Skocz do zawartości

EntryCore - stabilne source dla Twojego serwera - wersja v2.1.1

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Cześć wszystkim!

Chciałbym podzielić się z Wami najnowszymi postępami w rozwoju projektu EntryCore ❤️. W ostatnich dniach skupiłem się na organizacji przedmiotów vip, aby wprowadzić porządek i ułatwić korzystanie z nich. W item_proto znajdowało się wiele różnych identyfikatorów dla przedmiotów, takich jak rękawice, pierścienie doświadczenia czy przedmioty boga smoków, co powodowało trudności w identyfikacji, które z nich są aktualnie używane i działające. Zdecydowałem się przegrupować je w jednym miejscu i upewnić, że wszystkie działają poprawnie. Przeprowadziłem również usunięcie niepotrzebnych unikalnych przedmiotów w kodzie źródłowym, pozostawiając jedynie grupy tych przedmiotów. Dodatkowo, przedmioty vip, które wcześniej można było kupić tylko bezpośrednio w ItemShop są teraz dostępne w grze i można nimi handlować. To na pewno ułatwi życie waszym graczom i wprowadzi więcej możliwości handlowych. Stworzyłem również specjalny sub type przedmiotów 'USE_PREMIUM', który obsługuję bezpośrednią aktywację zakupionych pakietów vipów, bez konieczności wylogowywania się. Teraz aktywowane pakiety odświeżą się automatycznie w czasie użycia, co jest dużym usprawnieniem. Zmiany objęły zakres identyfikatorów od 72001 do 72075. Wszystkie przedmioty tych typów, które widzisz na filmie zostały usunięte. 

Preview

Dzięki za Wasze wsparcie i cierpliwość. Będę informował o kolejnych postępach!

Opublikowano
  • Autor

W ostatniej ankiecie jednogłośnie stwierdziliście, że przedmioty wylosowane ze skrzynek nie powinny wypadać na ziemię, gdy gracz nie ma wystarczająco miejsca w ekwipunku. No to świetnie, ruszam więc do pracy...

Jak to rozwiązać?

Teoretycznie moglibyśmy sprawdzić, ile gracz ma wolnych miejsc w ekwipunku i ile potrzebuje na przedmiot. Ale skąd wiemy, ile miejsc potrzeba? To musi być sprawdzone podczas użycia i próby losowania. Hmm, załóżmy, że potrzebujemy 2 sloty, a gracz ma tylko 1 wolny. Możemy wtedy wyświetlić komunikat w stylu: "W twoim ekwipunku nie ma miejsca. Potrzebujesz: 2, Wolne miejsca: 1". No dobra, a co jeśli wylosuje przedmiot, który zajmuje tylko 1 slot? Gracz by go otrzymał, a komunikat o braku miejsca wyświetlałby się tylko wtedy, gdy faktycznie wylosowany przedmiot się nie zmieści.

Gracz szprytny jest... 

Gracze mogliby specjalnie blokować sobie wszystkie sloty, aby nie dostawać przedmiotów zajmujących 2 lub 3 sloty, a tylko te 1-slotowe, albo jeszcze lepiej, blokować wszystkie sloty poza tymi, które się stackują, i dostawać tylko to, co chcą. To prowadziłoby do nadużyć. To jest kompletnie błędny sposób myślenia, ale chciałem ci pokazać różne drogi rozwiązywania. Zwykle staraj się szukać najprostszego możliwego rozwiązania problemu. 

A więc jak do tego podejść?

Z pozoru wydaje się to dość trywialny problem: zróbmy kontrolę sprawdzającą, czy gracz ma 3 wolne sloty i wywalmy komunikat. No tak, ale co jeśli ten przedmiot zajmuje 2 sloty lub 3 sloty? Domyślne funkcje mogą nam sprawdzić, czy mamy 3 wolne sloty, ale ogólnie w całym ekwipunku i to będzie traktowane jako OK, masz 3 wolne sloty, możemy otwierać. Co nadal nic nam nie rozwiązuje, bo przedmiot wypadnie na ziemię, a skrzynkę otworzymy przy braku miejsca. Musimy iterować po kolumnach i wierszach całego ekwipunku. Problem pojawi się, gdy na końcu jednej strony ekwipunku masz 2 wolne sloty, a na początku kolejnej strony trzeci wolny slot. Musimy więc brać pod uwagę wszystkie strony ekwipunku i sprawdzać, czy na którejkolwiek z nich są 3 wolne sloty w pionie. Oryginalnie nie mieliśmy takiej funkcji, więc tu musiałem trochę popracować, aby stworzyć taką funkcję.

Preview

Spoiler

GIF16_07.202410-53-04.gif.e231fd1dedd3ad9c5fadc12f358c9b7f.gif

Zachęcam do komentowania i dyskusji na temat projektu EntryCore. 

Wkrótce kolejne wpisy. 😁

Opublikowano
  • Autor

Pewnie nie tylko mnie irytował problem zmiany celu podczas atakowania kamieni metin. Gdy pojawiała się obstawa, postać traciła cel, co było denerwujące i często powodowało, że zadane obrażenia nie były wyświetlane. Udało mi się rozwiązać ten problem. Ognisty Duch również teraz podczas ataku metina będzie koncentrować się na głównym celu, zamiast na obstawie.

Opublikowano
2 godziny temu, Sevence napisał(a):

Pewnie nie tylko mnie irytował problem zmiany celu podczas atakowania kamieni metin. Gdy pojawiała się obstawa, postać traciła cel, co było denerwujące i często powodowało, że zadane obrażenia nie były wyświetlane. Udało mi się rozwiązać ten problem. Ognisty Duch również teraz podczas ataku metina będzie koncentrować się na głównym celu, zamiast na obstawie.

A gdzie ognisty duch będzie atakował jak nie jest zaznaczony żaden target?

Opublikowano
  • Autor

Atakuje główny target w tym przypadku Metina.

Opublikowano
4 minuty temu, Sevence napisał(a):

Atakuje główny target w tym przypadku Metina.

Ale mówię, jak nie będzie targetu to co wtedy się dzieje?

Opublikowano
  • Autor

Wtedy będzie działać zgodnie z oryginalną logiką czyli atakuje najbliższy cel. Ta zmiana dotyczy tylko kamieni metin, aby focus był skierowany na główny cel. I ustawienie targetowania na metina gdy go atakujemy, a nie losowa zmiana targetów w momencie wyskoczenia obstawy Metina i gubienie celu przez co problem z wyświetlanymi obrażeniami aż do momentu ponownego focusu. 

Opublikowano
  • Autor

Wszystkie zmiany w wersji v2.0 zostały podlinkowane. Zaczynam uzupełnianie wersji v2.1 i przygotowanie pod wydanie. 

Opublikowano

W jaki sposób mogę sobie poradzić z błędem "Brak uprawnień do uruchomienia kanału1: [Errno 13] Permission denied: '/usr/home/mt2/channel_control/channel_11'

Błąd start.log

"ld-elf32.so.1: Shared object "libmariadb.so.3" not found, required by "db_process""

Opublikowano
  • Autor

Uruchamiasz na serwerze czy lokalnie? EntryCore nie bazuje na MySQL tylko na mariadb. 

Opublikowano

To by wiele tłumaczyło, na serwerze. Idę spróbować z mariadb

dzięki za pomoc

Edytowane przez Shiku

Opublikowano
  • Autor

Nie ma sprawy w razie problemów śmiało pisz. 

Opublikowano

Mimo zainstalowania na nowo mariadb w dalszym ciągu wyskakuje ten sam błąd 

Opublikowano
  • Autor

@Shiku Jakiej wersji systemu używasz? Czy to MariaDB w wersji 10.11.7?

Opublikowano

MariaDB 10.5.24

Opublikowano
  • Autor

Ja na MariaDB wersja 10.11.7 pracowałem. 

Opublikowano

Jedynie do mariaDB 10.11.8 moglem i dalej to samo, wiesz w którym pliku od db_process znajdę odwołanie do libmariadb.so.3? 

Udało się poradzić z problemem libmariadb, teraz problemem jest z Uruchamianiem które staje na "baza danych jest już uruchomiona" oraz przy wylaczaniu serwera "Nie udało się zatrzymac procesu logowania."

Edytowane przez Shiku

Opublikowano
Godzinę temu, Shiku napisał(a):

Jedynie do mariaDB 10.11.8 moglem i dalej to samo, wiesz w którym pliku od db_process znajdę odwołanie do libmariadb.so.3?

w zależności od wersji bitowej systemu albo w /lib albo w /usr/local/lib32
albo wpisz se find / -name "libmariadb.so.3"

Edytowane przez ARK

• Sevence zmienił(a) tytuł na EntryCore - stabilne source dla Twojego serwera - wersja v2.1
Opublikowano
  • Autor

Ostatnia darmowa wersja v2.1 - EntryCore została wydana, dobrej zabawy. 

Opublikowano
47 minut temu, Sevence napisał(a):

Ostatnia darmowa wersja v2.1 - EntryCore została wydana, dobrej zabawy. 

To teraz szukamy ochotnika do przejęcia projektu i dalszego rozwijania. Ktoś chętny zastąpić Sevenca?

Opublikowano
2 minuty temu, Sevence napisał(a):

@Wściekły Czun Jesteś odpowiednim kandydatem na to stanowisko. 

Przemyślę to

Opublikowano

Mam tylko jedną kartę sieciową, ale co nie zrobię to moje ip 0.0.0.0.
Co robię źle? 😄

edit: wystarczyło poczekać jeden dzień i nic nie zmieniać, dziś już jest ip 😄

Spoiler

Zrzut ekranu 2024-08-12 002039.png

Opublikowano
  • Autor

Nowa wersja z Directx9 jest już dostępna do testów w razie problemów proszę zgłaszać błąd wraz z podaniem informacji o sprzęcie na którym gra była uruchamiana.