Opublikowano 9 Grudnia 20232 l Cześć, W dzisiejszym wpisie chciałbym podzielić się z Wami problemem, który napotkałem w funkcji InitializeRefineTable(). Problem dotyczy sposobu, w jaki funkcja ta zarządza danymi o materiałach do ulepszenia. Opis problemu: W funkcji 'InitializeRefineTable', licznik materiałów do ulepszenia 'material_count' był ustawiany na stałą wartość odpowiadającą maksymalnej liczbie materiałów 'REFINE_MATERIAL_MAX_NUM', niezależnie od rzeczywistej liczby materiałów przypisanych do każdego rekordu w tabeli 'refine_proto'. To podejście prowadziło do sytuacji, w której nawet jeśli materiał nie był określony ('vnum' wynosił 0), system traktował je jako obecne, co mogło skutkować błędami w przetwarzaniu danych. Obecnie funkcja ta ustawia zmienną 'material_count' na stałą wartość, niezależnie od tego, ile materiałów jest faktycznie przypisanych do danego rekordu w tabeli 'refine_proto'. To może prowadzić do sytuacji, w której system traktuje materiały, które nie istnieją, jako obecne. Może to powodować błędy w przetwarzaniu danych. Rozwiązanie: Rozwiązaniem tego problemu jest dynamiczne ustalanie wartości zmiennej 'material_count' na podstawie rzeczywistej liczby materiałów w danym rekordzie. W pętli przetwarzającej dane materiałów do ulepszenia zmienna 'material_count' jest inkrementowana tylko wtedy, gdy napotkany materiał faktycznie istnieje. Ta zmiana zapewnia, że wartość zmiennej 'material_count' zawsze odzwierciedla rzeczywistą liczbę materiałów dla danego rekordu. Dzięki temu eliminujemy ryzyko błędów w przetwarzaniu danych. W dalszej części poradnika opiszę szczegółowo, jak wprowadzić zmiany w kodzie, aby rozwiązać ten problem. Mam nadzieję, że moje rozwiązanie okaże się pomocne w Waszych projektach. Implementacja: 📂 Lokalizacja pliku: 'db -> ClientManagerBoot.cpp' 🔍 Szukaj Tylko zalogowani Zaloguj się, aby wyświetlić chronioną treść Ten post zawiera treści dostępne tylko dla członków. Zaloguj się lub utwórz konto, aby odblokować całą zawartość tego posta. Zaloguj się Utwórz konto ♻️ Zamień