Opublikowano Piątek o 19:204 dn Witam nie wiem czy tylko ja mam takie problemy z vps na ovh, kupiłem vps free 14.x zalogowałem sie przez putty przełączyłem na konto root i już przy update pkg errory, instalacja portów komedy nie działają więc chciałem zainstalowac ręcznie lub przez git to znów error nie pobiera git funkcje poblokowane próbowałem wszystko poaktualizowac coś tam zaktualizowało i zara error że nie prawidłowe ścieżki itp wszystkie poradniki z tego i innych forum jak i AI i nic nie działa kur.... ten. Vps na ovh jest poblokowany czy co.
Opublikowano Piątek o 20:094 dn 49 minut temu, kolon napisał(a):Witam nie wiem czy tylko ja mam takie problemy z vps na ovh, kupiłem vps free 14.x zalogowałem sie przez putty przełączyłem na konto root i już przy update pkg errory, instalacja portów komedy nie działają więc chciałem zainstalowac ręcznie lub przez git to znów error nie pobiera git funkcje poblokowane próbowałem wszystko poaktualizowac coś tam zaktualizowało i zara error że nie prawidłowe ścieżki itp wszystkie poradniki z tego i innych forum jak i AI i nic nie działa kur.... ten. Vps na ovh jest poblokowany czy co.A jaki błąd dokładnie?
Opublikowano Sobota o 04:133 dn Autor 7 godzin temu, asteczek429 napisał(a):A jaki błąd dokładnie?Nie ma takiej komendy, nie można tego zainstalowac pkg jest aktualne ale trzeba pkg update zrobic (zrobiłem update i upgrade) jak wrócę z pracy to zrobie pare skrinów i podrzucę.
Opublikowano Sobota o 13:253 dn Autor Resetowałem server kilka razy zmieniałem freebsd na 15 i na 14 kilka razy i tak od 2 tygodni to samo że 100 poradników i nic zastanawiam sie czy kupić vps na innym hostingu ale nie wiem czy nie będzie to samo Edytowane Sobota o 13:273 dn przez kolon
Opublikowano Sobota o 18:233 dn 4 godziny temu, kolon napisał(a):Resetowałem server kilka razy zmieniałem freebsd na 15 i na 14 kilka razy i tak od 2 tygodni to samo że 100 poradników i nic zastanawiam sie czy kupić vps na innym hostingu ale nie wiem czy nie będzie to samoJapierdole facet, mysql 5.6 nie jest już wspierane. Nie znajdziesz go w pkg ani git. Zainstaluj mariadb114
Opublikowano Niedziela o 08:112 dn Autor 13 godzin temu, asteczek429 napisał(a):Japierdole facet, mysql 5.6 nie jest już wspierane. Nie znajdziesz go w pkg ani git. Zainstaluj mariadb114Omg no Oki ale w poradnikach działa na freebsdi 14 i 15 a i pisze ze na 14 + tylko przez git mozna pobrać porty potrzebne do apahe24/strony www
Opublikowano Niedziela o 08:202 dn Zacznijmy od tego, że nie instaluje się z portów jedynie w ostateczności gdy potrzebujesz skompilować dany pakiet z konkretnym setupem. Wszystkie pakiety instalujesz z gotowych paczek z repozytorium poprzez pkg. Wpsiz sobie tak pkg search mariadb* i zobaczysz jakie masz dostępne wersje. Z tego co widzę na screenie to też nie moąsz zaktualizować pkg update będziesz musiał wyczyścić cache i odbudować wpisując te polecenia po kolei.rm -f /var/db/pkg/repo-FreeBSD.sqlite rm -f /var/db/pkg/repo-FreeBSD-kmods.sqlite pkg clean -a pkg update -fSprawdź sobie np. próbują znaleźć paczkę git, którą wcześniej próbowałeś pobraćpkg search git pkg install gitA jeśli po powyższych poleceniach nie zaktualizuje ci poprawnie bazy dla paczek poprzez pkg update to wtedy odbuduj całą bazę pkg tak:rm -rf /var/db/pkg/* mkdir -p /var/db/pkg pkg bootstrap -f pkg update -f pkg install -y git
Opublikowano Niedziela o 08:552 dn Autor 34 minuty temu, Sevence napisał(a):Zacznijmy od tego, że nie instaluje się z portów jedynie w ostateczności gdy potrzebujesz skompilować dany pakiet z konkretnym setupem. Wszystkie pakiety instalujesz z gotowych paczek z repozytorium poprzez pkg. Wpsiz sobie tak pkg search mariadb* i zobaczysz jakie masz dostępne wersje. Z tego co widzę na screenie to też nie moąsz zaktualizować pkg update będziesz musiał wyczyścić cache i odbudować wpisując te polecenia po kolei.rm -f /var/db/pkg/repo-FreeBSD.sqlite rm -f /var/db/pkg/repo-FreeBSD-kmods.sqlite pkg clean -a pkg update -fSprawdź sobie np. próbują znaleźć paczkę git, którą wcześniej próbowałeś pobraćpkg search git pkg install gitA jeśli po powyższych poleceniach nie zaktualizuje ci poprawnie bazy dla paczek poprzez pkg update to wtedy odbuduj całą bazę pkg tak:rm -rf /var/db/pkg/* mkdir -p /var/db/pkg pkg bootstrap -f pkg update -f pkg install -y gitZrobiłem tak jak pisałeś, ale nadal nic.
Opublikowano Niedziela o 11:142 dn No widzisz, że otrzymujesz błąd. Musisz czytać błędy to podstawa. Z jakiegoś powodu nie mógł odbudować paczek. Czy zmieniałeś coś w FreeBSD.conf? Wcześniej w konsoli widziałem FreeBSD 13 teraz widzę 14. Wiesz, że czasem te wersje się różnią i polecenia mogą być inne. Także jak chcesz, żeby to ogarnąć to zainstaluj jedną i na niej operuj.
Opublikowano Niedziela o 16:282 dn Autor 5 godzin temu, Sevence napisał(a):No widzisz, że otrzymujesz błąd. Musisz czytać błędy to podstawa. Z jakiegoś powodu nie mógł odbudować paczek. Czy zmieniałeś coś w FreeBSD.conf? Wcześniej w konsoli widziałem FreeBSD 13 teraz widzę 14. Wiesz, że czasem te wersje się różnią i polecenia mogą być inne. Także jak chcesz, żeby to ogarnąć to zainstaluj jedną i na niej operuj.Ogarnołem prawie wszystko mysql84 wgrałem porty itp z poradnika paszki jak i z tego forum i o obu próbach to samo nie łączy z serwerem i w Navigacie brak tabelek niby odpalony serwer a nie działa po sprawdzeniu ps
Opublikowano Niedziela o 16:292 dn 1 minutę temu, kolon napisał(a):Ogarnołem prawie wszystko mysql84 wgrałem porty itpI w jaki sposób sobie z tym poradziłeś? Mam na myśli te problemy wcześniejsze co tu opisałeś.Sprawdź plik sysser/syslog lub start.log na serwerze. Zaloguj się na FTP przez WinSCP przykładowo i wejdź do katalogu serwera i folderze db będziesz miał takie pliki. W navicat spróbuj kliknać prawym na to połączenie i close connection i spróbuj ponownie połączyć i zobacz czy widzisz je tam. Podrzuć tu te pliki logów jako załącznik najlepiej wtedy będziemy mogli powiedzieć co tam siędzieje, a myślę że sam będziesz już wiedział znacznie więcej.
Opublikowano Niedziela o 18:422 dn Autor 1 godzinę temu, Sevence napisał(a):I w jaki sposób sobie z tym poradziłeś? Mam na myśli te problemy wcześniejsze co tu opisałeś.Sprawdź plik sysser/syslog lub start.log na serwerze. Zaloguj się na FTP przez WinSCP przykładowo i wejdź do katalogu serwera i folderze db będziesz miał takie pliki. W navicat spróbuj kliknać prawym na to połączenie i close connection i spróbuj ponownie połączyć i zobacz czy widzisz je tam. Podrzuć tu te pliki logów jako załącznik najlepiej wtedy będziemy mogli powiedzieć co tam siędzieje, a myślę że sam będziesz już wiedział znacznie więcej.Za nic. Nie moge tego odpalić wszystkie błędy i problemy ogarnołem dzięki AI [ każdy błąd wpisywałem w AI i jakos zaczeło wszystko działac] ale i tu AI już nie pomogło zastanawiam sie czy to nie wina vps z ovh myślę czy nie zmienic na exone to tylko serwer do zabawy ale za nic nie mogę go odpalić jak patrzę na te poradniki na forach i yt to banalnie proste a tu za nic nie da sie odpalić dlatego jeszcze może spróbuj na exone tak jak paszka i z jego poradnika bo to nie możliwe żeby po poprawieniu 100 zeczy i po zainstalowaniu multum pakietów itp nie działało2 godziny temu, Sevence napisał(a):I w jaki sposób sobie z tym poradziłeś? Mam na myśli te problemy wcześniejsze co tu opisałeś.Sprawdź plik sysser/syslog lub start.log na serwerze. Zaloguj się na FTP przez WinSCP przykładowo i wejdź do katalogu serwera i folderze db będziesz miał takie pliki. W navicat spróbuj kliknać prawym na to połączenie i close connection i spróbuj ponownie połączyć i zobacz czy widzisz je tam. Podrzuć tu te pliki logów jako załącznik najlepiej wtedy będziemy mogli powiedzieć co tam siędzieje, a myślę że sam będziesz już wiedział znacznie więcej.
Opublikowano Niedziela o 18:442 dn Firma hostingowa tu nie ma nic do tego. To może byc kwestia plików, które chcesz uruchomić. Musisz opisać konkretnie z czym masz problem obecnie i wrzucić tu logi bo bez tego nic nie pomożemy niestety. Zmiana serwera nic nie da, stracisz tylko $.
Opublikowano Niedziela o 19:222 dn Autor Problem nimy mysql sie odpala a po sprawdzeniu statusu mysql pisze ze nie działa instalowałem mysql8.4 i mariadb 11.4 które jest dostępne i to samo nie odpala sie pliki terenzo. Jeszcze poszukam vps z starszym freebzd 12/13, bo z tego co AI I ja sam wywnioskowałem to wina tego że pliki terenzo nie obsługują mysql tych nowszych bo na virtual box mam te pliki na freebsd 9.2 i 13.2 i tam mam mysql5.6 i normalnie wszystko działa oczywiście gotowe maszyny pobrałem ale też sam dla sprawdzenia zrobiłem nowe i tam działa wszystko a na wps jest 14.3 na ovh i już 56mysql nie obsługuje i myślę że tego jest wina bo w każdym pliku error lub logach co pisałeś jest powiązane z błąd z mysql
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. W dniu 8.03.2026 o 20:22, kolon napisał(a):Problem nimy mysql sie odpala a po sprawdzeniu statusu mysql pisze ze nie działa instalowałem mysql8.4 i mariadb 11.4 które jest dostępne i to samo nie odpala sie pliki terenzo. Jeszcze poszukam vps z starszym freebzd 12/13, bo z tego co AI I ja sam wywnioskowałem to wina tego że pliki terenzo nie obsługują mysql tych nowszych bo na virtual box mam te pliki na freebsd 9.2 i 13.2 i tam mam mysql5.6 i normalnie wszystko działa oczywiście gotowe maszyny pobrałem ale też sam dla sprawdzenia zrobiłem nowe i tam działa wszystko a na wps jest 14.3 na ovh i już 56mysql nie obsługuje i myślę że tego jest wina bo w każdym pliku error lub logach co pisałeś jest powiązane z błąd z mysqlNapisz do mnie na pw/dc to pomogę. Nie ma sensu szukania bsd z starszym systemem, to Ci nic nie da ;p P.S. Mój temat o mysql zostanie wkrótce zaktualizowany.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Autor 9 godzin temu, HelpDev napisał(a):Napisz do mnie na pw/dc to pomogę. Nie ma sensu szukania bsd z starszym systemem, to Ci nic nie da ;pP.S. Mój temat o mysql zostanie wkrótce zaktualizowany.Dzięki miałem skorzystać właśnie z twojego poradnika ale przypadkowo znalazłem prostrzy sposób tut na innym forum jak to zrobić wiec zresetowałem vps i zrobiłem wszystko co w tut paszki tylko pominołem instalacje mysql zato zainstalowałem z innego tut mysql56 i w 10 minut odpaliłem serwer na vps wszystko działa. TuT jak wgrać mysql56 na freebsd 13+(mi na 14.3 działa pliki terenzo) https://www.mpcforum.pl/topic/1687093-instalacja-mysql56-na-freebsd/
Opublikowano 1 godzinę temu1 godz. 38 minut temu, kolon napisał(a):Dzięki miałem skorzystać właśnie z twojego poradnika ale przypadkowo znalazłem prostrzy sposób tut na innym forum jak to zrobić wiec zresetowałem vps i zrobiłem wszystko co w tut paszki tylko pominołem instalacje mysql zato zainstalowałem z innego tut mysql56 i w 10 minut odpaliłem serwer na vps wszystko działa. TuT jak wgrać mysql56 na freebsd 13+(mi na 14.3 działa pliki terenzo) https://www.mpcforum.pl/topic/1687093-instalacja-mysql56-na-freebsd/To co Astek wstawił to z mojego tematu: https://sharegon.pl/topic/527-instalacja-mysql-56-na-freebsd-13x-14x-15x/Tylko że wrzucili wszystko w jeden folder.. mój temat powstał w 31 Stycznia 2024 i dokładnie mają te paczki i liby, które mam z tematu :P dzięki za linka, spróbuje ogarnąć by znikł temat.Dziś wrzuciłem wersję z skryptem, teraz to już nie zrobią kopiuj wklej, bo zamierzam wszędzie udostępnić i to nie tylko pod mysql będzie ale też pod mariadb itd., heh