Skocz do zawartości

Dołącz do społeczności Sharegon

Odkryj świat technologii, gier i programowania w Sharegon.pl 🚀

Czy jesteś pasjonatem nowych technologii, zapalonym graczem, czy aspirującym programistą? Nasza społeczność jest miejscem dla Ciebie! Tutaj możesz dzielić się swoimi pomysłami, uczestniczyć w ekscytujących dyskusjach i uczyć się od ekspertów w dziedzinie. Zdobywaj osiągnięcia, buduj swoją reputację i rywalizuj z innymi entuzjastami.

Twoja wiedza i umiejętności mogą wzbogacić naszą społeczność. Stań się częścią Sharegon! 🧩🌐

header

Rekomendowane odpowiedzi

W razie jakbyś nie znalazł do środka to mam alternatywe.

Dysk zewnętrzny SSD Western Digital My Passport SSD 1TB

W laptopach służy mi za przechowywalnie pod pliki metina, gry, itp. Po 2-3 latach użytkowania dalej śmiga + nie musisz używać wejścia USB bo ma taką wtyczke na "USB 3.1"

https://sharegon.pl/topic/603-dysk-do-laptopa/#findComment-3989

Wydaje mi się, że nie rozbudujesz go o dodatkową pamięć bo ma tylko 1 slot na dysk M.2 patrząc na specyfikacje dobrą opcją będzie właśnie dysk zewnętrzny jak kolega wyżej napisał. 

https://sharegon.pl/topic/603-dysk-do-laptopa/#findComment-3990

a ja wtrrące swoje 2 słowa 😜 

Każde dyski SSD mają określoną żywotność, te tanie do 3 lat, te średnie 4-5 lat, te z większej półki max do 7 lat korzystania po tym czasie dysk przestaje działać lub przez określone kopiuj wklej jeśli bloki się zapełnią, dysk będzie że tak ujmę do wyrzucenia a odzysk z dysku danych wyniesie 2-5k 

Jeśli zależy Ci na danych trwałych, które nie uszkodzą się jeśli ilość zapisań/ usuwań przekroczy limit to polecam tylko dyski z serii WD/ Western Digital ! Żadne inne firmy. 

Ja osobiście wszystkie dane trzymam na dyskach HDD WD, przesył danych jeśli jest 3.0/ 3.1 i nowsza magistrala - jest na poziomie 180mb/s wzwyż 

Ja mam starsza magistralę oraz 3.0 starszej generacji także mam przesył 140mb/s czasem 160mb/s ale mi to nie przeszkadza :P 

Dyski HDD nie mają limitów zapisów/ usuwań ponieważ posiadają talerze, zapis zer i jedynek, a po awarii nawet jeśli chodzi o WD/ Western Digital którego osobiście polecam można dane w łatwy domowy sposób odzyskać jeśli się np. dysk spali- w tych dyskach i tylko w tej marki dysków wystarczy mieć zgodne numerki PCB płytki i przełożyć odkręcając 2 śrubki lub 3 zależy od modelu, włożyć nową płytkę i odpalić i tyle i nie straciliśmy danych  :) 

Stracimy jedynie wtedy, kiedy numer PCB na płycie będzie niezgodny z oryginałem który się spalił.

Na innych dyskach żeby odzyskać pliki to owszem trzeba mieć zgodne numery PCB + trzeba przelutować bios płytki a niekiedy nawet cały kontroler z pamięcią flash co nie jest takie łatwe i w domu wykona się tylko przy pomocy zestawu lutowniczego za jakieś 200zł z lupą, stojakiem na PCB no i innymi rzeczami oraz trzeba znać się na napięciach i sprawdzić, czy nie uszkodził się bios czy ma napięcie takie jakie powinien mieć itd., 

Dyski SSD nawet producent się może wypowiedziec w tej kwestii, ma limit żywotności. Jeśli korzystać będziesz dość często, odradzam słuchać tego amatoa @ExoCarossa gdzie nawet nie napisał tak szczegółowej informacji a to obstawiam, jest bardzo potrzebna informacja byś potem się nie zdziwił, że nagle dysk sie wyłączył, nie widać go w bios albo widać w bios ale nic nie da się z niego wyciągnąć bo go nie ma czy coś w ten deseń inne 😜 

Edytowane przez HelpDev
https://sharegon.pl/topic/603-dysk-do-laptopa/#findComment-4016