Skocz do zawartości

Naprawa błędu podczas niepoprawnej pozycji gracza - automatyczne przenoszenie na mapę startową

Opublikowano

image.png.a144663d4007d16872d3413c4a1a8bf3.png

Cześć,

Pewnie spotkaliście się z problemem w którym postać 'utykała' na mapie która nie istnieje? Taki problem, nie ma prawa istnieć na serwerach produkcyjnych.

Jednak na testowych często się może zdarzyć zwłaszcza podczas dodawania nowych map.

Problem:

Przeniesiemy się na index mapy, która nie istnieje (bądź nie została poprawnie dodana). Inna opcja to taka, gdzie przeniesiemy się na koordynaty, które nie są poprawnie zaimplementowane.

Rozwiązanie:

Gdy warunek wykryje, że doszło do takiej sytuacji oryginalnie zamyka połączenie. Niestety w bazie zostaną zapisane ostatnie kordy i index mapy. Jedyna opcja to zmienić w bazie danych koordynaty i ręcznie przenieść postać na istniejącą mapę. My w dzisiejszym poradniku dodamy taką opcję w warunku, który domyślnie nas rozłącza. Zmienimy go tak, aby podczas wykrycia sytuacji gdzie przenosimy się na nie istniejące koordynaty lub index mapy automatycznie przenosiło nas na mapę startową.

Implementacja:

📂 Lokalizacja pliku: 'game -> input_db.cpp'

🔍 Szukaj

🔐 Ukryta Treść 🔐

🔐 Ukryta Treść 🔐

♻️ Zamień

Zaktualizowałem też komunikat błędu, aby lepiej sprecyzować co się dzieje. 

🔐 Ukryta Treść 🔐

Featured Replies

Opublikowano

Szacunek i podziękowania za udostępnienie tego fixa – uratowałeś moje wieczory z debugowaniem tego błędu!

Opublikowano

Dziękować! Niekiedy zmiana kordów i indexu nie pomagała i musiałem czekać X minut

Opublikowano

Bardzo Ci dziękuję za tego fixa!

Opublikowano

Dziekuje

Opublikowano

Serdecznie dziękuję za udostępnienie fix. 💪

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Premium

dzięki

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano