Opublikowano Sobota o 13:312 dn Cześć.Przypadkiem trafiłem na bardzo przydatne narzędzie od Microsoftu o nazwie RAMMap. To oficjalny program, który pozwala sprawdzić, jak wykorzystywana jest pamięć RAM, a także wyczyścić tzw. cache pamięci (Standby List). W wielu przypadkach może to zwolnić sporą ilość RAMu i poprawić responsywność systemu lub gier.Link (Oficjalna strona Microsoft)Microsoft RAM MAPJak tego użyć?Użycie jest proste.1. Otwórz Menedżer zadań(PPM na pasku zadań → Menedżer zadań)2. Przejdź do zakładki:Wydajność → Pamięć3. Na dole znajdziesz informacje o wykorzystaniu pamięci RAM.Interesuje nas wartość „Buforowana”.U mnie przed czyszczeniem było około 16 GB pamięci w cache, a po wyczyszczeniu spadło poniżej 1 GB.4. Pobierz program RAMMap5. Wypakuj archiwum6. Uruchamiasz RAMMap.exe7. Poczekaj chwilę, aż program załaduje dane8. Kliknij:Empty → Empty Standby List9. Po chwili możesz ponownie sprawdzić Menedżer zadań i zobaczyć spadek pamięci buforowanej.Warto jednak pamiętać, że Windows sam zarządza cache RAMu i normalnie nie jest to nic złego. To bardziej szybkie rozwiązanie pomocne np. gdy system zaczyna „mulić”, po długim czasie działania komputera albo przy problemach z grami/aplikacjami.
Opublikowano Sobota o 13:352 dn O stary ratujesz mi dupe od tygodni mam problem z pamięcią RAM i ciągle jestem bliski limitom i wszystko zaczyna mulić fest, sprawdzę. @edit Działa, kompiuter zaczął oddychać i żyje
Opublikowano Sobota o 14:262 dn U mnie tak to się prezentuje, czy będzie lepiej zobaczymy w czasie :)
Opublikowano Sobota o 16:522 dn No to mi zrobiło na odwrót bo z 3,1gb buforowanej wskoczyło do 8,7gb po kliknięciu Empty Standby List xd
Opublikowano Sobota o 17:012 dn Ciekawe, no u mnie zredukowało niby, ale nwm czy to musi być cyklicznie czyszczone czy włączony czy jak to działa
Opublikowano Wczoraj o 10:47 1 dn Programista Sprawdziłem, choć dla mnie jest to trochę efekt placebo.Czyszcząc tę pamięć, mówimy Windowsowi, że ma pousypiać wszystkie procesy w tle.No i fajnie, nagle zużycie spadło o połowę, elegancko, mam super zoptymalizowany Windows.Problem w tym, że kiedy wrócimy do aplikacji, pamięć wzrośnie natychmiast, bo będzie starała się przywrócić to, co zostało uśpione. Edytowane Wczoraj o 10:47 1 dn przez Thorek