Skocz do zawartości

Zmiany wprowadzone w mysql (item_proto) po restarcie wracają do poprzednich wartości

Featured Replies

Opublikowano

Cześć,

Po zmienieniu antyflagi jednego przedmiotu i po wpisaniu komendy "/reload p" wszystko wróciło do poprzedniego stanu.

Nie mogę zmienić ilości danego przedmiotu, czy można go wyrzucić z ekwipunku czy nie itd.

Moja maszyna: FreeBSD 14, pliki TMP4 (MariaDB, wszystko od niego).

Skorzystałem z poradnika na innym forum (przejście na NOTXT) i nie pomogło. DB się skompilowało ładnie, wszystko śmiga ale nie śmiga tak jakbym chciał.

Proszę pomocy, bo już pomoc od was dostałem w sprawie maszyny VPS i serwerek śmiga perfekto oprócz tej małej pierdoły.

Rozwiązane przez Sevence

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
2 minuty temu, kierohere napisał(a):

Skorzystałem z poradnika na innym forum (przejście na NOTXT) i nie pomogło. DB się skompilowało ładnie, wszystko śmiga ale nie śmiga tak jakbym chciał.

Co dokładnie masz na myśli pisząc nie śmiga tak jakbym chciał?

Prawdopodobnie proto jest wczytywane z wersji TXT więc wprowadzone zmiany w SQL nie są uwzględniane bo po przeładowaniu ładuje właśnie txt i wartości w SQL będę zresetowane.

Ostatnio przewijał się też podobny wątek rzuć okiem:

Pliki TMP4 nie mają możliwości przełączenia na odczyt SQL?

Opublikowano
  • Autor
46 minut temu, Sevence napisał(a):

Co dokładnie masz na myśli pisząc nie śmiga tak jakbym chciał?

Prawdopodobnie proto jest wczytywane z wersji TXT więc wprowadzone zmiany w SQL nie są uwzględniane bo po przeładowaniu ładuje właśnie txt i wartości w SQL będę zresetowane.

Ostatnio przewijał się też podobny wątek rzuć okiem:

Pliki TMP4 nie mają możliwości przełączenia na odczyt SQL?

Skorzystałem z poradnika Paszki na wiadomo jakim forum. Usunąłem co trzeba i zmieniłem co trzeba, nawet tak jak pokazaliście tutaj na poradniku.

Nie odpala mi w ogóle game gdy skompiluję db w ten sposób. Jak cofnę zmiany to game odpala bez problemu. Nie wiem dlaczego game cierpi.

Opublikowano

To spróbuj wdrożyć te zmiany następnie podrzuć nam plik sysser, syslog, start.log z folderu db i kanału wtedy będziemy mogli coś poradzić. Te resetowanie wartości wynika z odczytu proto z txt. Jeśli zostanie utworzony plik game.core powinieneś go zdebugować poprzez gdb wtedy uzyskasz więcej informacji o problemie. Dodam, że podczas kompilacji game, db nie powinieneś stripować pliku.

Opublikowano
  • Autor

Wprowadziłem te zmiany i odpala się tylko to co widać, po wpisaniu błędnych danych logowania, serwer to wykrywa, po wpisaniu poprawnych: błąd łączenia.

image.png

Syserr i syslog wrzuciłem do załączników. Jeśli problem będzie trudny do rozwiązania to wrócę do buildu z wcześniejszej godziny i będę próbował od nowa.

syserr syslog

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, Krzysztof napisał(a):

Serwer odczytuje inne dane z bazy, tak jak napisał @Sevence. Nie bierz się @kierohere za serwery, bo tak, to daleko nie zajedziesz.

To tylko dla kolegów, publicznego nigdy bym nawet nie próbował.

Opublikowano
6 godzin temu, Krzysztof napisał(a):

Serwer odczytuje inne dane z bazy, tak jak napisał @Sevence. Nie bierz się @kierohere za serwery, bo tak, to daleko nie zajedziesz.

A gdzie ty zaszedles? bo nie kojarze zebys mial jakies wieksze projekty ktory staly dluzej jak 2 miechy, poza tym zdajesz sobie sprawe ze nie kazdy kto bawi sie plikami serwerowymi chce robic publiczny serwer? jedni sie ucza dla siebie a inni zeby sobie pograc ze znajomymi. Nie kazdy kto zaczyna przygode z serwerami z automatu robi publika z tego wiec ochlon ziomek i skoncz uwazac kazdego za swoja konkurencję, bo mnie bawi ze raz wystawiasz temat o doradztwie serwerowym a potem piszesz ze juz sie nie oplaca robic serwera po czym sam jednego odpalasz, hipokryzja w chuj.

Opublikowano
12 godzin temu, kierohere napisał(a):

To tylko dla kolegów, publicznego nigdy bym nawet nie próbował.

Okej, rozumiem. Życzę powodzonka! :D

10 godzin temu, Sevence napisał(a):

Daruj sobie te komentarze, chce to niech się bawi co ci do tego?

Panie @Sevence, mamy coś takiego, jak wolność słowa - wolność która przez lata poszła za daleko, przez co inne fora poupadały, a korzystać z niej nadal można.

Opublikowano
4 minuty temu, Krzysztof napisał(a):

Panie @Sevence, mamy coś takiego, jak wolność słowa - wolność która przez lata poszła za daleko, przez co inne fora poupadały, a korzystać z niej nadal można.

Wolność słowa nie oznacza, że można rzucać zniechęcające teksty tego typu zwłaszcza gdzie ziomek chciał sobie odpalić projekt dla znajomych. To forum ma pomagać i motywować, a nie wbijać szpilę i zniechęcać. Imo takie komentarze to właśnie jeden z powodów przez które fora upadają właśnie nie przez wolność słowa tylko przez brak chęci pomocy i obrzucanie błotem bo ktoś miał czelność o coś zapytać wielkiego SZU.

Opublikowano

@Spark Ja nie zaszedłem nigdzie i nigdy, nigdzie nie zajdę. Jeśli Ty nie kojarzysz, jakie miałem projekty, to tylko świadczy o twoim braku doinformowania się, więc wychodzi na to, że wypowiadasz się na tematy, których pojęcia totalnie nie masz, ale o to się czepiać nie będę, bo najwidoczniej chciałeś trochę swojej mądrości nam pokazać, lecz nie wyszło - rozumiem.

Jeśli chodzi o zabawę - tam @kierohere wyżej poinformował, więc nie musisz powielać tego, co jest już widoczne.

Ochłonąć raczej Ty powinieneś, bo wystrzeliłeś z postem szybciej, niż go w głowie przemyślałeś xD.

A co do opłacalności, to temat jest dłuższy, dlatego mu napisałem, iż się w JEGO przypadku nie opłaca. Ja bym CI wytłumaczył, dlaczego, co i jak, ale sam masz problem, że ktoś - w tym przypadku ja, cokolwiek pisze, dlatego oszczędzę sobie resztę czasu.

Mam nadzieję, że następnym razem, dwa razy przemyślisz, zanim coś do mnie napiszesz, bo ja lubię dyskutować z ludźmi, którzy mają pojęcie na jakiś temat, a nie tylko "udają".

Życzę Ci miłego wieczoru.

Opublikowano
10 minut temu, Krzysztof napisał(a):

@Spark Ja nie zaszedłem nigdzie i nigdy, nigdzie nie zajdę. Jeśli Ty nie kojarzysz, jakie miałem projekty, to tylko świadczy o twoim braku doinformowania się, więc wychodzi na to, że wypowiadasz się na tematy, których pojęcia totalnie nie masz, ale o to się czepiać nie będę, bo najwidoczniej chciałeś trochę swojej mądrości nam pokazać, lecz nie wyszło - rozumiem.

Jeśli chodzi o zabawę - tam @kierohere wyżej poinformował, więc nie musisz powielać tego, co jest już widoczne.

Ochłonąć raczej Ty powinieneś, bo wystrzeliłeś z postem szybciej, niż go w głowie przemyślałeś xD.

A co do opłacalności, to temat jest dłuższy, dlatego mu napisałem, iż się w JEGO przypadku nie opłaca. Ja bym CI wytłumaczył, dlaczego, co i jak, ale sam masz problem, że ktoś - w tym przypadku ja, cokolwiek pisze, dlatego oszczędzę sobie resztę czasu.

Mam nadzieję, że następnym razem, dwa razy przemyślisz, zanim coś do mnie napiszesz, bo ja lubię dyskutować z ludźmi, którzy mają pojęcie na jakiś temat, a nie tylko "udają".

Życzę Ci miłego wieczoru.

No jedna troche wiedzy mam na temat twoich serwerow i pomijam juz kwestie paszki ktory ci je robil no ale może to byc takze fake, trudno wiecej sie odnosze do twojego podejscia wzgledem ludzi gdzie sam od razu zakladasz ze ktos robi serwer publiczny co jest dalej smieszne. Gadasz jedno robisz drugie czyli w skrócie jestes hipokryta.

@Sevence ci tutaj dobrze napisal ze takim podejsciem robisz tylko szkode i zniechecasz ludzi do zabawy z plikami a jesli ci nie pasuje cos to może po prostu lepiej nic nie pisac. Czasami lepiej zeby temat byl bez odpowiedzi niz do zniechecenia ludzi. Pozdrawiam

• Sevence zablokował(a) ten temat
  • Sevence odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.