Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Polska społeczność Metin2 jest szalona i trochę mnie to zaskoczyłoCześć wszystkim,Myślę o otwarciu europejskiego serwera Metin2 i szczerze mówiąc bardzo zwróciło moją uwagę to, jak mocno polscy gracze kochają Metin2. Od dawna znałem turecką społeczność, ale trochę zaskoczyło mnie, że polska scena jest aż tak silna i lojalna.Dlatego chciałbym zapytać Was o kilka rzeczy. Przede wszystkim — na co polscy gracze zwracają uwagę przed rozpoczęciem gry na nowym serwerze? Co jest dla Was najważniejsze?Na przykład:oldschoolowy klimat,brak pay2win,długowieczność projektu,mocna ekonomia,trudny system rozwoju postaci,aktywna administracja,globalna rywalizacja,liczba graczy,balans klas,czy może po prostu klimat starego Metina?Chciałbym też dowiedzieć się, jakie typy serwerów polscy gracze lubią najbardziej. Bardziej hardcore i trudne serwery, czy może trochę bardziej komfortowy progression?I szczerze mówiąc, chciałbym również poznać Waszą opinię na temat najlepszych polskich developerów albo ekip tworzących najwyższej jakości serwery. Szukam naprawdę profesjonalnych projektów i inspiracji.Moim celem nie jest stworzenie serwera, który będzie żył dwa tygodnie dzięki hype’owi. Chciałbym stworzyć projekt jakościowy, niezapomniany i rozwijany przez wiele lat.Próbuję też zrozumieć, dlaczego serwery takie jak Projekt Hard osiągnęły aż taki sukces.Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi 🙂
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. To dość trudne pytanie bo to trochę zależy od okresu. Gdy jest dużo projektów typu oldsql hard jak ostatnio to miało miejsce to robi się przesyt i gracze szukają czegoś nowego. Wiele osób chciałoby zagrać na takim klasycznym serwerze, ale gdy przychodzi co do czego i pojawia się taki projekt na rynku i jest naprawdę dopracowany z czasem nudzi im się i przestają grać. Nie jestem pewien że czego to wynika. Może wielu z nas nie ma wystarczająco dużo czasu aby poświęcać tak dużo czasu, a gdy już go poświęcony i chcemy grać na spokojnie okazuje się że graczy ubywa lub projekt upada przez błędy lub nieudane decyzję administracyji. Gracz potrzebuje wyzwań i projekt musi mu takie zapewnić. Tu trzeba też podzielić typy graczy jeden będzie miał mnóstwo czasu na grę i chciał jak najszybciej osiągnąć max, a drugi bardziej spokojna grę. I tu rodzi się problem bo gdy te osoby zwykle duże gildie szybko osiągną wszystko zwykle przejmą rynek zarabiają na tym będą do póki będzie na serwerze ruch po czasie gdy stwierdza że pojawi się coś nowego na rynku gdzie znów będą mogli szybko przejść projekt wejdą tam bo będą mieli kolejne możliwości. A wiadomo gdy większe gildie topka odchodzi to z projektem się źle dzieje. Szczerze każdy pisze takie piękne zdanie przed startem, że projekt długoterminowy tworzony z pasją itd. a przychodzi co do czego to zwykle i tak upada. Na pewno projekt musi mieć sporą społeczność bazę graczy bo na to ludzie zwracają uwage. A tu potrzeba reklamy, a jak wiadomo gameforge mocno utrudnił promocje projektów przez blokady youtuberów. Co jakiś czas robią akcje w których zdejmują filmy z prywatnych serwerów. I to spory problem bo kiedyś nagrany filmik widniał cały czas obecnie zwykle jest przez chwilę i są zmuszeni je ukrywać. Dlatego wiele projektów próbuje promować się na fb i od samego etapu prac budują społeczność na własnych serwerach discord i to dobra droga. Ja ci powiem tak, zrób analizę na rynku jeśli obecnie jest dużo projektów hard nie szedł bym w tym kierunku bo może się okazać że jest przesyt. Jeśli jest dużo serwerów easy/medium to też nie będzie dobry kierunek tu potrzeba realnej analizy. W każdym razie ty jeśli jesteś graczem Metina na pewno bliżej ci do jakiegoś konkretnego typu serwera i poszedłbym w tym kierunku w którym czujesz się najpewniej. Jednak no analiza będzie przydatna bo jeśli się okaże że zdecydujesz serwer easy a na rynku obecnie jest 10 takich projektów to będzie ciężko się przebić. Gracz na pewno oczekuje stabilnego projektu tu ciężko ci jest to zapewnić przed startem bo wiele osób nie wchodzi od razu a czeka i obserwuje. Musisz zapewnić podstawowe systemy które są stabilne bez błędów tu łatwo o problemy a każdy krytyczny błąd to zwykle jest po serwerze. Wyzwania i unikalne rozwiązania to coś coś na pewno przyciągnie gracza.