Opublikowano 14 Sierpnia 20232 l Witajcie Developerzy, Chciałbym podzielić się z Wami rozwiązaniem w związku z błędem, który dotyczy umiejętności czarowanego ostrza. 🐛 Opis błędu: Umiejętność "Czarowane Ostrze" w klasie postaci Sura WP, która ma na celu przywracanie punktów życia po zadaniu obrażeń, działała niezgodnie z zamierzeniem, prowadząc do poważnego wpływu na rozgrywkę. Zamiast przywracać punkty życia, błąd w kodzie spowodował, że umiejętność odejmowała je. 🛠️👨💻 Rozwiązanie wymaga skompilowania źródła z minimalną wersją: C++17 🚀🔧 Prezentacja błędu: Przejdźmy zatem do rozwiązania... 💡 📂 Lokalizacja pliku: 'game -> char_battle.cpp' 🔍 Szukamy: Tylko zalogowani Zaloguj się, aby wyświetlić chronioną treść Ten post zawiera treści dostępne tylko dla członków. Zaloguj się lub utwórz konto, aby odblokować całą zawartość tego posta. Zaloguj się Utwórz konto 🔍 Znajdziemy w kodzie tej funkcji taki warunek: Ten fragment kodu sprawdza, czy postać ma bonus do odzyskiwania HP po ataku, i jeśli tak, to z 80% prawdopodobieństwem zwiększa jej punkty życia o pewną ilość, jednocześnie tworząc wizualny efekt w grze. 🔄 Zamień na poprawiony: Ten sam problem będzie dotyczył również warunku odpowiadającego za przywracanie punktów energii, naprawmy go w ten sam sposób. 🔍 Szukamy: 🔄 Zamieniamy warunek: Wyjaśnienie błędu i naprawy: Błąd w pierwotnym kodzie polegał na tym, że umiejętność Czarowane Ostrze mogła odejmować punkty życia zamiast je przywracać, jeśli wartość POINT_HIT_HP_RECOVERY była ujemna. Naprawiłem to, dodając sprawdzenie, czy wartość POINT_HIT_HP_RECOVERY jest większa od zera, przed obliczeniem odzyskiwanego HP. Dodatkowo, użyłem funkcji std::clamp, aby upewnić się, że wartość POINT_HIT_HP_RECOVERY jest w zakresie od 0 do 100, co gwarantuje, że odzyskiwana ilość HP zawsze będzie dodatnia. Wprowadzone zmiany zapewniły, że umiejętność zawsze działa zgodnie z zamierzeniem, przywracając HP zamiast je odejmować. Zaktualizowałem też kod, zmieniając nazwy zmiennych na bardziej zrozumiałe takie jak 'recoveryRatio' czy 'spRecoveryAmount'.
Opublikowano 1 Października 20232 l Sura bez czarowanego jak body bez wycierania mordą o podłoże na mapach