Skocz do zawartości

EntryCore - stabilne source dla Twojego serwera - wersja v2.1.1

Featured Replies

Opublikowano

tty

Opublikowano
  • Autor

Aktualnie, pracuję nad przeniesieniem wszystkich komunikatów locale_string do klienta. 

Opublikowano

Pokaż kotku co masz w środku 😄

Opublikowano

Ciekawe co tam macie w tych plikach XD

Opublikowano
  • Autor

@Spark Nic, to podstawka do zabawy jest tylko to co w changelogu. 

Opublikowano
3 minuty temu, Sevence napisał(a):

@Spark Nic, to podstawka do zabawy jest tylko to co w changelogu. 

Niby spoko ze cos takiego robicie(zawsze jakas alternatywa wzgledem terenzo) ale i tak we wiekszosci ludzie albo kupia marty same albo poleca na wycieku czy inne pliki.

Opublikowano
  • Autor

Projekt Entry tworzę sam. Pewnie masz rację ale mimo to chcę je rozwijać, aby była darmowa alternatywa.

Moje pliki w porównaniu z plikami z wycieku różni to że są dostępne za darmo i mają pełne wsparcie tu na forum. 

Opublikowano
6 minut temu, Sevence napisał(a):

Projekt Entry tworzę sam. Pewnie masz rację ale mimo to chcę je rozwijać, aby była darmowa alternatywa.

Moje pliki w porównaniu z plikami z wycieku różni to że są dostępne za darmo i mają pełne wsparcie tu na forum. 

Wycieki we wiekszosci przypadkow tez sa darmowe jedynie co niektore fora sie połasza na kaske to dadza w formie premium.
Ale tak ze wsparciem to juz se samemu trzeba radzic, cos za cos jednak.

Wgl co za podstawka Kraizy czy cos innego bo mnie to ciekawi.

Edytowane przez Spark

Opublikowano
  • Autor

Tak, to czyste pliki z wycieku branch mainline_sg. Dla niektórych wsparcie jest bardzo ważne stąd taka alternatywa.

Może kiedyś doprowadzę je do stanu że będzie to najlepsza opcja darmowa jaka istnieje taki jest cel. 

Opublikowano
9 minut temu, Sevence napisał(a):

Tak, to czyste pliki z wycieku branch mainline_sg. Dla niektórych wsparcie jest bardzo ważne stąd taka alternatywa.

Może kiedyś doprowadzę je do stanu że będzie to najlepsza opcja darmowa jaka istnieje taki jest cel. 

No tutaj trochę ci zejdzie bo bo sie wziąłeś za totalnie czysta i nie ruszana  podstawkę wiec bugow jest przysłowiowo od zajebania, już pomijam ze samego kompilatora trzeba doprowadzić do ładu.
Widze kompilacja pod 32bity, nie myslales o apdejcie do 64bit? Jednak wiekszosc hostingow tylko 64 oferuje z automata do instalacji, bo raczej watpie ze ktos z poczatkujących umie se zainstalowac bsdka z wlasnego ISO XD

Edytowane przez Spark

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem czy wiesz, ale aplikacje 32 bitowe można uruchamiać na systemach 64 bitowych. 

Zobacz w changelog od wersji 1.0 zostało rozwiązanych bardzo dużo błędów. Ciągle są poprawiane nowe z czasem będzie tego coraz więcej. 

Mam w dalszych planach przenieść aplikację na system 64 bitowy, ale wcześniej planuję zrobić wparcie dla mysql8 bo mysql5.7 już się zakończło. 

Opublikowano
1 minutę temu, Sevence napisał(a):

Nie wiem czy wiesz, ale aplikacje 32 bitowe można uruchamiać na systemach 64 bitowych. 

Zobacz w changelog od wersji 1.0 zostało rozwiązanych bardzo dużo błędów. Ciągle są poprawiane nowe z czasem będzie tego coraz więcej. 

Mam w dalszych planach przenieść aplikację na system 64 bitowy, ale wcześniej planuję zrobić wparcie dla mysql8 bo mysql5.7 już się zakończło. 

To wiadomo ze da sie game z 32bit odpalic na 64bit tylko liby trzeba miec(chyba ze src w staticu bylo)
Mysql8 za niedługo tez bedzie mialo EOL wiec albo 8.3 albo mariadb10.11 bo ma jeszcze wsparcie przez 4 lata.

Opublikowano
  • Autor

Tak jest w static. Zapewne zostanę przy mysql i wybiorę najnowszą wersję, mariadb jakoś nigdy nie używałem jednak ten długi okres wsparcie kusi. 

Opublikowano
Teraz, Sevence napisał(a):

Tak jest w static. Zapewne zostanę przy mysql i wybiorę najnowszą wersję, mariadb jakoś nigdy nie używałem jednak ten długi okres wsparcie kusi. 

Ja bym szedł w MariaDB. Wystarczy poklikać trochę po necie, nowocześniejsza, performance na papierku niby lepszy.

Opublikowano
  • Autor

Chyba nawet mniej trzeba modyfikować bo tam w składni się niewiele zmienia, a mysql8 trochę zmienia i niektóre querki trzeba edytować. 

Opublikowano
7 minut temu, Sevence napisał(a):

mariadb to fork mysqla wiec w src nawet przerabiac nie trzeba bedzie a wydajniejsza i bezpieczniejsza niz sam mysql.

Opublikowano
  • Autor
Cytat

mariadb to fork mysqla wiec w src nawet przerabiac nie trzeba bedzie a wydajniejsza i bezpieczniejsza niz sam mysql.

To muszę to przemyśleć, może faktycznie pójdę w mariadb. 

Opublikowano
4 minuty temu, Sevence napisał(a):

Ja sie przeniosłem w momencie jak z repo bsdka usuneli mysqla 5.6, mialem w planach przerobic se src pod  8.0 ale przypomnialo mi sie ze sa forki mysqla i z ciekawości testowałem wlasnie mariedb, dizzle i percona.
No i maria okazała sie strzałem w dziesiątkę.

Edytowane przez Spark

Opublikowano
  • Autor

Przekonałeś mnie, chyba postawie na mariedb zwłaszcza ten długi support mnie interesuje. Wydajnościowo nie interesowałem się, czy są jakieś różnice. 

Opublikowano
7 minut temu, Sevence napisał(a):

Przekonałeś mnie, chyba postawie na mariedb zwłaszcza ten długi support mnie interesuje. Wydajnościowo nie interesowałem się, czy są jakieś różnice. 

Jak patrzylem na rozne benchmarki to maria byla wydajniejsza i szybsza we większości przypadków niż mysql8 czy 5.7
Tylko pod względem optymalizacji zapytań mysql8 lekko wygrywał ale to przez indekowanie zapytań ale to była różnica na poziomie 3-4% wiec praktycznie znikoma

Opublikowano
2 godziny temu, Sevence napisał(a):

Nom kusi 

2 godziny temu, Bartosz napisał(a):

Ja bym szedł w MariaDB. Wystarczy poklikać trochę po necie, nowocześniejsza, performance na papierku niby lepszy.

MariaDB zawsze będzie szybsza i lepsza dla dużych projektów, gdzie szybkość i optymalizacja ma znaczenie, nie mniej jednak mniej bezpieczna od MySQL ze względu na funkcjonalność, jaką oferuje MariaDB, gdzie nie ma w MySQL

Nom można pójść w MariaDB tylko jak ktoś Ci wmówi, że trzeba zmieniać też kodowanie haseł to nie trzeba nic ^^

2 godziny temu, Spark napisał(a):

Ja sie przeniosłem w momencie jak z repo bsdka usuneli mysqla 5.6, mialem w planach przerobic se src pod  8.0 ale przypomnialo mi sie ze sa forki mysqla i z ciekawości testowałem wlasnie mariedb, dizzle i percona.
No i maria okazała sie strzałem w dziesiątkę

Nie usunęli do dnia dzisiejszego. Lepiej jest tu byś napisał, że nie potrafiłeś po prostu odnaleźć tematu, którego jeszcze nie było wtedy jakie repo jest dla MySQL w wersji 5.6 
MySQL 8.0 to strzał w kolano xd
MariaDB najlepiej wykorzystać przy dużym ruchu, dużych projektach i umiejętność zabezpieczenia przed niechcianymi atakami z zewnątrz, no najlepiej zablokować port od MariaDB i dopuszczać tylko te adresy, które należy 😜 

Nom, możesz stawiać śmiało na marii, będzie natomiast sporo tematów typu "jak dodać roota, mimo że dodałem to nie mogę wejść do navi" bo istnieje też na starszych bsd (czyt. <13.1) które wersje mariadb się różnią no i w poiprzednich były takie problemy jak np. dodawali np. roota czy jakiegoś innego usera ale mimo tego nie miał nadanych też praw ogólnych tylko prawa wewnętrzne że tak ujmę po swojemu i trzeba było grantować po wejściu do mysql i po wejściu w trybie 'use mysql;' no i wtedy dało się wchodzić heh ale git będą tematy będą posty będą like XD

2 godziny temu, Spark napisał(a):

Jak patrzylem na rozne benchmarki to maria byla wydajniejsza i szybsza we większości przypadków niż mysql8 czy 5.7
Tylko pod względem optymalizacji zapytań mysql8 lekko wygrywał ale to przez indekowanie zapytań ale to była różnica na poziomie 3-4% wiec praktycznie znikoma

A ja nie patrzyłem na te benchmarki tylko sam sobie testowałem, polecam bo wtedy widać co i jak, te benchmarki nie uwzględniają maszyn mniejszych i działają na np. cloudach ^^ 

MariaDB od wielu lat jest najszybsza i używana do masowych zapytań a dzięki wirtualnym blokom można wiele zdziałać i manipulować, tryb backupowy slave też jest dość szybki czy lustrzane odbicia w trybie wirtualnym, wiadome kosztem ramu niekiedy lub dysku to już zależne od opcji

Pokaż mi, gdzie zobaczyłeś że MySQL8 wygyrwa z MariaDB, bo jakoś nie wydaje mi się by MySQL8 wygyrwał tym bardziej w zapytaniach, gdzie MariaDB obsłuży 100k zapytań w 10-20 sec a MySQL 30-60 sec (zależne od danych)

MariaDB używana jest na każdej serwerowni i tam gdzie jest mega spory ruch tym bardziej w zapytaniach.
A testowałem np. item_proto gdzie w MariaDB zajęło jej bodajże 9 sec a w MySQL 27 sec także no różnica spora.

Opublikowano
  • Autor

@HelpDev Dziękuję za tak obszerną wypowiedź w temacie MariaDB. Nigdy wcześniej nie miałem z nią do czynienia, zawsze preferowałem MySQL, głównie z przyzwyczajenia. Jednak to, co napisałeś, brzmi jak ciekawe wyzwanie. Chętnie wejdę w ten temat głębiej. Wybór technologii pod obsługę bazy danych jest kluczowym aspektem. Jeśli faktycznie można uzyskać lepsze wyniki dla zapytań, to dlaczego nie skorzystać z tego rozwiązania. Szczególnie że i tak muszę zrobić wsparcie dla czegoś nowszego. W najbliższym czasie zamierzam poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z MariaDB. Jeśli będziesz miał jakieś dodatkowe wskazówki lub sugestie, to będę wdzięczny za podzielenie się nimi.

Opublikowano
13 minut temu, HelpDev napisał(a):

Nom, możesz stawiać śmiało na marii, będzie natomiast sporo tematów typu "jak dodać roota, mimo że dodałem to nie mogę wejść do navi" bo istnieje też na starszych bsd (czyt. <13.1) które wersje mariadb się różnią no i w poiprzednich były takie problemy jak np. dodawali np. roota czy jakiegoś innego usera ale mimo tego nie miał nadanych też praw ogólnych tylko prawa wewnętrzne że tak ujmę po swojemu i trzeba było grantować po wejściu do mysql i po wejściu w trybie 'use mysql;' no i wtedy dało się wchodzić heh ale git będą tematy będą posty będą like XD

Jak po stworzeniu roota nie mogłeś wejść np przez navi do bazy to trzeba było zdefiniować w pliku server.cnf ip maszynki w bind ip albo po prostu za komentować linijkę z nim, zrobić restart mysqla i wszystko śmigało.

Opublikowano
  • Autor

Jak wygląda tam przebieg instalacji? Też jest podobnie że generowane jest hasło testowe do roota? Portowaliście mariedb do źródła, dużo zmian querkach czy nie trzeba wiele zmian, btw. ma ktoś link do źródła mariidb najlepiej na gicie?

Opublikowano
45 minut temu, Sevence napisał(a):

@HelpDev Dziękuję za tak obszerną wypowiedź w temacie MariaDB. Nigdy wcześniej nie miałem z nią do czynienia, zawsze preferowałem MySQL, głównie z przyzwyczajenia. Jednak to, co napisałeś, brzmi jak ciekawe wyzwanie. Chętnie wejdę w ten temat głębiej. Wybór technologii pod obsługę bazy danych jest kluczowym aspektem. Jeśli faktycznie można uzyskać lepsze wyniki dla zapytań, to dlaczego nie skorzystać z tego rozwiązania. Szczególnie że i tak muszę zrobić wsparcie dla czegoś nowszego. W najbliższym czasie zamierzam poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z MariaDB. Jeśli będziesz miał jakieś dodatkowe wskazówki lub sugestie, to będę wdzięczny za podzielenie się nimi.

Oczywiście, że się podzielę bez obaw jak i wsparcie też dam nieco jakby ktoś potrzebował. No i co do dumpa, napiszę może skrypt pod mariadb z dumpem i w sumie udostępnię możliwe, że jeszcze dziś (jak tylko pobiorę vm tą od Cb) na backup bazy danych w 2 formatach(sql z możliwością przywrócenia bezbłędnego oraz całość zapakowana w tgz) i backup plików, wszystko konfigurowalne w pliczku settings.txt jak dobrze pamiętam hehe, paru ludzi już mają ten skrypcik więc no napiszę tez pod mariedb bo tam nie można przenosić sobie w takim formacie jakim jest że pakują sobie account foldery itd., bynajmniej same foldery to zła opcja pakowania bo muszą być 3 główne pliki ale każdy na to olewa cóż, tam dysponuje się w wgrywaniu bazy poprzez sql, ale dump musi być wygenerowany bez guida itp., no napiszę skrypcik będzie mniej problemów z tym xd 

39 minut temu, Spark napisał(a):

Jak po stworzeniu roota nie mogłeś wejść np przez navi do bazy to trzeba było zdefiniować w pliku server.cnf ip maszynki w bind ip albo po prostu za komentować linijkę z nim, zrobić restart mysqla i wszystko śmigało.

to nie kwestia pliku i ponadto tam jest my.cnf a nie server.cnf, w server.cnf robi się inna magia niż bindy ale oki jak kto woli i nie nie wolno zakomentować linijki bindowej, zatem pewnie używasz starej mariadb po tym co piszesz tak wnioskuję, bo najnowsza maria jak i ta starsza lekko mają tak, że trzeba bindować na localhostcie i na tradycyjnym adresie ip no chyba, że masz jakiegoś vpsa to jak ktoś robił obraz z bsdkiem to mają swoje repo i pewnie od nich sie zainstalowało gdzie mieli poprawione to ;d

Defacto jak jest jakikolwiek błąd połączenia z mysql(widnieje taki w mysql8) że jak nie bindujesz ip locala to nie połączysz się z localem xD i trzeba bindowac adres ip publicznego vps/ dedyka i locala hehe

Ale ja miałem problem z prawami po prostu grant 2x trzeba było dać, napisałem o tym błędzie do mariadb na support i wiedzą o tym błędzie i w najnowszym wydaniu które za jakis czas wyjdzie powinno być to niby naprawione to się jeszcze okaże hehe 

36 minut temu, Sevence napisał(a):

Jak wygląda tam przebieg instalacji? Też jest podobnie że generowane jest hasło testowe do roota? Portowaliście mariedb do źródła, dużo zmian querkach czy nie trzeba wiele zmian, btw. ma ktoś link do źródła mariidb najlepiej na gicie?

prawie tak samo jak na mysql 😜 jak się użyje tej komendy od "kończenia instalacji" mysql to tam można zdefiniować własne, jeśli nie będzie to bodajże zapisuje się w pliku, dawniej w root ale teraz to nie wiem bo musiałbym sprawdzić najnowsze wersje z bsd 13.2 jak tam idzie wszystko, znajdę chwilę to zainstaluje na tej vmce, a co do tej vmki to zmigruję ją do czystej maszynki tak by mniej ważyła bo 8gb to sporo xd po migracji będzie o połowe mniej to się podziele i skorzystają Ci co chcą wiadome ;d 

co do mariadb to jest na oficjalnej stronie marii a czy na gicie jest tego nie wiem, co do źródła to np. martysama może stać na mariadb, struktura nie jest różna jeśli chodzi o src metka, ale jak na tym src co Ty masz będzie to nie wiem, z ciekawości kiedyś aż sprawdzę 😄