Opublikowano 15 Marca15 Mar Jak używać WinUtil od Chris Titus Tech'sWinUtil to bardzo przydatne narzędzie do szybkiej konfiguracji systemu Windows.Pozwala w kilka minut:usunąć zbędne aplikacje z Windowswyłączyć telemetriępoprawić wydajność systemuzainstalować popularne programynaprawić niektóre problemy z systememCałość działa bez instalacji – uruchamia się przez PowerShell.⚙️ 1. Jak uruchomić WinUtilKrok 1 – uruchom PowerShell jako administrator1️⃣ Kliknij Start2️⃣ wpisz PowerShell3️⃣ kliknij Uruchom jako administratorKrok 2 – wklej polecenieWklej w PowerShell:irm https://christitus.com/win | iexPo kilku sekundach otworzy się okno Windows Utility.🖥️ Główne zakładki programuProgram ma kilka głównych sekcji:Install – instalowanie programówTweaks – optymalizacja systemuConfig – ustawienia WindowsUpdates – zarządzanie aktualizacjamiMicroWin – lekka wersja WindowsPoniżej dokładne wyjaśnienie.📦 Zakładka: INSTALL (Instalacja programów)Ta sekcja pozwala szybko zainstalować popularne programy.Działa podobnie do menedżera pakietów.Jak używać1️⃣ zaznacz programy które chcesz zainstalować2️⃣ kliknij Install SelectedNajczęściej używane programyAngielska nazwaPolski opisChromeprzeglądarka Google ChromeFirefoxprzeglądarka FirefoxBraveprzeglądarka BraveDiscordkomunikator DiscordSteamplatforma gier SteamVLCodtwarzacz filmów7zipprogram do archiwówNotepad++zaawansowany notatnikOBSnagrywanie ekranu i streamSpotifymuzyka Spotify⚡ Zakładka: TWEAKS (Optymalizacja Windows)To najważniejsza sekcja programu.Tutaj można poprawić wydajność systemu.Recommended TweaksTo zestaw polecanych ustawień.Kliknięcie tej opcji:✔ wyłącza telemetrię✔ usuwa reklamy w Windows✔ poprawia wydajność✔ wyłącza zbędne procesyPolecane dla większości użytkowników.Telemetry (Telemetria)Windows zbiera dane o użytkownikach.Opcja:Disable Telemetry= Wyłącz zbieranie danych przez WindowsRemove BloatwareBloatware to zbędne aplikacje Windows, np.:Xbox Game BarMicrosoft NewsCortanaTeamsOpcja:Remove Bloatware= usuwa niepotrzebne aplikacje z systemu.Performance TweaksOpcje poprawiające wydajność.OpcjaTłumaczenieUltimate Performancenajwyższy plan wydajnościDisable Background Appswyłącz aplikacje w tleDisable Power Throttlingwyłącz ograniczanie CPUDisable Animationswyłącz animacje Windows⚙️ Zakładka: CONFIG (Konfiguracja systemu)Tu zmieniamy ustawienia Windows.Dark ModeEnable Dark Mode= włącza ciemny motyw WindowsFile Explorer TweaksZmiany w eksploratorze plików.OpcjaTłumaczenieShow File Extensionspokaż rozszerzenia plikówShow Hidden Filespokaż ukryte plikiDisable Quick Accesswyłącz szybki dostępTaskbar TweaksZmiany w pasku zadań.OpcjaTłumaczenieAlign Taskbar Leftwyrównaj pasek do lewejDisable Widgetswyłącz widgetyDisable Chatwyłącz czat Teams🔄 Zakładka: UPDATES (Aktualizacje Windows)Tutaj zarządzasz aktualizacjami.OpcjaTłumaczenieDefaultnormalne aktualizacjeSecurity Onlytylko aktualizacje bezpieczeństwaDisable Updateswyłącz aktualizacje⚠️ Zalecane:Security Only🧩 Zakładka: MICROWINTo opcja dla bardziej zaawansowanych użytkowników.Pozwala stworzyć lekką wersję Windows:bez telemetriibez zbędnych aplikacjiszybsząDziała podobnie jak Windows Lite.🚀 Najlepsze ustawienia (polecane według mnie)Jeśli chcesz szybki i czysty Windows:1️⃣ Tweaks → Recommended Tweaks2️⃣ Tweaks → Disable Telemetry3️⃣ Tweaks → Remove Bloatware4️⃣ Config → Show File Extensions5️⃣ Updates → Security Only⚠️ Ważne informacjePrzed użyciem programu warto:✔ zrobić punkt przywracania systemuPowerShell:Checkpoint-Computer -Description "Przed WinUtil"🎯 PodsumowanieWinUtil to jedno z najlepszych narzędzi do:✔ optymalizacji Windows✔ usuwania bloatware✔ instalowania programów✔ poprawy prywatnościCałość zajmuje 2-3 minuty, a system działa często dużo szybciej.a36c9d971e6bbdf0a3f9345f3f2aad9f.mp4
Opublikowano 15 Marca15 Mar O kurde też szukałem czegoś żeby zoptymalizować system bo już kilka lat bez formatu. Brakuje mi tam tylko opcji odzyskania zaginionych GB z dysku C mam tam przydzielone 100GB i bujam się na poziomie 1GB wolnych poprzednie wersje systemu usunięte i nie wiem co tam tyle żre...
Opublikowano 15 Marca15 Mar Autor 8 godzin temu, Sevence napisał(a):O kurde też szukałem czegoś żeby zoptymalizować system bo już kilka lat bez formatu. Brakuje mi tam tylko opcji odzyskania zaginionych GB z dysku C mam tam przydzielone 100GB i bujam się na poziomie 1GB wolnych poprzednie wersje systemu usunięte i nie wiem co tam tyle żre... spróbuj przez WinDirStat albo WizTree one zajebiscie pokazują mapę dysku
Opublikowano 17 Marca17 Mar W dniu 15.03.2026 o 02:47, Sasori napisał(a):Jak używać WinUtil od Chris Titus Tech'sWinUtil to bardzo przydatne narzędzie do szybkiej konfiguracji systemu Windows.Pozwala w kilka minut:usunąć zbędne aplikacje z Windowswyłączyć telemetriępoprawić wydajność systemuzainstalować popularne programynaprawić niektóre problemy z systememCałość działa bez instalacji – uruchamia się przez PowerShell.⚙️ 1. Jak uruchomić WinUtilKrok 1 – uruchom PowerShell jako administrator1️⃣ Kliknij Start2️⃣ wpisz PowerShell3️⃣ kliknij Uruchom jako administratorKrok 2 – wklej polecenieWklej w PowerShell:irm https://christitus.com/win | iexPo kilku sekundach otworzy się okno Windows Utility.🖥️ Główne zakładki programuProgram ma kilka głównych sekcji:Install – instalowanie programówTweaks – optymalizacja systemuConfig – ustawienia WindowsUpdates – zarządzanie aktualizacjamiMicroWin – lekka wersja WindowsPoniżej dokładne wyjaśnienie.📦 Zakładka: INSTALL (Instalacja programów)Ta sekcja pozwala szybko zainstalować popularne programy.Działa podobnie do menedżera pakietów.Jak używać1️⃣ zaznacz programy które chcesz zainstalować2️⃣ kliknij Install SelectedNajczęściej używane programyAngielska nazwaPolski opisChromeprzeglądarka Google ChromeFirefoxprzeglądarka FirefoxBraveprzeglądarka BraveDiscordkomunikator DiscordSteamplatforma gier SteamVLCodtwarzacz filmów7zipprogram do archiwówNotepad++zaawansowany notatnikOBSnagrywanie ekranu i streamSpotifymuzyka Spotify⚡ Zakładka: TWEAKS (Optymalizacja Windows)To najważniejsza sekcja programu.Tutaj można poprawić wydajność systemu.Recommended TweaksTo zestaw polecanych ustawień.Kliknięcie tej opcji:✔ wyłącza telemetrię✔ usuwa reklamy w Windows✔ poprawia wydajność✔ wyłącza zbędne procesyPolecane dla większości użytkowników.Telemetry (Telemetria)Windows zbiera dane o użytkownikach.Opcja:Disable Telemetry= Wyłącz zbieranie danych przez WindowsRemove BloatwareBloatware to zbędne aplikacje Windows, np.:Xbox Game BarMicrosoft NewsCortanaTeamsOpcja:Remove Bloatware= usuwa niepotrzebne aplikacje z systemu.Performance TweaksOpcje poprawiające wydajność.OpcjaTłumaczenieUltimate Performancenajwyższy plan wydajnościDisable Background Appswyłącz aplikacje w tleDisable Power Throttlingwyłącz ograniczanie CPUDisable Animationswyłącz animacje Windows⚙️ Zakładka: CONFIG (Konfiguracja systemu)Tu zmieniamy ustawienia Windows.Dark ModeEnable Dark Mode= włącza ciemny motyw WindowsFile Explorer TweaksZmiany w eksploratorze plików.OpcjaTłumaczenieShow File Extensionspokaż rozszerzenia plikówShow Hidden Filespokaż ukryte plikiDisable Quick Accesswyłącz szybki dostępTaskbar TweaksZmiany w pasku zadań.OpcjaTłumaczenieAlign Taskbar Leftwyrównaj pasek do lewejDisable Widgetswyłącz widgetyDisable Chatwyłącz czat Teams🔄 Zakładka: UPDATES (Aktualizacje Windows)Tutaj zarządzasz aktualizacjami.OpcjaTłumaczenieDefaultnormalne aktualizacjeSecurity Onlytylko aktualizacje bezpieczeństwaDisable Updateswyłącz aktualizacje⚠️ Zalecane:Security Only🧩 Zakładka: MICROWINTo opcja dla bardziej zaawansowanych użytkowników.Pozwala stworzyć lekką wersję Windows:bez telemetriibez zbędnych aplikacjiszybsząDziała podobnie jak Windows Lite.🚀 Najlepsze ustawienia (polecane według mnie)Jeśli chcesz szybki i czysty Windows:1️⃣ Tweaks → Recommended Tweaks2️⃣ Tweaks → Disable Telemetry3️⃣ Tweaks → Remove Bloatware4️⃣ Config → Show File Extensions5️⃣ Updates → Security Only⚠️ Ważne informacjePrzed użyciem programu warto:✔ zrobić punkt przywracania systemuPowerShell:Checkpoint-Computer -Description "Przed WinUtil"🎯 PodsumowanieWinUtil to jedno z najlepszych narzędzi do:✔ optymalizacji Windows✔ usuwania bloatware✔ instalowania programów✔ poprawy prywatnościCałość zajmuje 2-3 minuty, a system działa często dużo szybciej. <span class="ipsAttachLink_box"><span class="ipsAttachLink_title">a36c9d971e6bbdf0a3f9345f3f2aad9f.mp4</span><span class="ipsAttachLink_metaInfo"> <span>2.03 MB</span> <span>·</span> <span>0 pobrań</span></span></span>Dzięki tobie nie muszę kompa formatować i twój poradnik naprawił mi discorda a dodatkowo zapierdziela jak by był dopiero co po formacie xd
Opublikowano 17 Marca17 Mar 28 minut temu, marcin9994PL napisał(a):Dzięki tobie nie muszę kompa formatować i twój poradnik naprawił mi discorda a dodatkowo zapierdziela jak by był dopiero co po formacie xdJak naprawił ci discorda? ;D
Opublikowano 17 Marca17 Mar Autor 50 minut temu, marcin9994PL napisał(a):Dzięki tobie nie muszę kompa formatować i twój poradnik naprawił mi discorda a dodatkowo zapierdziela jak by był dopiero co po formacie xdCieszę się korzystam z tego od 2-3 lat i teraz wpadłem na pomysł ze w sumie mogę się z tym podzielić.
Opublikowano 19 Marca19 Mar W dniu 17.03.2026 o 19:00, Sevence napisał(a):Jak naprawił ci discorda? ;DPrzerywalo mi ludzi doslownie slyszalem sylaby jak gadali, musialem gadac przez przegladarke zeby cos slyszec, a jak odpalilem tego winutila to juz wszystko dziala normalnie.