Skocz do zawartości
Masz już aplikację Sharegon?

Odkryj wszystkie możliwości. Dowiedz się więcej

Sharegon.pl

Zainstaluj aplikację Sharegon i korzystaj z powiadomień push oraz licznika nowych aktywności bezpośrednio z ekranu głównego.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS.
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu początkowego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Zainstaluj aplikację Sharegon na Androidzie
  1. Otwórz Sklep Google Play na swoim smarfonie.
  2. Wyszukaj „Sharegon” w pasku wyszukiwania.
  3. Stuknij „Zainstaluj”, aby pobrać aplikację.

Czy Akademia to jedyny sposób na ożywienie serwera Metin z długim stażem?

Aktywny

Featured Replies

Opublikowano

Cześć wszystkim 🖐

Ostatnio coraz częściej zastanawiam się nad jednym z moich ulubionych tematów. Mam też swoje przemyślenia na ten temat, ale chciałbym poznać wasze rozkminy, na pewno też się dołączę.

Jak skutecznie przyciągać nowych graczy na serwerze z długim stażem i utrzymywać wysoką aktywność przez długi czas?

Na starcie zwykle widać spore zainteresowanie, licznik online kręci się jak licznik od wody. Jednak już po tygodniu różnica staje się zauważalna.

Pojawia się więc kluczowe pytanie:

Jak utrzymać wysoką aktywność przez dłuższy czas?

Czy projekty typu Akademia, Rework czy s99 to faktycznie jedyny skuteczny sposób na ponowne ożywienie serwera?
A może istnieją inne metody, które pozwalają tchnąć nowe życie w projekt działający już ponad rok, gdy aktywność zaczyna spadać?

Jak Wy to widzicie? 💬

Czy Akademia to rzeczywiście jedyne sensowne rozwiązanie, czy może są inne sposoby na przyciągnięcie świeżej fali graczy i odświeżenie rynku?

Ciekaw jestem waszego punktu widzenia. Jakie macie pomysły lub doświadczenia w tym temacie? Zapraszam do dyskusji poniżej. 👇

Opublikowano

Zamiast akademii czy innych cudów i potem "łącznie" z głównym serwerem po prostu zrobił "event" czasowy na głównym serwerze, a na koniec trwania eventu jakiś kontent, by zebrane złoto , ulepy , przedmiotu itd, było gdzie przepalać :D

Opublikowano
  • Autor

@Gargamel Myślę, że takie eventy to częstą praktyka. Widzę przykładowo też próby rozdawania darmowego Itemshopu czy VIPa na start aby łatwiej zacząć i zachęcić nowych do gry. Taki post z promocją na swoim fp, ale to standardowa praktyka i o ile na serwerze do roku może jeszcze coś daje. Tak na projekt z wieloletnim stażem to może być za mało skuteczne. Ogólnie mam wrażenie że to nie zachęca do gry. Może ktoś ma doświadczenia i miał projekty i powie ile realnie daje taka akcja. Fajnie by było gdyby też jacyś graczy się wypowiedzieli, co was najbardziej przyciąga do powrotu na serwer?

Opublikowano

Pytanie powinno być raczej postawione - czy inne serwery mają jakąkolwiek alternatywę, jeśli chcą ratować projekt lub go utrzymać? Akademia poniekąd tworzy atmosferę nowej rywalizacji - nowy serwer = nowa rywalizacja o wszystko = szybki zarobek w pln na allegro czy grupkach. Później następuje łączenie i znowu to samo. Grałem parę lat temu na Calliope i tam była zastosowany bardzo ciekawy system - wbijając maxa masz możliwość cofnięcia się do początku w zamian za bonusy - tzw. Reborn. I to tworzyło rozgrywkę nieprawdopodobnie grywalną, choć typ serwera był skrojony pod ten system. Jak nagrywałem jeszcze na yt to sporo rozmawiałem z właścicielem i gość był łebski. To jest moim zdaniem dobra alternatywa, ale z akademii są szybkie pieniądze, łatwo nabić hype. W długim terminie jeszcze nikt nie wpadł na taki pomysł, by na stary serwer zachęcać nowych nie robiąc przy tym akademii.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Premium

Wydaje mi się, że często aktualizować początkowe etapy wraz z nowymi aktualizacjami.

Nowa aktualizacja = Nowy kontent dla starych i ułatwienie dla nowych.
Jakiś itemshop za darmo na tydzień wrzucić czy coś też zachęca w sumie.