaniem jest ich ubicie") d.notice("A więc na co czekasz, do roboty!") d.spawn_mob(2095, 357, 577) d.spawn_mob(2095, 378, 578) d.spawn_mob(2095, 376, 598) d.spawn_mob(2095, 357, 596) d.spawn_mob(2095, 367, 585) syschat("[Baronowa Pająków] Pajęcze Jaja się pojawiły!") timer("regen",60*20) end end when regen.timer begin d.regen_file("data/dungeon/spider_dungeon_regen.txt") timer("Exit", 60*20) end when kill with npc.get_race() == 2095 and pc.get_map_index() >= 220000 and pc.get_map_index() < 230000 begin d.setf("Pajeczy_Metin_5", d.getf("Pajeczy_Metin_5")+1) if d.getf("Pajeczy_Metin_5") >= 5 then syschat("[Baronowa Pająków] Krol Pajakow walczy jako obrońca Jaj!") d.spawn_mob(2094, 367, 588) d.setf("Pajeczy_Metin_5", 0) end end when kill with npc.get_race() == 2094 and pc.get_map_index() >= 220000 and pc.get_map_index() < 230000 begin syschat("[Baronowa Pająków] Pokonales Krola Pajakow, waszym zadaniem jest pokonanie Baronowej!") d.spawn_mob(2092, 367, 588) end when kill with npc.get_race() == 2092 and pc.get_map_index() >= 220000 and pc.get_map_index() < 230000 begin timer("Exit_Z", 30) notice_all("Gracz ".. pc.get_name() .." z poziomem ".. pc.get_level() .." zabił Baronowne!") syschat("[Baronowa Pająków] Baronowa Pająków została pokonana, macie 30 Sekund!") end when Exit.timer begin syschat("[Baronowa Pająków] Pozostało 15 Sekund do powrotu do miasta!") syschat("[Baronowa Pająków] Pozostało 15 Sekund do powrotu do miasta!") syschat("[Baronowa Pająków] Pozostało 15 Sekund do powrotu do miasta!") syschat("[Baronowa Pająków] Pozostało 15 Sekund do powrotu do miasta!") syschat("[Baronowa Pająków] Pozostało 15 Sekund do powrotu do miasta!") syschat("[Baronowa Pająków] Pozostało 15 Sekund do powrotu do miasta!") syschat("[Baronowa Pająków] Pozostało 15 Sekund do powrotu do miasta!") timer("Exit_X", 15) end when Exit_X.timer begin d.kill_all() d.exit_all() end when Exit_Z.timer begin d.kill_all() d.exit_all() end endendDość łatwe rzeczywiscie, tylko nie do końca rozumiem skąd mam znalezc te mape, czy ja ją posiadam domyslnie rowniez w plikach?
Opublikowano Sobota o 21:505 dn 10 minut temu, eksyyy napisał(a):Dość łatwe rzeczywiscie, tylko nie do końca rozumiem skąd mam znalezc te mape, czy ja ją posiadam domyslnie rowniez w plikach?sprawdź sobie listę map którą posiadasz, na terenzo jest to /mt2/share/locale/poland/map/index. Mapa 22 to jest metin2_map_spiderdungeon_03.
Opublikowano Sobota o 21:575 dn Autor 6 minut temu, ExoCarossa napisał(a):sprawdź sobie listę map którą posiadasz, na terenzo jest to /mt2/share/locale/poland/map/index. Mapa 22 to jest metin2_map_spiderdungeon_03. Znalazlem posiadam takie.Teraz próbuje znalezc ten index13 minut temu, ExoCarossa napisał(a):sprawdź sobie listę map którą posiadasz, na terenzo jest to /mt2/share/locale/poland/map/index. Mapa 22 to jest metin2_map_spiderdungeon_03.Znalazlem to w locale, w folderze map. Czy to jest ten index?
Opublikowano Sobota o 22:385 dn 40 minut temu, eksyyy napisał(a):Znalazlem posiadam takie.Teraz próbuje znalezc ten indexindex to pliczek nie będzie miał rozszerzenia. Otwórz go sobie np notepadem++
Opublikowano Sobota o 22:435 dn Autor 4 minuty temu, ExoCarossa napisał(a):index to pliczek nie będzie miał rozszerzenia. Otwórz go sobie np notepadem++OK MAM TEN INDEX i teraz tak ? 25 minut temu, eksyyy napisał(a):OK MAM TEN INDEX i teraz tak ?przetestowalem to na m1 i mnie tepa lecz na spider dungeon 02, i 0,3 nie reaguje npc Edytowane Sobota o 22:475 dn przez eksyyy
Opublikowano Sobota o 23:245 dn Autor 39 minut temu, eksyyy napisał(a):OK MAM TEN INDEX i teraz tak ?A no i tez zauwyzalem ze nie mam tego when regen.timer begin ale to mniejsza bo to usune ale no nie wiem nie chce mi dzialacprzetestowalem to na m1 i mnie tepa lecz na spider dungeon 02, i 0,3 nie reaguje npc
Opublikowano Niedziela o 09:514 dn Musisz jeszcze mapke dodać do configow kanałów. Bo skąd serwer ma wiedzieć ze chcesz by ta mapa była włączona?