Skocz do zawartości
Opublikowano

Cześć.

Głupie pytanie może, ale nie do końca czaje co zrobiłem, że sytuacja wygląda jak wygląda. Żaden metin/boss/mob nie ma żadnego dropu. Wgrałem ponownie oryginalne pliki od dropu (common,etc i tak dalej). Ale problem nie ustąpił.

Zmieniłem drop z metina cierpienia, dodałem tam ulepszacz który sam wprowadziłem. Dla testu dałem tylko jeden przedmiot, żeby zobaczyć czy to działa.

Mob drop item wygląda tak:

Group	MetinCierpienia
{
	Type	drop
	mob	8001
	1	30536	1	100
}

Pełen plik w załączniku, ale nic szczególnego tam nie ma.

e70fe8362440c95b60e2240e8a3e1ab1.gif.d5462f91e64feba8893f7f88f71efb87.gif

Jakieś pomysły?

mob_drop_item.txt

Rozwiązane przez Sevence

Przejdź do rozwiązania

Featured Replies

Opublikowano

Cześć, kiedy zauważyłeś ten problem? Czy wgrałeś ten plik do odpowiedniego katalogu?  Żadnych błędów w sysser, syslog?

Sprawdź, czy w syslog kanału masz taki wpis, który wskazuje na załadowanie pliku:

LoadLocaleFile: MOBDropItemFile: locale/poland/mob_drop_item.txt

Sprawdź, czy masz symlink locale w channelach. 

Opublikowano
  • Autor

Kiedy zauważyłeś ten problem?

Jakieś tam podrygi pod ustawianie dropu robiłem przed świętami, był drop. Nic przez święta jak i po świętach nie zmieniałem z tym, także nie rozumiem czemu nagle nie ma dropu.

Czy wgrałeś ten plik do odpowiedniego katalogu?

W to nie wątpie xd

Żadnych błędów w sysser, syslog?

Były błędy gdy ponownie wgrałem stare oryginalne pliki, ale to przez to że pare itemów usuwałem i trzeba było id stamtąd również usunąć. Tyle.

Wpis jest, plik załadował się poprawnie
obraz.png.da1a80dd501493f75729947e4a3681c1.png

Opublikowano

Czy w kanałach masz symlink do folderu locale?

Opublikowano
  • Autor

obraz.png.d60ebad82d3ab9bea7f8405ada0c0246.png

Opublikowano

Ciekawy problem pierwszy raz się z czymś takim spotykam. A spróbuj usunąć całą zawartość pliku, wrzucić taki wpis testowy, zrestartuj serwer i zobacz. 

Group	MetinCierpienia
{
	Type	drop
	mob	8001
	1	19	1	400
}

Opublikowano
  • Autor

Usunąłem tak jak mówisz wszystko z pliku mob_drop_item i zostawiłem to co podałeś. Zmiana szansy na drop nie zmieniła problemu, przywołuje sobie po 20 metinów to i tak musi nie ma bata coś dropnąć.

Potem usunąłem całą zawartość wszystkich plików odpowiadajacych za drop oprócz tego pliku od skrzynki i problem taki sam.

Opublikowano
  • Rozwiązanie

To skoro plik jest ładowany i nawet ten wpis, który wysłałem wyżej nie działa. To najprawdopodobniej wprowadzałeś jakieś zmiany w źródle gry, które spowodowały ten problem. 

Opublikowano

Sprawdź czy w item_proto nie powiela się nazwa `locale_name` czyli druga kolumna. Może to dziwne, ale kiedyś miałem własnie problem z dropem przez powielone nazwy.

Ewentualnie spróbuj z tym wpisem jeszcze:

Group    MetinCierpienia
{
    Level_limit    1
    Mob    8001
    Type    limit
    1    30536    1    100
}

Edytowane przez Zephyr

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, Sevence napisał(a):

To skoro plik jest ładowany i nawet ten wpis, który wysłałem wyżej nie działa. To najprawdopodobniej wprowadzałeś jakieś zmiany w źródle gry, które spowodowały ten problem. 

Tak właśnie jest, warto jednak napisać taki temat żeby ujrzeć swój błąd. Zmieniałem pewną funkcję w char_battle która obsługiwała drop z potworów.

Już jest drop.

obraz.png.806713773e76e53b50ae1788a6ce32fa.png

Opublikowano

Czasem wystarczy mała sugestia, aby zapaliła się lampka. Cieszę się, że problem został rozwiązany.

• Sevence zmienił(a) tytuł na Brak dropu przedmiotów z potworów/metinów
  • Sevence zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.