Skocz do zawartości

Dołącz do społeczności Sharegon

Odkryj świat technologii, gier i programowania w Sharegon.pl 🚀

Czy jesteś pasjonatem nowych technologii, zapalonym graczem, czy aspirującym programistą? Nasza społeczność jest miejscem dla Ciebie! Tutaj możesz dzielić się swoimi pomysłami, uczestniczyć w ekscytujących dyskusjach i uczyć się od ekspertów w dziedzinie. Zdobywaj osiągnięcia, buduj swoją reputację i rywalizuj z innymi entuzjastami.

Twoja wiedza i umiejętności mogą wzbogacić naszą społeczność. Stań się częścią Sharegon! 🧩🌐

header

Rekomendowane odpowiedzi

image.png.a144663d4007d16872d3413c4a1a8bf3.png

Witam wszystkich graczy Metina!

Tworzymy ten temat, aby ułatwić Wam raportowanie błędów gry Metin2. Jeśli znajdziecie błąd, którego rozwiązania nie ma jeszcze na naszym forum, napiszcie o nim w tym poście.

Chętnie przyjrzymy się każdemu zgłoszeniu i dołożymy wszelkich starań, aby jak najszybciej opublikować rozwiązanie problemu.

Ułatw nam pracę!

Opis błędu

Opisz dokładnie, co się stało i jakie objawy błędu zaobserwowałeś.

Dziękuję za Wasze wsparcie, przyczyniacie się do ulepszenia prywatnych serwerów gry Metin2. 

• Sevence przypiął/eła ten temat

Zacznijmy na spokojnie ^^ ( jeżeli poprawisz to może "skreśl" dany bug i wrzuć ew odnosnik żeby syfu nie robić 😄

⚠️jeżeli rozwiązanie było już dodane na forum to przepraszam mam autyzm⚠️

• Szamanka gubiąca hity przy dużej szybkości ataku.
  • Skille np. strzelający smok pudłują pomimo że jest animacja uderzenia potwora/rywala.
  • "Okienko" przeciwnika gdzie mamy szept, handel itp + to samo na mobach czasami się tak zbuguje że pomimo targetowania nie pokaże nam się to okienko.
  • Pet odwołuje się po tp/śmierci.
  • Mount z dodatkowym chromosomem ( dziwny styl biegania który Ci podsyłałem ).
  • Możliwość wchodzenia na dungi bez zuzywania przepustek ( jak na moje gra nie sprawdza czy jest otwarty np handel podczas tp ).
  • Moby wchodzące w tekstury typu góry/woda i zwykły gracz nie może zbić.
  • Ninja na skillu [krycie się] nie znika nam całkowicie, pozostaje buff, świecenia, różne odpały, widać na ziemii "kroki" + minimapa.
  • Tworzenie "nierealnych" itemów na serwer typu truta z 9999sr i możliwość trollowania tym na chacie/pw.
  • Postać z max poziomem nie może czytać książek bo potrzebuje expa którego nie zdobędzie z powodu max poziomu.
  • Podnoszenie przedmiotów które nie należą do nas ( widziałem to gdzieś u ytberów, jest to cheat funkcja przykładowo w hlbot ) 
  • Gdy zabije nas gracz a mamy otwarte np. okno sklepu innego gracza to nie wstaniemy z ziemii aż do resetu clienta
Edytowane przez ExoCarossa
  • Lubię 2
  • Serce 1
  • Lubię 2
  • Serce 1

Spora porcja błędów do naprawy, dzięki. 

Cytat
  • Podnoszenie przedmiotów które nie należą do nas ( widziałem to gdzieś u ytberów, jest to cheat funkcja przykładowo w hlbot ) 

Czy ten błąd nie dotyczy tego tematu?

Cytat
  • Gdy zabije nas gracz a mamy otwarte np. okno sklepu innego gracza to nie wstaniemy z ziemii aż do resetu clienta

Gdy grasz umiera okna powinny zostać zamknięte i tak się dzieje na oryginalnych plikach, więc nie bardzo rozumiem jak to wywołać. 

Aktualizacja:

Udało mi się odtworzyć ten błąd w sklepach u npc. Okno podczas śmierci zostaje zamknięte prawidłowo natomiast można otworzyć sklep gdy nie żyjemy, co powoduje ten błąd. Sprawdzałem to w sklepach gracza, nie ma możliwości otworzenia sklepu gracza gdy nie żyjemy, więc ten błąd nie wystąpi. Jednak możliwe że w systemach sklepów offline może ten błąd występować tego nie da się wykluczyć jednak to już mnie nie dotyczy bo oryginalne źródła nie posiadają sklepów offline. Ja staram się naprawiać błędy, który występują na oryginalnym źródle z wycieku.

Przedstawienie błędu opisanego przez @ExoCarossa który występuje, ale u sklepów NPC, a nie sklepów prywatnych graczy. 

Jestem w trakcie prac nad poprawką tego błędu.

Udało mi się rozwiązać powyższy problem, zapraszam do tematu.

• Lubię 2
  • Lubię 2
Cytat

Postać z max poziomem nie może czytać książek bo potrzebuje expa którego nie zdobędzie z powodu max poziomu.

Cytat

Skille np. strzelający smok pudłują pomimo że jest animacja uderzenia potwora/rywala.

Błąd z "zapisem" opcji gry oraz opcji systemowych, po restarcie clienta wracają do bazowej wersji.

image.png.48e89cf123392060bac3cb6eda0d315d.pngimage.png.90666e83fc842e04e4143633892eb82d.png

• Dzięki 1
  • Dzięki 1

> Itemy czasowe (np. kostiumy) które są w magazynie nie znikają ( 0 minut ) 
> Może być błąd w scriptLib\PythonUtils.cpp z GetAsUnsignedLong.
> Jeśli jesteś ogłuszony to możesz użyć emocji
> Nie słychać dzwięków efekt (bicia z miecza, chodzenia itp)

• Dzięki 1
  • Dzięki 1

HARD

- Błąd polegajacy na Expieniu postaci w PT ! ( postać stojąca w M1 dostaje ogromne ilości doświadczenia )

- Otrzymywanie nagrody OX z CH99

- Komentarze gildyjne ! <-- ( Najlepiej: Limit do 10 i cooldown dodawania )

MEDIUM

- Błąd z kowalem gildyjnym ( jeśli zabraknie Yang drugi raz nie ulepszysz przedmiotu )

- Błąd z możliwościa usunięcia gildi podczasz wojny.

- Błąd polegający na stackowaniu się przedmiotów podnoszonych przez grupę.

- Błąd z poprawnym usunięciem bonusu gdy postać odejdzie z grupy.

- Błąd zmiany królestwa będać w gildi.

- Poprawne odświeżanie poziomu i umiejetności konia.

- Poprawne odejmowanie przedmiotów ze stack typu PD, Rękawica Złodzieja, Monety Szczęścia itp.

- Błąd ze Zwojem Błogosławieństwa (+10%)

- Błąd polegajacy na otwieraniu szkatułek gdy jest pełny ekwipunek ( chodzi o to pewnie, że wylatują przedmioty i dalej możesz otwierać zamiast info, że Ekwpiunek jest pełny - nie pamiętam )

- Błąd ze zmianą królestwa będąc w grupie

- Możliwość używania przedmiotów QUESTOWYCH gdy są na handlu. <-- Bugowanie Kamienia Dusz

- Możliwość ulepszenia przedmiotu w stacku ( pytanie co do ulepszenia się stackuje no ale przezorny zawsze ubezpieczony ) ^^ 

EASY

- Poprawka komendy /b by każdy widział duże okno powiadomień ( błąd wizualny )

- Zdublowana informacja po otwarciu skrzyni ( Ze skrzyni otrzymałeś % / Otrzymaleś % )

- Używanie przedmiotów ślubnych na koniu / zakładanie kostiumu na garnitur itp itd.

OPTYMALIZACJA CH99

CONFIG:

- Wyłączenie czatu na OX dla GM_PLAYER

- Wyłączenie prywatnych wiadomości na OX

- Ograniczenie możliwości używania przedmiotów na OX

- Wyłączenie możliwości wyrzucania przedmiotów.

- Odwołanie Peta, Mounta, Konia + Blokada przywołania ( Ślub, Wojny GIldii, OX wedle uznania co i gdzie )

- Niewidzialni gracze.

- Zamiana w Poly ( Dziki Pies )

- Blokada używania skilli.

- Blokada IP na jedno konto.

Edytowane przez Marchewa
  • Serce 2
  • Serce 2

Entry Core 1.5 LISTA

Lista błędow:
- Kiedy mamy postać kobiecą i nałożony na sobie kostium / fryzure to jak zmienimy płeć to nadal będziemy mieć kostium dla kobiety będąc facetem. //naprawione
- Po użyciu skilla Krycie się, nadal nas widać na mini mapie [NAPRAWIONE] 
- Mając Garnitur/Suknie można wejść na wierzchowca
- Błąd jest z podążaniem zwykłego konia za tobą //naprawione
- Nie grupują się przedmioty w stacku będąc w PT, kiedyś ktoś ci podniesie itemek będąc w PT to nie nakłada sie na stack np. z 100 na 101 tylko tworzy ci nowy stack. //naprawione
- Po kliknięciu przywołania konia wywala nas z gry

- Cięcie z siodła nie działa zadawanie DMG

- Kiedy mamy wojne gildii i damy jako Flagi wyzwanie to przejmując flage nakładamy rzeczy związane z dodaniem szybkości ruchu to przyśpieszamy a powinno się mieć stałą prędkość //naprawione

- Można jeździć na koniu/mountach podczas wojny gildii

Zwj_Korekcji.png.057b4f8dbcec50cbe134e82df9f937f7.png - Zwój Korekcji - w bazie występuję pod ID 39033 ( brak ikony ) w source char_item.cpp case 71109:

Edytowane przez Marchewa
  • Lubię 1
  • Lubię 1

Beznazwy-2.png.3da5c673eda677623edf6499edbf1788.png

O taki błąd. Na krawędzi mapy widać koniec świata. Powinno być jak na radarze po prawej stronie.

• Dzięki 1
  • Dzięki 1

Bedąc na koniu/wierzchowcu emotikonka nie wyświetla nad głową tylko w głowie:image.png.9f6587c07ee4cf87a91ac34eba8a2bf7.png

Jeśli jesteśmy w obcym królestwie to widać flage nad sklepem: image.png.7b771448dd043e1bed724fcc2b5e1388.png

Usunąć kolizje po między sklepami (żeby móc przechodzić przez nie) przy większej ilości sklepów może być problem 

Ognisty Duch nie zadaje DMG na koniu, z ciut dalszej odległości w przeciwnika: image.png.08a23d7d7b8572d948aa6d2e1056e5da.png

Nie działa prawidłowo - Symbol Króla Przepowiedni, nie zwiększa prędkości zbijania negatywnej rangi  

🔐 Ukryta Treść 🔐

• Lubię 1
  • Lubię 1

Kiedy przywołam sobie 'Wykrywacz Kamieni Metin' to sie nie pojawia w eq, dopiero jak tepne się na obojetnie jaką mape to dopiero sie pojawia w eq.

"Kiedy jednostka (potwór lub gracz), która cię zatruła, umiera, efekt zatrucia pozostaje na postaci, ale nie zadaje już obrażeń."