Opublikowano 29 Stycznia 20241 r 45 minut temu, Sevence napisał(a): @HelpDev Dziękuję za tak obszerną wypowiedź w temacie MariaDB. Nigdy wcześniej nie miałem z nią do czynienia, zawsze preferowałem MySQL, głównie z przyzwyczajenia. Jednak to, co napisałeś, brzmi jak ciekawe wyzwanie. Chętnie wejdę w ten temat głębiej. Wybór technologii pod obsługę bazy danych jest kluczowym aspektem. Jeśli faktycznie można uzyskać lepsze wyniki dla zapytań, to dlaczego nie skorzystać z tego rozwiązania. Szczególnie że i tak muszę zrobić wsparcie dla czegoś nowszego. W najbliższym czasie zamierzam poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z MariaDB. Jeśli będziesz miał jakieś dodatkowe wskazówki lub sugestie, to będę wdzięczny za podzielenie się nimi. Oczywiście, że się podzielę bez obaw jak i wsparcie też dam nieco jakby ktoś potrzebował. No i co do dumpa, napiszę może skrypt pod mariadb z dumpem i w sumie udostępnię możliwe, że jeszcze dziś (jak tylko pobiorę vm tą od Cb) na backup bazy danych w 2 formatach(sql z możliwością przywrócenia bezbłędnego oraz całość zapakowana w tgz) i backup plików, wszystko konfigurowalne w pliczku settings.txt jak dobrze pamiętam hehe, paru ludzi już mają ten skrypcik więc no napiszę tez pod mariedb bo tam nie można przenosić sobie w takim formacie jakim jest że pakują sobie account foldery itd., bynajmniej same foldery to zła opcja pakowania bo muszą być 3 główne pliki ale każdy na to olewa cóż, tam dysponuje się w wgrywaniu bazy poprzez sql, ale dump musi być wygenerowany bez guida itp., no napiszę skrypcik będzie mniej problemów z tym xd 39 minut temu, Spark napisał(a): Jak po stworzeniu roota nie mogłeś wejść np przez navi do bazy to trzeba było zdefiniować w pliku server.cnf ip maszynki w bind ip albo po prostu za komentować linijkę z nim, zrobić restart mysqla i wszystko śmigało. to nie kwestia pliku i ponadto tam jest my.cnf a nie server.cnf, w server.cnf robi się inna magia niż bindy ale oki jak kto woli i nie nie wolno zakomentować linijki bindowej, zatem pewnie używasz starej mariadb po tym co piszesz tak wnioskuję, bo najnowsza maria jak i ta starsza lekko mają tak, że trzeba bindować na localhostcie i na tradycyjnym adresie ip no chyba, że masz jakiegoś vpsa to jak ktoś robił obraz z bsdkiem to mają swoje repo i pewnie od nich sie zainstalowało gdzie mieli poprawione to ;d Defacto jak jest jakikolwiek błąd połączenia z mysql(widnieje taki w mysql8) że jak nie bindujesz ip locala to nie połączysz się z localem xD i trzeba bindowac adres ip publicznego vps/ dedyka i locala hehe Ale ja miałem problem z prawami po prostu grant 2x trzeba było dać, napisałem o tym błędzie do mariadb na support i wiedzą o tym błędzie i w najnowszym wydaniu które za jakis czas wyjdzie powinno być to niby naprawione to się jeszcze okaże hehe 36 minut temu, Sevence napisał(a): Jak wygląda tam przebieg instalacji? Też jest podobnie że generowane jest hasło testowe do roota? Portowaliście mariedb do źródła, dużo zmian querkach czy nie trzeba wiele zmian, btw. ma ktoś link do źródła mariidb najlepiej na gicie? prawie tak samo jak na mysql 😜 jak się użyje tej komendy od "kończenia instalacji" mysql to tam można zdefiniować własne, jeśli nie będzie to bodajże zapisuje się w pliku, dawniej w root ale teraz to nie wiem bo musiałbym sprawdzić najnowsze wersje z bsd 13.2 jak tam idzie wszystko, znajdę chwilę to zainstaluje na tej vmce, a co do tej vmki to zmigruję ją do czystej maszynki tak by mniej ważyła bo 8gb to sporo xd po migracji będzie o połowe mniej to się podziele i skorzystają Ci co chcą wiadome ;d co do mariadb to jest na oficjalnej stronie marii a czy na gicie jest tego nie wiem, co do źródła to np. martysama może stać na mariadb, struktura nie jest różna jeśli chodzi o src metka, ale jak na tym src co Ty masz będzie to nie wiem, z ciekawości kiedyś aż sprawdzę 😄
Opublikowano 4 Lutego 20241 r Premium Mam problem, przez virtualboxa wszystko mi smiga ale jak odpalam pliki na vps wszystko niby dziala ale w cliencie mam blad laczenia sie z serwerem. Zmienialem IP w root, sf wrzucilem do "/" wypakowalem wiec pliki serwera sa w folderze "/" czy to jest jakas roznica?
Opublikowano 4 Lutego 20241 r Autor Zalecam wrzucić do /usr/home/mt2 aby poprawnie funkcjonował skrypt panelu. Czy procesy się uruchomiły?
Opublikowano 4 Lutego 20241 r Premium Godzinę temu, Sevence napisał(a): Zalecam wrzucić do /usr/home/mt2 aby poprawnie funkcjonował skrypt panelu. Czy procesy się uruchomiły? Juz ogarniete, dzięki 😄
Opublikowano 10 Lutego 20241 r Dzięki 😄 Mam pytanie czy to się instaluję na tej samej zasadzie co pliki od terenzo z poradnikiem Paszki czy jest to bardziej skomplikowane? ( Jestem zielony w programowaniu) Edytowane 10 Lutego 20241 r przez Kamil970
Opublikowano 10 Lutego 20241 r Autor Wystarczy pobrać gotową VM i uruchomić. Mamy poradnik odnośnie uruchomienia:
Opublikowano 10 Lutego 20241 r zacznij od optymalizacji clienta system PSM performance itp wtedy zacznie sie twój kod wyróżniać tle innych
Opublikowano 10 Lutego 20241 r Autor @Sasori Pierwsze podstawy, skupiam się na błędach krytycznych i stabilności, wkrótce będę pracował nad wydajnością.
Opublikowano 11 Lutego 20241 r Autor Prawym przyciskiem myszy na UserInterface -> właściwości -> ogólne i tam ustawiasz ścieżkę wyjścia.
Opublikowano 11 Lutego 20241 r Autor Musisz dołączyć folder include i libs. Klikasz PPM na UserInterface -> właściwości -> Katalogi VC++ i ustawiasz sobie ścieżkę która kieruje do include i library te foldery są w paczce w extern.
Opublikowano 17 Lutego 20241 r Małe pytanie kostiumy minuty podstawowe mapy oprócz królestw są w plikach, kliencie ? Widzę okno kostiumów jest po zdjęciach, a jeszcze paczki nie odpaliłem to pytam
Opublikowano 17 Lutego 20241 r Autor Jest tylko 4 mapy, królestwa m1, dolina orków, wierzchowiec jest tylko 1, kostium również tylko 1.
Opublikowano 17 Lutego 20241 r o co chodzi w plikach tryb serwer testowy jak to przełączyć na zwykły serwer jeśli idzie 😉