Opublikowano Wczoraj o 10:44 1 dn Witam wszystkich.Chciałbym się poradzić w sprawie kupna PC. Nie znam się aż tak na podzespołach i co ze sobą dobrze współgra i przede wszystkim na cenach. Znalazłem złożonego PC (używanego).Specyfikacja :Pamięć RAM: Lexar Thor 32 GB (2x16gb) 3600 MHz DDR4Procesor: Intel Core i7-12700Zasilacz: Be quiet! Pure Power 11 CM 700w 80+ GoldPlyta gtówna: Gigabyte B660 Gaming X DDR4Obudowa: NZXT H5 FLOWDysk SSD: Corsair MP400 1 TB (M.2)GPU: Gainward Geforce RTX 3070 Ti PhoenixChtodzenie: Cooler Master ML240L V2 RGBWentylatory: Cooler Master Sickleflow ARGB 2x140mm, Cooler Master Sickleflow RGB 2x120mm, SilentiumPC Corona HP RGB 1x120mmCena : 3800zlChciałbym abyście się wypowiedzieli, czy warty swojej ceny, czy śmieć. Z góry dziękuję
Opublikowano Wczoraj o 11:25 1 dn Zależy do czego go chcesz, cyberpunka odpalisz, ale 8gb ram na karcie trochę zaczyna ograniczać w nowszych grach na dzień dzisiejszy. Również ram przestarzały, no ale za ddr5 dzisiaj płacisz jak za złoto.Jesli chodzi o procka no to spoko. Wszystko zależy do czego chcesz tego kompaCenowo bym powiedział, że no poprawnie
Opublikowano Wczoraj o 12:45 1 dn Autor 1 godzinę temu, vinch3ster napisał(a):Zależy do czego go chcesz, cyberpunka odpalisz, ale 8gb ram na karcie trochę zaczyna ograniczać w nowszych grach na dzień dzisiejszy. Również ram przestarzały, no ale za ddr5 dzisiaj płacisz jak za złoto.Jesli chodzi o procka no to spoko. Wszystko zależy do czego chcesz tego kompaCenowo bym powiedział, że no poprawnieUżywany będzie raczej do pogrania właśnie, coś typu assassins creed, liczyłem trochę też na gta 6, wiedźmin - takiego typu gry, z otwartym światem czyli jak mniemam dość wymagające tytuły
Opublikowano Wczoraj o 14:07 1 dn Legendarne GTA 6 😁 Ja bym się zastanowił nad trochę słabszym CPU a wrzucić lepszą kartę typu 4060 16gb
Opublikowano Wczoraj o 15:03 1 dn Jeżeli chcesz do grania to tak jak wyżej. Pomyśl nad słabszym prockiem a lepsza karta. No i również by się ramy DDR 5 przydały. To jest spoko do np jakiejś obróbki video, miałem kompa na tym procku i szło całkiem nieźle
Opublikowano Wczoraj o 15:32 1 dn 2 godziny temu, P48 napisał(a):Używany będzie raczej do pogrania właśnie, coś typu assassins creed, liczyłem trochę też na gta 6, wiedźmin - takiego typu gry, z otwartym światem czyli jak mniemam dość wymagające tytułyZanim GTA 6 wyjdzie na PC to minie trochę czasu... ja osobiście wolałem kupić PS5 pod gierki + VR2 to super zabawa.
Opublikowano Wczoraj o 15:50 1 dn Autor Ramy ddr5 czy karta droższa = rosną koszty takiego komputera, a chciałem się zmieścić do tych 4k, chyba, że w tej kwocie uda się coś takiego ogarnąć
Opublikowano Wczoraj o 16:23 1 dn Używka za 4k? Ja bym nie ryzykował, poszukaj soibie lepiej czegoś na powiedzmy Morele.net, tam jest sporo dobruych kompów i przedewszystkim nowych w takiej cenie.
Opublikowano Wczoraj o 16:55 1 dn Zestaw z Intelem i RAM DDR5: https://www.morele.net/inventory/info/2f2a2ece/Zestaw z AMD i RAM DDR5: https://www.morele.net/inventory/info/51dfd391/Oba zestawy mieszą się w 4k. Z nowych części w tej cenie ciężko będzie o coś dużo lepszego.
Opublikowano Wczoraj o 17:15 1 dn Programista 18 minut temu, Poly napisał(a):Zestaw z AMD i RAM DDR5: https://www.morele.net/inventory/info/51dfd391/Jak chcesz jeszcze stówkę uciąć na płycie głównej (raczej bez możliwości późniejszego apgrejdu, ale nie musi być on koniecznością, bo R5 7500F daje sobie radę):https://www.morele.netASRock B650M-HDV/M.2 - Płyta główna - Morele.netPłyta główna ASRock B650M-HDV/M.2 jest dostępny w Morele.net! Szukasz tego produktu? Sprawdź - najczęściej to właśnie Morele.net ma najniższą cenę w Polsce.Mam, działa lux
Opublikowano Wczoraj o 17:38 1 dn Autor 41 minut temu, Poly napisał(a):Zestaw z Intelem i RAM DDR5: https://www.morele.net/inventory/info/2f2a2ece/Zestaw z AMD i RAM DDR5: https://www.morele.net/inventory/info/51dfd391/Oba zestawy mieszą się w 4k. Z nowych części w tej cenie ciężko będzie o coś dużo lepszego.Czyli lepiej iść w coś takiego niż „mocniejszą” używkę? Z tego co zdążyłem wyczytać to rtx3070ti jest mocniejszą i wydajniejszą kartą w grach od 5050. Aczkolwiek piszę tylko to co wyczytałem bo sam wiedzy na ten temat nie posiadam 😅
Opublikowano Wczoraj o 18:07 1 dn 10 minut temu, P48 napisał(a):Czyli lepiej iść w coś takiego niż „mocniejszą” używkę? Z tego co zdążyłem wyczytać to rtx3070ti jest mocniejszą i wydajniejszą kartą w grach od 5050. Aczkolwiek piszę tylko to co wyczytałem bo sam wiedzy na ten temat nie posiadam 😅RTX 3070Ti to karta z 2021 roku, dochodzi jeszcze kwestia gwarancji jakbyś się zdecydował na używkę.Karta będzie otrzymywała aktualizacje sterowników do 5-8 lat od premiery, czyli może być tak, że za rok lub dwa już nie będzie aktualizacji.RTX 5050 miał premierę w 2025 roku, jest na nowszej architekturze i ma dłuższe wsparcie.W benchmarkach różnice w FPS'ach są na poziomie 10-20 FPS na korzyść RTX3070Ti, przy czym pobiera ona 2 razy więcej prądu niż RTX 5050.Tu już musisz sam podjąć decyzję, czy wolisz mieć nowszy sprzęt ale ciut słabszy w grach, który będzie dłużej wspierany i w razie czego masz łatwiej z tematami gwarancyjnymi, czy jednak coś starszego/używanego ale na ten moment mocniejszego.Ja osobiście wolałbym dozbierać trochę, naciągnąć budżet i pójść w zestaw tego typu: https://www.morele.net/inventory/info/bad852dc/Mocniejsza karta i RAM DDR5 - masz spokój na dłuższy czas (ewentualnie później dołożyć kolejne 16 GB, bo aktualnie wiadomo jak jest z cenami kości)
Opublikowano Wczoraj o 18:41 1 dn 7 godzin temu, P48 napisał(a):Witam wszystkich.Chciałbym się poradzić w sprawie kupna PC. Nie znam się aż tak na podzespołach i co ze sobą dobrze współgra i przede wszystkim na cenach. Znalazłem złożonego PC (używanego).Specyfikacja :Pamięć RAM: Lexar Thor 32 GB (2x16gb) 3600 MHz DDR4Procesor: Intel Core i7-12700Zasilacz: Be quiet! Pure Power 11 CM 700w 80+ GoldPlyta gtówna: Gigabyte B660 Gaming X DDR4Obudowa: NZXT H5 FLOWDysk SSD: Corsair MP400 1 TB (M.2)GPU: Gainward Geforce RTX 3070 Ti PhoenixChtodzenie: Cooler Master ML240L V2 RGBWentylatory: Cooler Master Sickleflow ARGB 2x140mm, Cooler Master Sickleflow RGB 2x120mm, SilentiumPC Corona HP RGB 1x120mmCena : 3800zlChciałbym abyście się wypowiedzieli, czy warty swojej ceny, czy śmieć. Z góry dziękujęZa tą cenę to złożysz na ddr5 kompa dużo wydajniejszego
Opublikowano 22 godziny temu22 godz. Autor 1 godzinę temu, Nietykalny napisał(a):Za tą cenę to złożysz na ddr5 kompa dużo wydajniejszegoJakieś propozycje? 2 godziny temu, Poly napisał(a):RTX 3070Ti to karta z 2021 roku, dochodzi jeszcze kwestia gwarancji jakbyś się zdecydował na używkę.Karta będzie otrzymywała aktualizacje sterowników do 5-8 lat od premiery, czyli może być tak, że za rok lub dwa już nie będzie aktualizacji.RTX 5050 miał premierę w 2025 roku, jest na nowszej architekturze i ma dłuższe wsparcie.W benchmarkach różnice w FPS'ach są na poziomie 10-20 FPS na korzyść RTX3070Ti, przy czym pobiera ona 2 razy więcej prądu niż RTX 5050.Tu już musisz sam podjąć decyzję, czy wolisz mieć nowszy sprzęt ale ciut słabszy w grach, który będzie dłużej wspierany i w razie czego masz łatwiej z tematami gwarancyjnymi, czy jednak coś starszego/używanego ale na ten moment mocniejszego.Ja osobiście wolałbym dozbierać trochę, naciągnąć budżet i pójść w zestaw tego typu: https://www.morele.net/inventory/info/bad852dc/Mocniejsza karta i RAM DDR5 - masz spokój na dłuższy czas (ewentualnie później dołożyć kolejne 16 GB, bo aktualnie wiadomo jak jest z cenami kości)Rozumiem, dziękuję Ci bardzo Poly za pomoc i objaśnienie tematu. Co do naciągania budżetu, kurde w teorii mógłbym zaczekać a w praktyce ja też niewiadomo ile też nie będę grał ze względu na mocno okrojony czas. Raczej tylko „niedzielne granie” u mnie wchodzi w grę ale wolałbym mieć raczej coś takiego, że nie martwię się czy daną grę odpalę i żeby to co działo się na ekranie wyglądało ładnie jak na te czasy a nie żebym musiał walczyć z ustawieniami, mam na myśli tutaj ustawienie wszystko na najniższe
Opublikowano 20 godzin temu20 godz. Premium Ja bym polecił i5-14600kf z jakims dobrym chlodzeniem, procek dziala na ddr4 i ddr5 (wiec na ramach przy obecnej cenie tez mozesz zaoszedzic, a w przyszlosci wymienic), temperatury zostawiam ponizej, sparowalem go z F360, ale spokojnie mozesz jakies AIO 240 wziac.Chcesz wydać mniej to po prostu szukaj codziennie promki na podzespoły i kupuj po trochu - ja tak robilemA dołóż sobie więcej kasy do grafiki...