Skocz do zawartości

Dołącz do społeczności Sharegon

Odkryj świat technologii, gier i programowania w Sharegon.pl 🚀

Czy jesteś pasjonatem nowych technologii, zapalonym graczem, czy aspirującym programistą? Nasza społeczność jest miejscem dla Ciebie! Tutaj możesz dzielić się swoimi pomysłami, uczestniczyć w ekscytujących dyskusjach i uczyć się od ekspertów w dziedzinie. Zdobywaj osiągnięcia, buduj swoją reputację i rywalizuj z innymi entuzjastami.

Twoja wiedza i umiejętności mogą wzbogacić naszą społeczność. Stań się częścią Sharegon! 🧩🌐

header

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka.

Edytuję temat pod względem estetyczności oraz udostępniam skrypt backupowy w wersji: LITE oraz skrypt zakodowany w wersji FULL z możliwością kupienia całego odkodowanego (to tylko informacja gdyby ktoś zechciał)

Wszystkie skrypty można wykorzystać na lini produkcyjnej bez żadnego problemu. Obie wersje posiadają dożywotnie pełne wsparcie skryptu oraz obsługę baz danych: MySQL 5.x, MySQL 8.x, MariaDB

SKRYPT WERSJA LITE

Spoiler

Pobieramy skrypt na komputer:  

🔐 Ukryta Treść 🔐

1. Informacje dot. konfiguracji skryptu:

W tej wersji konfiguracja połączeń do bazy danych znajduje się w skrypcie, prezentuje się ona tak:

Spoiler

image.png.d8e9238b569392d48ee50af6847c2ab9.png

Podgląd zrobienia całego backupu z PuTTY wygląda mniej więcej tak:

Spoiler

image.png.745e230fa5129b145baddeda10505769.png

2. Uzupełnianie skryptu:

Otwieramy skrypt w: notepad++ lub innym edytorze (nie edytujemy skryptu z wbudowanego windowsowego)

Jeśli chcecie edytować przez WinSCP, zalecam użyć również notepad++ a nie wbudowanego z WinSCP.

Wypełniamy wymagane rzeczy w skrypcie z linijek:
26, 27, 28, 33, 48, 55, 56, 57, 58, 59

Opcjonalne rzeczy, które można zmienić po swojemu, linijki:
31, 35, 36, 37, 38, 39, 43, 51, 61, 62, 63, 64, 65, 70, 73

Dane do MySQL zalecam dać z channeli.

Niestosowanie się do zaleceń może skutkować brakiem zrobienia prawidłowego backupu.

3. Uruchamianie skryptu:

Backup polecam trzymać tam, gdzie będziemy pamiętać że jest wykonywany.

Można dodać do crona bez problemu, by się automatycznie robiły, lecz nie usuną się stare backupy, miejmy to na uwadze.
Wrzucamy skrypt tam gdzie nam odpowiada, ja wrzucam do: /usr/home/

Następnie dajemy komendę do nadania praw(lub możeecie chmod 777 jak kto woli):

🔐 Ukryta Treść 🔐

Komenda do uruchomienia na przykładzie umieszczonego skryptu w: /usr/home/

🔐 Ukryta Treść 🔐

4. Czekamy aż się zrobi backup i weryfikujemy, czy prawidłowo spakowany został.
Moje zalecenia by zrobić sobie osobny skrypcik na czyszczenie plików .core z plików serwerowych mt2 (nie mylić pojęć z plikami src)

backup tworzy logi, które można sobie prześledzić oraz warto zobaczyć, czy backup się wykonał. Otwieramy np. account.bz2 poprzez winrara lub 7z, potem pliczek znajdujący się w środku otwieramy w np. notepad++ i jeśli zobaczymy zawartość dość dużą, to wiemy że się spakowała baza. Automatycznie zrobi też bazę w całości z folderu mysql w razie wypadku.

5. Jeśli chcemy użyć crona:

a) Tworzymy plik o nazwie backup w głównym drzewie plików /

🔐 Ukryta Treść 🔐

b) Przykładowa zawartość pliku:

🔐 Ukryta Treść 🔐

c) Dodajemy do crontaba wpis poprzez np. komendę:

🔐 Ukryta Treść 🔐

W tym wypadku backup robić będzie się co 20 minut. Jeśli ktoś wykonał komendę i chciałby zmienić częstotliwość wykonywania backupu, wóczas możemy otworzyć plik crontab przez notepad++ z lokalizacji /etc

Jeśli ktoś nie zna wartości na robienie backupu co np. 2h zalecam użyć stronki: 

🔐 Ukryta Treść 🔐

d) Po dokonaniu zmian lub wklejeniu komendy, nadajemy chmod na główny plik backupowy oraz wykonujemy restart crona:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Gotowe. Od tej pory będzie nam się robił automatycznie backup.

Wersja lite posiada pełne wsparcie przywracania plików z .bz2 do navi bez żadnego problemu. Jeśli natomiast będzie jakikolwiek problem, daj znać to poprawię działanie.

SKRYPT WERSJA FULL - ZAPAKOWANY W ELF

Spoiler

Udostępniam filmik w spoilerze by nie rozjechał się temacik na pół ekranu i jest dość długi jeśli ktokolwiek zechce obejrzeć działanie oraz testy na każdej wersji MySQL w tym MariaDB:

Spoiler

Filmik prezentuje jak skonfigurować backup(nie dalem do crona tylko) oraz reinstalację MySQL do MariaDB i potem z MariaDB do MySQL56 bo widziałem, że kombinuje każdy z jakimś za przeproszeniem

Wstęp:
Pliki do pobrania, znajdują się w załączniku oraz tutaj:
backup_all:  

🔐 Ukryta Treść 🔐

settings.txt: 

🔐 Ukryta Treść 🔐

Skan pliku backup_all:

🔐 Ukryta Treść 🔐

1. Informacje na temat skryptu:

W tej wersji nie tylko pakuje nam bazę, pliki serwerowe ale jeszcze automatycznie usuwa stare pliki. Minimalna wersja systemu do uruchomienia skryptu: FreeBSD 9.2 wzwyż

Uwaga! Ważne, aby nie dawać sobie enterów w pliku settings.txt, bo taki enter zrobi tak, że nie zadziała poprawnie skrypt, usunięcie stopki czy jakakolwiek zmiana w niej skutkuje tym samym czyli skrypt się nie uruchomi.

Podgląd zrobienia całego backupu wygląda mniej więcej tak:

Spoiler

image.png.f5f1bb73be4a5841a13e19a3023efa6c.png

2. Konfiguracja skryptu:

Ważne, by ten skrypt nie znajdował się w głównej gałęzi "/" więc polecam włożyć go tam gdzie będzie najlepiej i najwygodniej oraz nie dajemy skryptu w pakowanej zawartości plików mt2!

Konfiguracja w tej wersji odbywa się w pliku settings.txt, jest tam wszystko szczegółowo opisane.

3. Dalsza konfiguracja z uruchamianiem skryptu:

Wrzucamy 2 pliki backup_all oraz settings.txt gdziekolwiek z ważną uwagą opisaną niżej. Ja dałem w /usr/home/ 
Ważne jest to, żeby pliki backupowe wraz z konfiguracją nie znajdowały się w głównym drzewie plików /
Dajemy teraz prawa chmod poprzez komendę:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Teraz możemy uruchomić ręcznie backup, komendą:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Backup powinien zacząć robić się.

4. Opcjonalna konfiguracja cron, jeśli chcemy by nasz backup wykonywał się automatycznie:

Tworzymy plik backup w głównym drzewie plików /

🔐 Ukryta Treść 🔐

Zawartość pliku backup w głównym drzewie / (w moim wypadku backup mam w /usr/home/)

🔐 Ukryta Treść 🔐

Należy teraz do crontaba dodać wpis, możemy zrobić w ten sposób, np. by backup wykonywał się co 20 minut:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Lub można edytować plik crontab za pomocą notepad++ z ścieżki /etc i dodać wpis:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Jak ktoś nie zna wartości na częstotliwość wykonywania backupu, polecam stronkę:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Teraz należy wpisać komendę na nadanie chmodów dla głównego pliku backup:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Gotowe. Teraz komenda by przeładować zmiany w cron:

🔐 Ukryta Treść 🔐

Od tej pory co 20 minut będzie się tworzył automatycznie backup 😊

Słowa końcowe:

Jeśli ktoś zechce, by skrypt był odkodowany to istnieje możliwość zakupienia skryptu w wersji FULL. Więcej informacji na PW.

Co do aktualizacji skryptu, wstępnie jeszcze nie będę aktualizował za pomocą skryptu, bo tu musze przemyśleć fakt zmiany nazwy pliku heh

Skrypt służy od wielu lat nie tylko mi, działał na wielu serwerach produkcyjnych oraz przywracanie z backupów również działa (sam testowałem wgrywanie bazy 30gb - bezbłędnie)

Ja zwykle daję backupy na /home ale tu dałem w /usr/home/ by było w jednym miejscu wszystko. Nie dajemy w /usr/home/mt2 bo będzie pakował nie tylko pliki ale też spakowane pliki i tak w  kółko..

Za jakiś czas zapodam skrypty do backupów np. src z windowsa + automatyczne usuwanie starych backupów.

Jak ktoś ma pomysł na jakiś skrypt, to proszę pisać na PW.

Zapewniam, że skrypt nie wykonuje innych działań niż te, które są robione, oraz nie robi kopii na moje hostingi.

Jeśli ktoś się boi używania skryptu, zalecam użyć firewalla lub użyć wersji Lite albo zakupić u mnie skrypt w wersji FULL i nie hejtuj, nie zmuszam nikogo do używania tego skryptu.

By nie było większego hejtu:
  ⚠️ [SKRYPT SKOMPILOWANY UŻYWASZ NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ] ⚠️ 

Edytowane przez HelpDev
// estetyka + udostępnienie skryptu w wersji LITE
  • Lubię 8
  • Dzięki 1
  • Serce 3
  • Lubię 8
  • Dzięki 1
  • Serce 3
https://sharegon.pl/topic/522-skrypt-backupowy-pod-pliki-serwerowe-oraz-mysql-mysql-5x-mysql-8x-oraz-mariadb/

Zabieram się do czytania tego tematu. Chętnie się coś dowiem więcej o MariaDB bo niebawem czeka mnie przenoszenie Entry na ten silnik bazodanowy. 

Brakuje mi tu tylko trochę więcej estetyki, ale zawsze się oto czepiam trochę przyjemniej mogłoby się czytać ten tekst, ale daję duży plusik. 

No nieźle godzinny poradnik video. 👍

• Serce 1
  • Serce 1
27 minut temu, mrvns napisał(a):

Super wstawka havoc dzięki!!

I kolejny, nie jestem Havociem wtf ;-; nawet ten typ nie pisze jak ja, on daje takie byki że aż odechciewa się czasem czytać (bez urazy)

Edytowane przez HelpDev

Szacun za godzinny odcinek objaśniający działanie. Nie raz może aż zbyt ogólnie starasz się wszystko wyjaśnić, ale może i to lepiej. Trzeba będzie zarezerwować sobie czas na przetestowanie tego 🙂

Ja też zacząłem oglądać ten filmik i podobne mam wrażenie, że czasem niektóre kwestie zbyt u patologicznie wyjaśniasz i zakładasz, że totalnie nic nie wiemy. Chociaż może lepiej tak niż odpowiadanie na pytania, sprawdzę sobie ten skrypt w wolnym czasie. Co do skryptu czyszczenia logów to wszystko dość na szybko robiłem przed wydaniem bodajże wersji 1.3 zaktualizuje go niebawem i uwzględnię te sugestie. 

10 godzin temu, atk napisał(a):

Szacun za godzinny odcinek objaśniający działanie. Nie raz może aż zbyt ogólnie starasz się wszystko wyjaśnić, ale może i to lepiej. Trzeba będzie zarezerwować sobie czas na przetestowanie tego 🙂

Hehe, mogłem zmieścić się w nwm 10-15 minutach ale zaraz by było dlaczego nie można np. dawać enterów, no i jeszcze zrobiłem tam reinstalacje mysql i no ;d samo działanie skryptu jest mega banalne, nie trzeba wiedzy technicznej ani nic heh ale jeszcze dałem w filmiku jak wgrać backup z MySQL bo jak widzę wiele tematów to aż mnie coś bierze jak to robią XD

10 godzin temu, Sevence napisał(a):

Ja też zacząłem oglądać ten filmik i podobne mam wrażenie, że czasem niektóre kwestie zbyt u patologicznie wyjaśniasz i zakładasz, że totalnie nic nie wiemy. Chociaż może lepiej tak niż odpowiadanie na pytania, sprawdzę sobie ten skrypt w wolnym czasie.

Filmik powstał dla tych co totalnie nic nie skumają, wyjaśniam co i jak by nawet totalny człowiek bez wiedzy 0 mógł sobie skorzystać z rozwiązania ale jak coś ja nie uderzam w tym filmiku że ktoś nic nie wie, jeśli tak odczułeś to zbyt do siebie troche zabrałeś ten filmik :P  a uwierz mi, bywały osoby w metku co naprawdę nawet ten skrypt mieli trudności by go zrobić z samego pisania co robiłem.. i na anydesku zazwyczaj musiałem wyjaśniać ;-; 

10 godzin temu, Sevence napisał(a):

Co do skryptu czyszczenia logów to wszystko dość na szybko robiłem przed wydaniem bodajże wersji 1.3 zaktualizuje go niebawem i uwzględnię te sugestie. 

Na spokojnie jak coś, ja tam nie krytykuje Ciebie czy coś że nwm coś źle zrobione, każdy robi pod siebie skrypty i ja to mega szanuje. Ja natomiast uwielbiam pisać skrypty nie tylko dla BSD więc staram się pisać należycie i czasem jak mnie coś boli w oczy to muszę poprawić ;d Ja to myślałem, czy by nie napisać skryptu pod instalacje plików Twoich na jakimś BSDku ale no nwm czy ktoś to zechce bądź na VPSie ;d

P.S. Info dla all: Filmik nie ma na celu nikogo obrazić, nie bierzcie tego do siebie, po prostu czasem nawet lubię coś dodatkowo wyjaśnić i nic nie dzieje się bez powodu, także jak czujecie się urażeni tym co będę mówił na filmikach to wybaczcie. Możecie nie oglądać filmiku jeśli ktoś coś ogarnia a i dla hejterów filmiki będą powstawać bo mam zamiar nagrać dość sporo ^^ 

EDIT by nie robić spamu, odpowiadając na:

9 godzin temu, Sevence napisał(a):

Dobrze, że opisałeś też działanie w temacie, bo niektórzy mogą nie mieć tyle czasu, aby go w całości obejrzeć, może warto by dodać w nim odnośniki w sensie na filmie dodać gdzie o czym mówisz. 

Yep, zrobię to również, podzielę filmik na części nieco ale to nie dziś, w planach dziś mam dać mega TuT odnośnie najpierw MySQL bo mnie chyba coś trafi za niedługo jak patrzę na te TuTy od innych xd 

Edytowane przez HelpDev

Dobrze, że opisałeś też działanie w temacie, bo niektórzy mogą nie mieć tyle czasu, aby go w całości obejrzeć, może warto by dodać w nim odnośniki w sensie na filmie dodać gdzie o czym mówisz. 

Ja wszystkim odradzam uzywania tego skrypty. A najlepiej Sevenca prosze o usuniecie tego tematu. Takie tematy tu nie powinny miec prwawa istniec. Nigdy bedziemy wiedziec co jest w skrypcie do backupu od HelpDeva. A znajac jego opinie w internecie to po zrobieniu tego backupu backup trafi do Ciebie i do niego 🙂

Zrozumcie ludzie ze on z tego slynie. Okrada ludzi w taki wlasnie sposob miedzy innymi. TO jest jego taktyka. Troche osob go tutaj jeszcze nie zna. Ale z kazdym kolejnym dniem kazdy przyznaje mi racje. A tym skryptem robi to samo co na innych forach

Dla wlasnego bezpieczenstwa nie korzystajcie z takich skryptow gdzie nie widac w 100% kodu.

• Lubię 1
  • Lubię 1

plik backup_all nie wiecie z czego jest skompilowany. Moze tam byc kod dzięki ktoremu owy backup tez sobie HelpDev wysyla, moze w tym kodzie byc wszystko i zaden skan wirus tego nie wykryje. On w ten sposob okrada innych. Na wszystkich mozliwych forach tak dziala. Na wszystkich mozliwych forach jest banowany za zlodziejstwo. Zbanujcie go i tu wkoncu

16 minut temu, Chcesz napisał(a):

Ja wszystkim odradzam uzywania tego skrypty. A najlepiej Sevenca prosze o usuniecie tego tematu. Takie tematy tu nie powinny miec prwawa istniec. Nigdy bedziemy wiedziec co jest w skrypcie do backupu od HelpDeva. A znajac jego opinie w internecie to po zrobieniu tego backupu backup trafi do Ciebie i do niego 🙂

Zrozumcie ludzie ze on z tego slynie. Okrada ludzi w taki wlasnie sposob miedzy innymi. TO jest jego taktyka. Troche osob go tutaj jeszcze nie zna. Ale z kazdym kolejnym dniem kazdy przyznaje mi racje. A tym skryptem robi to samo co na innych forach

Dla wlasnego bezpieczenstwa nie korzystajcie z takich skryptow gdzie nie widac w 100% kodu.

Nic nigdzie nie idzie i proszę udowodnić mi to o czym tu teraz próbujesz wmówić + udowodnienie mi tutaj, że okradam ludzi tym sposobem. Zadaj sobie pytanie, po co mi pliki serwerowe czy baza bez src? I gdyby tak było to miałbym zapchane ostro dyski, pomyśl prosze logicznie i czekamy wszyscy na dowody od Ciebie. Ponadto jak ktoś się serio boi, użyje firewalla i wuala. Mało tego jak sie wkurzę to zrobię aż filmik z śledzenia skryptu z dokładnego przesyłania pakietów co i jak i wtedy wymagać będę również tego od Ciebie na udowodnienie tego co napisałeś. 

Za jakiś czas dam skrypt bez elfa na podobnej zasadzie ale w ubogiej wersji. 

14 minut temu, Chcesz napisał(a):

plik backup_all nie wiecie z czego jest skompilowany. Moze tam byc kod dzięki ktoremu owy backup tez sobie HelpDev wysyla, moze w tym kodzie byc wszystko i zaden skan wirus tego nie wykryje. On w ten sposob okrada innych. Na wszystkich mozliwych forach tak dziala. Na wszystkich mozliwych forach jest banowany za zlodziejstwo. Zbanujcie go i tu wkoncu

Znów zaczynasz ale odpisuję Ci tu teraz normalnie. 

@Delta starałem się w tym poście normalnie odpisać, proszę nie nadawaj mi punktów ostrzeżenia, nie obraziłem ani nic, tylko wymagam teraz od tego użytkownika o udowodnienie tego co piszę, bo ja jestem wstanie udowodnić, że skrypt jest jak najbardziej wolny od tego co napisał. 

Edytowane przez HelpDev
  • HelpDev zmienił(a) tytuł na Skrypt backup'owy pod pliki serwerowe, oraz MySQL (MySQL 5.x, MySQL 8.x oraz MariaDB)

// Aktualizacja tematu.

Co zostało zmienione/ dodane:

-> Dodany skrypt w wersji LITE

-> Zmieniona estetyka tematu

-> Zmieniona nazwa tematu

Edytowane przez HelpDev
  • Serce 2
  • Serce 2

Później sprawdzę, dzięki.
PS: Pamiętam jak silnie negowałeś wszystkich za używanie notepad++, że to lipa straszna, że psuje kodowanie (dziś pewnie wiesz, że sam psułes sobie pliki zapisując je w złym kodowaniu), a teraz zalecasz notepad++ xd

Edytowane przez Dziki Czan
3 godziny temu, Dziki Czan napisał(a):

Później sprawdzę, dzięki.
PS: Pamiętam jak silnie negowałeś wszystkich za używanie notepad++, że to lipa straszna, że psuje kodowanie (dziś pewnie wiesz, że sam psułes sobie pliki zapisując je w złym kodowaniu), a teraz zalecasz notepad++ xd

Spoko, co do notepad++ negowałem używania notepad++ w c++ .cpp .h w metku a nie w skryptach czy innych plikach prócz locale_string.txt koleś, widze słabą masz pamięć. Ponadto psuje kodowanie w cpp i w h w metku jeśli ma ktoś zaznaczoną opcje "rozpoznaj automatycznie kodowanie" ^^ każdemu to wyjaśniałem, potem każdy mówił "kamil czemu nie czyta mi locale_string.txt i mam jakieś dziwne znaki" to właśnie mówiłem, że locale jest podzielone na 2 języki, koreański oraz pl, automatyczne rozpoznawanie działa tak, że rozpoznaje pierwszą linię kodu i wuala, wtedy polskie znaki są zepsute, działa to na tej samej zasadzie w plikach .cpp i .h w metinie. 
Gdybyś uważał na moje wyjaśnienia, to byś o tym wiedział. Wiedziałbyś też, że gcc nie lubi koreańskiego połączonego z pl oraz angielskim w jednym pliku .cpp .h bo wtedy jest tyle core że nawet nie ogarniesz tego spamu ^^ 
Notepad++ w automatycznym rozpoznawaniu kodowania nigdy nikomu nie będę tej opcji zalecał 😜  ja nigdy nie psuję pliczków bo znam podstawy, mało tego nawet jakbyś o tym tak pamiętał to byś wiedział, że nagrywałem na YT z dowodem właśnie dla takich jak Ty że owszem psuje kodowanie z automatyczną opcją kodowania, gównoburza z tego była więc zgasiłem Was wszystkich a potem nikt do dnia dzisiejszego nie chciał mi udowodnić, że się pomyliłem 😜 

SS jak ktoś nie skuma o co chodzi:

Spoiler

image.png.63704287ddd2c563917be3750b2c6b09.png

Link do youtube o tym o czym piszę:

Spoiler

Frazy dla wyszukiwarek:

kamil2321 notepad++ kodowanie youtube

Edytowane przez HelpDev