Opublikowano 19 godzin temu19 godz. Chciałbym popracować nad optymalizacją gry i chciałbym lepiej zrozumieć, które elementy mają największy wpływ na spadki FPS oraz stabilność. Z tego co udało mi się ustalić, największe problemy pojawiają się przy: - dużej liczbie efektów (skille, dymki, pioruny, ognie i inne pochodnie) renderowaniu tekstów (outline/fonty) ładowaniu modeli i postaci do gry/po zmianie kanału/mapy synchronizacji klient–serwer (ilość pakietów) Na forach często pojawiają się „gotowe paczki optymalizacyjne”, które zawierają m.in.: optymalizację efektów i tekstów zmiany w zarządzaniu pamięcią (fixy leaków) usprawnienia ładowania modeli/map ograniczenie liczby pakietów sieciowych Chciałbym podejść do tego samodzielnie i mam kilka pytań: 1. Jakie narzędzia polecacie do profilowania klienta (CPU/GPU/memory) w tym przypadku? 2. Które obszary binarki/rootów są najczęściej odpowiedzialne za spadki FPS? 3. Jak identyfikować bottlenecki – bardziej iść w stronę renderingu (DirectX), czy logiki klienta? 4. Na co zwrócić uwagę przy analizie wycieków pamięci w tym kliencie? 5. Jakie są narzedzia/sposoby na poprawe networkingu? słyszałem coś o protobufJeśli ktoś może wskazać konkretne entry pointy (np. nazwy funkcji, klasy, patterny w IDA) albo kierunek analizy w binarce/rootach, będę wdzięczny.