Skocz do zawartości
Opublikowano

Witam, 

Zaczynam się bawić w te pliczki, czytanie source.

Podstawy uruchamiania czy tworzenia VM w VB ogarnąłem, ale mam problem na który odpowiedzi nie mogę znaleźć nigdzie...

Zrobiłem VM, wybrałem tam 50 GB rozmiaru (na ssd mam jeszcze 200gb wolnych) zainstalowałem sobie FreeBSD skonfigurowałem mysql, na początku miałem problemy z połączeniem sie z maszyną przez putty (autoryzacje), ale przeskoczyłem.

Zadowolony wysłałem sobie pliczki na VM i przy rozpakowywaniu wyskoczyło mi że brak miejsca na dysku... VM waży 11GB, po wpisaniu df -h w maszynie wyskakuje 109% capacity, jedna partycja DEV1 - jak mam to obejść? (nie wypakowało sie nawet 30% plików)

Rozwiązane przez Sevence

Przejdź do rozwiązania

Featured Replies

Opublikowano
  • Rozwiązanie

Cześć, ja stawiając VM ustawiałem 20 GB i na spokojnie wystarczało pliki nie ważą więcej niż 1 GB możliwe że zainstalowałeś jakieś niepotrzebne moduły. Najprostszym rozwiązaniem będzie ponowne zainstalowanie FreeBSD na VMce korzystając np. z tego poradnika:

Opublikowano
Godzinę temu, Gruby napisał(a):

Witam, 

Zaczynam się bawić w te pliczki, czytanie source.

Podstawy uruchamiania czy tworzenia VM w VB ogarnąłem, ale mam problem na który odpowiedzi nie mogę znaleźć nigdzie...

Zrobiłem VM, wybrałem tam 50 GB rozmiaru (na ssd mam jeszcze 200gb wolnych) zainstalowałem sobie FreeBSD skonfigurowałem mysql, na początku miałem problemy z połączeniem sie z maszyną przez putty (autoryzacje), ale przeskoczyłem.

Zadowolony wysłałem sobie pliczki na VM i przy rozpakowywaniu wyskoczyło mi że brak miejsca na dysku... VM waży 11GB, po wpisaniu df -h w maszynie wyskakuje 109% capacity, jedna partycja DEV1 - jak mam to obejść? (nie wypakowało sie nawet 30% plików)

Zapewne zaznaczyłeś wybór instalacji na partycji hehe w sensie mogłeś wybrać instalację na partycji stąd wyjaśnia ten problem, podczas zrobieniu partycji z dysków należy wybrać dysk a nie partycję hehe 😄 

Istnieją też gotowe zrobione maszynki VM do pobrania i proces instalacji możemy pominąć 😄 nwm może zrobię temat jak będzie ktoś chciał :P 

• Sevence zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.