Opublikowano Wczoraj o 18:41 1 dn Cześć, mam kilka pytań odnośnie VPS i analogicznie odnośnie dedyków:Pyt. 1 Jaka maszyna jest w stanie uciągnąć jaką ilość kont online, przykładowo weźmy ovhcloud z VPS: 1. 4 vCores, 8 GB RAM, 75 GB SSD - czyli natańsza specyfikacja na OVH 2. 24 vCores, 96 GB RAM, 400 GB SSD NVMe - najdroższa specyfikacja na OVHPyt. 2 Czy podczas rozbudowy maszyny VPS czyli dajmy na to mamy najniższą w konfiguratorze klikamy rozbudowę na największą czy wszystko co mamy na pierwszej maszynie automatycznie konfiguruje się tak samo i przechodzi na następną? Pyt. 3Jak to się ma z dedykami i ilością online?1. AMD Ryzen 7 9700X, 8c/16t - 3.8Ghz/5.5Ghz, 64gb ram ddr5, 2x512 ssd nvme2. AMD RYZEN 7 9800X3D, 8c/16t, 4,7 GHz/5,2 GHz, 64gb ram, 2x 960gb ssd nvmePyt. 4Rozumiem, że na dedyku instalacja freebsd z iso? (Bring Your Own Image)Byłbym wdzięczny za nakreślenie tych kwestii ;)
Opublikowano Wczoraj o 19:28 1 dn To bardzo złożone pytanie i nie ma jasnej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego co posiadasz w source, jakie nowe systemy itp. Ja ostatnio złapałem się na tym, że nie czyściłem pewnego vectora po wylogowaniu gracza i pamięć rosła i rosła. Drugie to gdzie będzie baza? Ten sam serwer czy gdzieś indziej (tutaj procesor może dostawać obciążenia). Idealnym przykładem jest to, że kiedyś na serwerach - początki globala serwery miały tysiące graczy jak nie dziesiątki a serwery miały odpowiednio gorsze parametry niż teraz. Jednak wtedy metin był "prosty", mało miejsc na potencjalne leaki pamięci itp.
Opublikowano 23 godziny temu23 godz. Autor Rozumiem. Dajmy na to max 500 online, z systemów podstawy jak alchemia, szarfy, sklepy offline. Przyjmijmy podstawkę martysamy co jest na forum, przed jej modyfikacjami czyli ze wszystkim co tam ma
Opublikowano 23 godziny temu23 godz. 3 minuty temu, vinch3ster napisał(a):Rozumiem.Dajmy na to max 500 online, z systemów podstawy jak alchemia, szarfy, sklepy offline.Przyjmijmy podstawkę martysamy co jest na forum, przed jej modyfikacjami czyli ze wszystkim co tam maPowiem tak. Serwera głównego nie stawiałbym na vps a na dedyku ze względu na dyski które ich predkosci zapisu i odczytu moga latać mocno na vps w zależności ile vps swoi na maszynie i jak mocno są one obciążone
Opublikowano 23 godziny temu23 godz. Autor To już jakby wiadoma też dla mnie sprawa, ale zastanawiam się jaki ten dedyk własnie dla max 500 osób musi być. Bo róznica między tymi dwoma które wymieniłem to z tego co pamiętam to około 400zł
Opublikowano 23 godziny temu23 godz. z 6cpu 12 wątków i 32gb ram ram wystarczy jeśli source nie ma wycieków ramu i zależy też na ile procesów rozłożysz kanały na ile core
Opublikowano 21 godzin temu21 godz. 1 gracz to +/- 1mb ramu, a reszta zalezy od tego jak masz zoptymalizowane pakiety, na maszynie za 500zl na spokojnie zmiescisz 1k graczy, i jakies restarty co 2 dnina przyszlosc moge od razu ci poleciec jak juz bierzesz ovh to bierz to we francji/niemcy gdzie jest najbardziej infrastruktura rozbudowana anty ddos
Opublikowano 12 godzin temu12 godz. Autor Dzięki za porady, tworzę sobie serwerek dla wąskiego grona graczy, ale chętnych zaczyna napływać coraz więcej dlatego zacząłem się zastanawiać jak to działa, bo nie będe owijał w bawełnę, że wiem wszystko, bo tak nie jest