Skocz do zawartości
Opublikowano

Cześć . Jestem zielony w programowaniu i wszystko muszę robić z poradnikami słowo w słowo dostępnymi na YT więc szukam gotowej maszyny z np. działającą alchemią itp.  abym mógł to po prostu odpalić i pograć . Aktualnie bawię się na plikach terenzo ale że nie rozumiem programowania często jest tak że jak już odpalę sobie ten serwer , coś pododaje to cały czas są jakieś crashe mimo zrobienia tak jak na tutorialu i muszę od nowa stawiać serwer bo nie wiem jak to naprawić.

Featured Replies

Opublikowano

Cześć Kamil, aktualnie możesz spróbować pliki marty @Marchewa stworzył gotową VM. 

Mamy też projekt czystych bazowych plików Entry, ale w nich praktycznie nic takiego nie znajdziesz typu Alchemia. Jednak ciągle są rozwijane i niebawem wydaję wersję v1.6. 

Jak dopiero zaczynasz tu masz opisany poradnik w jaki sposób uruchomić serwer:

W razie jakichś problemów zakładać temat na forum i chętnie pomożemy. 😉

Opublikowano
12 minut temu, Kamil970 napisał(a):

Cześć . Jestem zielony w programowaniu i wszystko muszę robić z poradnikami słowo w słowo dostępnymi na YT więc szukam gotowej maszyny z np. działającą alchemią itp.  abym mógł to po prostu odpalić i pograć . Aktualnie bawię się na plikach terenzo ale że nie rozumiem programowania często jest tak że jak już odpalę sobie ten serwer , coś pododaje to cały czas są jakieś crashe mimo zrobienia tak jak na tutorialu i muszę od nowa stawiać serwer bo nie wiem jak to naprawić.

Powiem Ci tak, omijaj poradniki wszystkie od Paszki, choćby nie wiem co i jak ktoś Ci wmawiał, że są dobre to powiem Ci tak nie są dobre nawet dla początkującego. 

Co do tych wymagań, nie wiem jak z Alchemią ale jeśli się uczysz to zalecam np. pliki od Sevence co robi aktualnie z tego linku:

Spoiler

daję w spoiler by post nie byl rozwalony na pół strony XD 

Jeśli natomiast zechcesz skorzystać z innych plików to droga wolna wiadome jak kto lubi, zależy też od umiejętności posługiwania się w pythonie a dlaczego? bo np. są pliki martysamy ale w uiscript i paru innych pliczkach ma trochę if app'ów porobionych i jak zechcesz panel boczny dodać to musisz albo do każdego if.appa dodać ale jeden z nich zadziała wiadome i pamiętać że to ten albo tylko do tego jednego ;d 

Jeśli coś dodajesz, zrób proszę backup przed każdym dodawaniem czegokolwiek.

Skrypt do backupu zapodam swój, pobierz sobie w wersji lite lub full, ten wybór już do Ciebie należy a jeśli się czegoś nwm boisz to lite wystarczy Ci, temat:

Spoiler

Oczywiście mogę nieco też Ci pomagać, jeśli coś czegoś nie będziesz wiedział to mogę Ci nieco cokolwiek wyjaśnić i nakierować na cokolwiek 😜 

// edit 

hehe napisał wcześniej Sevence xd ale oki nie zaszkodzi raczej mój post 😄 

Edytowane przez HelpDev

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje wam za szybką odpowiedź 😄 spróbuję postawić serwer razem z poradnikami które podesłaliście 😄 

9 minut temu, HelpDev napisał(a):

Powiem Ci tak, omijaj poradniki wszystkie od Paszki, choćby nie wiem co i jak ktoś Ci wmawiał, że są dobre to powiem Ci tak nie są dobre nawet dla początkującego. 

Właśnie niby fajnie jest pokazane jak to zrobić krok w krok ale nie rozumiem właśnie skąd się co bierze dokładnie i na jakiej zasadzie to działa  przez co czasami nie wiem właśnie jak to naprawić. 

Opublikowano

Jesteśmy tu aby Ci pomóc, śmiało pytaj postaramy się dokładnie wyjaśnić dany problem. 

Opublikowano
8 minut temu, Kamil970 napisał(a):

Dziękuje wam za szybką odpowiedź 😄 spróbuję postawić serwer razem z poradnikami które podesłaliście 😄 

Właśnie niby fajnie jest pokazane jak to zrobić krok w krok ale nie rozumiem właśnie skąd się co bierze dokładnie i na jakiej zasadzie to działa  przez co czasami nie wiem właśnie jak to naprawić. 

od paszki omijaj sklepy offline, reszta znośna, nie ma znaczenia czy paczke wezmiesz z deva czy od niego bo to jest tylko spolszczone.

Opublikowano

Łap ten poradnik żeby zrozumieć co i jak działa od czego: 

Opublikowano
20 minut temu, Kamil970 napisał(a):

Polecam zacząć od wypisania sobie w notatniku pytań, w których chciałbyś otrzymać odpowiedź. Zrób sobie temacik (lub w tym nawet temacie) i w temaciku żeby nie spamować raz po raz, po prostu będziesz dawał np. edity lub w postach dalej pisał jak znajdziesz jeszcze inne pytania w zagadnieniach, których nie znasz a chciałbyś poznać :P 

Dawniej planowałem taki temat właśnie obszerny zrobić, ale postanowiłem że znajdzie się więcej zagadnień tego typu i się potem wypisze mega potężny temat z różnymi zagadnieniami i opisami dlaczego tak a dlaczego inaczej coś zrobione, dlaczego tak musi być a dlaczego inaczej itd ^^ 

A jeśli będziesz miał jakiekolwiek nie wiem problemy czy coś się uszkodzi to napisz a chętnie pomożemy. Pamiętaj jedną zasadę, jeśli coś nie działa albo coś się popsuło to tak może się stać nawet jeśli zrobisz coś od nowa, wtedy trzeba raz a porządnie załatwić problem ^^ 

11 minut temu, ExoCarossa napisał(a):

od paszki omijaj sklepy offline, reszta znośna, nie ma znaczenia czy paczke wezmiesz z deva czy od niego bo to jest tylko spolszczone.

reszta znośna? typie proszę Cie nie polecaj paszki dla nowego usera.

Teraz, Sevence napisał(a):

W sumie nie oglądałem jego poradników, ale mam wrażenie, że mogą być przestarzałe. 

polecam zobaczyć co z szarfami zrobił xD z turka poradnik miał i nie potrafił nawet przetłumaczyć go i wywalił troche kodu a w poradniku było napisane "dodaj pod znalezioną frazą" a ten typo "zamień na" i wywalił ważne funkcje XD i potem się dziwią ludzie czemu crashe są czy nie działa coś xD te poradniki co on ma to z turka pozabierał, ja przelecialem prawie całe jego poradniki i to śmiech na sali xd nawet w 2024 liby wkleja z 15 do lib i lib32 gdzie wystarczy z 1 do 2 libów a reszta z pkg xd on leciał z poradnikami z 2k14-2k18 i zatrzymał się na tym xd

Edytowane przez HelpDev
żeby nie było spamu ;d

Opublikowano

W sumie nie oglądałem jego poradników, ale mam wrażenie, że mogą być przestarzałe. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Temat trochę odgrzebany, ale może ktoś tu jeszcze zaglądnie. 😄

Na start polecałbym jednak stworzyć od zera maszynę, skompilować na niej jakiekolwiek source, uruchomić serwer i na niego wejść - wszystko po to, żeby w jakimś stopniu zrozumieć podstawy obsługiwania wirtualnej maszyny, bazy danych, instalowania pkg, libów itp. Za pierwszym razem na pewno Ci nie wyjdzie, ale w tym rzecz, aby nie zakładać nowej maszyny i próbować od nowa, a czytać syserry, grzebać w plikach do momentu, aż wejdziesz na serwer. Dla początkującego to wielka satysfakcja.

Dopiero po tym warto zacząć dłubać w samym source, już nawet na gotowej maszynie. Z gotowców entry jest git, tylko to jest całkowity golas, ale ładnie poczyszczony i połatany - solidna podstawka.

Poradniki paszki to nic więcej jak nagrane ctrl+c/ctrl+v, absolutnie nic nie jest wytłumaczone, za co dany plik czy część kodu odpowiada, co dla początkującego nie jest dobre. A poza tym, jak przedmówcy wskazali, wiele zrobione jest źle.