Opublikowano 10 Listopada 20231 r Mam problem ze skompilowaniem DB i GAME na FreeBSD 12.4release, pliki terenzo, co moze być nie tak? DB_BUILD_LOG.txt 151 B · 9 pobrań DB_ERROR_LOG.txt 1.06 kB · 8 pobrań GAME_ERROR_LOG.txt 140 B · 11 pobrań DB_ERROR_LOG.txt 1.06 kB · 7 pobrań Edytowane 10 Listopada 20231 r przez HarQQ
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Cześć, Zauważyłem, że napotykasz problem związany z flagą -mcpu= podczas kompilacji za pomocą clang++. Błąd, który otrzymujesz, wskazuje na brak wsparcia dla tej opcji kompilatora dla Twojego docelowego systemu i386-portbld-freebsd12.4. clang++: error: unsupported option '-mcpu=' for target 'i386-portbld-freebsd12.4' W celu rozwiązania problemu. spróbuj zamienić flagę -mcpu na -march= Aby to zrobić przejdź do źródła odszukaj pliku MAKEFILE i zamień tą flagę na -march= Mam nadzieję, że te sugestie pomogą Ci rozwiązać problem. Jeśli nadal występują trudności, proszę o podanie dodatkowych szczegółów.
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Autor W dniu 10.11.2023 o 17:05, Sevence napisał(a): Cześć, Zauważyłem, że napotykasz problem związany z flagą -mcpu= podczas kompilacji za pomocą clang++. Błąd, który otrzymujesz, wskazuje na brak wsparcia dla tej opcji kompilatora dla Twojego docelowego systemu i386-portbld-freebsd12.4. clang++: error: unsupported option '-mcpu=' for target 'i386-portbld-freebsd12.4' W celu rozwiązania problemu. spróbuj zamienić flagę -mcpu na -march= Aby to zrobić przejdź do źródła odszukaj pliku MAKEFILE i zamień tą flagę na -march= Mam nadzieję, że te sugestie pomogą Ci rozwiązać problem. Jeśli nadal występują trudności, proszę o podanie dodatkowych szczegółów. Nie mam nic z -mcpu w pliku makefile 😞 Makefile 5.15 kB · 4 pobrania
Opublikowano 10 Listopada 20231 r W pliku MAKEFILE dla db. Problem z kompilacją game dotyczy tego problemu: gmake: *** No rule to make target '/usr/local/include/boost/container_hash/detail/hash_float.hpp', needed by 'OBJDIR/BattleArena.o'. Stop. Brakuje tego pliku z biblioteki boost, który jest wymagany do skompilowania pliku. Aby rozwiązać ten problem, zainstaluj boost library c++ możesz to zrobić za pomocą polecenia: pkg install boost-all Ewentualnie ręcznie pobierasz z oficjalnej strony Boost Downloads i wrzucasz do /usr/locale/include
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Autor O, rozwiązało to problem, dziękuję. Rozwiązało problem z DB, ale GAME dalej pluje. Tutaj DB a niżej komentarz GAME DB_BUILD_LOG.txt 756 B · 3 pobrania DB_ERROR_LOG.txt 93.06 kB · 4 pobrania GAME_ERROR_LOG.txt 140 B · 5 pobrań DB_BUILD_LOG.txt 756 B · 5 pobrań
Opublikowano 10 Listopada 20231 r @HarQQ Nie pisz tylu postów pod rząd, możesz edytować wcześniejszy. Co do problemu z game odpisałem Ci już na temat tego problemu oraz jego rozwiązania, nic tu nowego się nie pojawiło.
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Autor Wgrywam manualnie boost-all, tak wygląda .rar, wszystko wrzucić do tego .../include/?
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Autor gmake: *** No rule to make target '/usr/local/include/boost/container_hash/detail/hash_float.hpp', needed by 'OBJDIR/BattleArena.o'. Stop. pomimo wgrania boost manualnie.
Opublikowano 10 Listopada 20231 r gmake: *** No rule to make target '/usr/local/include/boost/container_hash/detail/hash_float.hpp', needed by 'OBJDIR/BattleArena.o'. Stop. Nadal nie masz tego pliku. Możesz go ręcznie dodać, wyszukaj go w google hash_fload.cpp boost c++ i Ci wyskoczy. Dlaczego nadal go nie masz pomimo wrzucenia boost? Możliwe, że nowsze wersje boost nie mają tego pliku po prostu. Spróbuj wgrać starszą wersję boost np. 1.70 Po wrzuceniu przed kompilacją spróbuj wpisać: gmake dep
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Autor W dniu 10.11.2023 o 18:38, Sevence napisał(a): gmake: *** No rule to make target '/usr/local/include/boost/container_hash/detail/hash_float.hpp', needed by 'OBJDIR/BattleArena.o'. Stop. Nadal nie masz tego pliku. Możesz go ręcznie dodać, wyszukaj go w google hash_fload.cpp boost c++ i Ci wyskoczy. Dlaczego nadal go nie masz pomimo wrzucenia boost? Możliwe, że nowsze wersje boost nie mają tego pliku po prostu. Spróbuj wgrać starszą wersję boost np. 1.70 Po wrzuceniu przed kompilacją spróbuj wpisać: gmake dep Czyli na pewno sam folder boost wrzucać, nic więcej z tego .rar?
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Autor gmake dep: *** No rule to make target 'dep'. Stop. - Mam wgrane boost 1.70 Edit 1:ale moment bo game coś robi chyba. Edit 2: Niestety, padło GAME_ERROR_LOG.txt 4.99 kB · 4 pobrania Edytowane 10 Listopada 20231 r przez HarQQ
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Jaką wersją kompilatora używasz? Co to za źródło w ogóle? Nie jest przystosowane do nowoczesnych kompilatorów wcale... spróbuj go z GCC 4.8 skompilować przykładowo. Nowsze kompilatory nie używają już funkcji z TR1 są zintegrowane bezpośrednio do głównego standardu C++. Tak więc, jeśli korzystasz z clang w nowszych wersjach nie używaj funkcji z TR1. Masz dwie opcje, albo zaktualizuj kod źródła albo użyj starszego kompilatora.
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Autor W dniu 10.11.2023 o 20:13, Sevence napisał(a): Jaką wersją kompilatora używasz? Co to za źródło w ogóle? Nie jest przystosowane do nowoczesnych kompilatorów wcale... spróbuj go z GCC 4.8 skompilować przykładowo. Nowsze kompilatory nie używają już funkcji z TR1 są zintegrowane bezpośrednio do głównego standardu C++. Tak więc, jeśli korzystasz z clang w nowszych wersjach nie używaj funkcji z TR1. Masz dwie opcje, albo zaktualizuj kod źródła albo użyj starszego kompilatora. Skradzione ze zmarłego forum, rzekomo pod terenzo od youtubera na P. xD Edit: mozna jakis link do innego? Edytowane 10 Listopada 20231 r przez HarQQ
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Autor W dniu 10.11.2023 o 20:16, Sevence napisał(a): I mam pobrać to wszystko i wrzucic na vps, tak? Czy tylko E-core?
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Tylko te pliki nie mają wielu rzeczy standardowych musiałbyś użyć tylko entry-core i entry-bin klienta i pliki serwerowe z bazą użyj od terenzo. Ewentualnie, próbuj aktualizować kod to nowszego standardu: In file included from arena.cpp:1: ./stdafx.h:26:10: fatal error: 'tr1/unordered_map' file not found 26 | #include <tr1/unordered_map> Tu jak wspominałem wejdź w plik stdafx.h i zamiast tr1/unordered_map użyj po prostu tak: #include <unordered_map> #include <unordered_set>
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Autor Czyli entry-core i entry-bin wrzucic sobie, reszta może zostać jak jest od terenzo, dobrze zrozumiałem? Edit: i jak usunac jakoś mądrze stare, zeby sie nie bawic, czy musze ręcznie xD Edytowane 10 Listopada 20231 r przez HarQQ
Opublikowano 10 Listopada 20231 r W zasadzie to będę problemy bo w entry-core i bin są systemy, które wymagają odpowiednich zmian w kliencie więc to nie przejdzie musiałbyś w 100% użyć wszystkiego z entry. Jednak mają one braki, nie będzie działać wiele rzeczy, tak więc po prostu próbuj aktualizować aktualny kod do nowszego standardu lub użyj niższej wersji kompilatora.
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Autor Kompilator w moim przypadku to gmake, tak? Edytowane 10 Listopada 20231 r przez HarQQ
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Nie, kompilator masz określony w pliku Makefile w twoim przypadku to clang++-devel. Spróbuj po prostu zrobić te zmiany w kodzie, które Ci podałem wyżej i skompilować ponownie.
Opublikowano 10 Listopada 20231 r Co nie wiesz? Wejdź w plik game -> stdafx.h będziesz mieć coś takiego lub coś podobnego: #ifdef __GNUC__ # include <float.h> # if defined(CXX11_ENABLED) || defined(__clang__) # include <unordered_map> # include <unordered_set> # define TR1_NS std # define TR1_NS_BEGIN namespace TR1_NS { # define TR1_NS_END } # define TR1_NS_BLOCK(x) namespace TR1_NS { x } # else # include <tr1/unordered_map> # include <tr1/unordered_set> # define TR1_NS std::tr1 # define TR1_NS_BEGIN namespace std { namespace tr1 { # define TR1_NS_END } } # define TR1_NS_BLOCK(x) namespace std { namespace tr1 { x } } # endif #else # include <boost/unordered_map.hpp> # include <boost/unordered_set.hpp> # define TR1_NS boost # define TR1_NS_BEGIN namespace TR1_NS { # define TR1_NS_END } # define TR1_NS_BLOCK(x) namespace TR1_NS { x } # define isdigit iswdigit # define isspace iswspace #endif Zmieniasz na: #include <float.h> #include <unordered_map> #include <unordered_set>
Opublikowano 10 Listopada 20231 r DragonSoul.cpp:385:11: error: cannot initialize return object of type 'bool' with an rvalue of type 'std::nullptr_t' 385 | return NULL; Masz teraz taki błąd, przejdź do pliku DragonSoul.cpp Znajdź return NULL; Zamień na return 0; Linia 385
Mam problem ze skompilowaniem DB i GAME na FreeBSD 12.4release, pliki terenzo, co moze być nie tak?
DB_BUILD_LOG.txt 151 B · 9 pobrań DB_ERROR_LOG.txt 1.06 kB · 8 pobrań GAME_ERROR_LOG.txt 140 B · 11 pobrań DB_ERROR_LOG.txt 1.06 kB · 7 pobrań
Edytowane przez HarQQ