Skocz do zawartości

Dołącz do społeczności Sharegon

Odkryj świat technologii, gier i programowania w Sharegon.pl 🚀

Czy jesteś pasjonatem nowych technologii, zapalonym graczem, czy aspirującym programistą? Nasza społeczność jest miejscem dla Ciebie! Tutaj możesz dzielić się swoimi pomysłami, uczestniczyć w ekscytujących dyskusjach i uczyć się od ekspertów w dziedzinie. Zdobywaj osiągnięcia, buduj swoją reputację i rywalizuj z innymi entuzjastami.

Twoja wiedza i umiejętności mogą wzbogacić naszą społeczność. Stań się częścią Sharegon! 🧩🌐

header

Rekomendowane odpowiedzi

Witam społeczność Sharegon! 👋

Zależy nam na tym, abyście mogli łatwo i wygodnie poruszać się po forum oraz znajdować interesujące Was informacje. W związku z tym, chcielibyśmy poznać Waszą opinię na temat struktury działu Metin2.

Mamy do Was kilka pytań:

1. Czy obecna struktura działu Metin2 jest dla Was czytelna i intuicyjna? Jeśli nie, zaproponuj zmiany. 

2. Czy łatwo znaleźć interesujące Was tematy i informacje?

3. Czy brakuje jakichś sub for dla działu Metin2 lub uważacie, że jest ich za dużo? (Jeśli tak napisz, jakie dodać, usunąć, zmodyfikować)

4. Jakie zmiany w organizacji działu Metin2 wprowadzilibyście, aby korzystanie z niego było dla Was bardziej komfortowe?

Każdy komentarz jest dla nas cenny! ✍️

Chętnie wysłuchamy Waszych uwag i sugestii, które pomogą nam stworzyć jeszcze lepszy komfort korzystania z działu Metin2. 

Dziękujemy za zaangażowanie! 🙏

https://sharegon.pl/topic/751-wsp%C3%B3lna-poprawa-dzia%C5%82u-metin2-wasz-feedback-jest-dla-nas-cenny/

Osobiście nie podoba mi się format, w którym przedstawiane są działy (a konkretniej lista tematów w nich). Uważam, że zajmuje to zbyt dużo miejsca. Rozumiem, że w związku z małą ilością tematów w niektórych działach to może wyglądać dobrze, ale osobiście wolałbym klasyczny widok.

image.png.ad8e8900a77308fa32fabeb54b371e75.png

Edytowane przez Bartosz

@Bartosz Widok wyświetlania możesz przestawić ręcznie obok przycisku dodaj nowy temat. Domyślnie jest widok listy tematów bez zawartości musiałeś przestawić. 

3 godziny temu, Sevence napisał(a):

@Bartosz Widok wyświetlania możesz przestawić ręcznie obok przycisku dodaj nowy temat. Domyślnie jest widok listy tematów bez zawartości musiałeś przestawić. 

raczej ustawiles jako deafult bo tez tak mialem

Ja to mam parę pomysłów, zacznijmy że nie tylko dział metina jest do poprawy więc na wstępie polecam poprawić nazwę na:

Wspólne poprawy wszystkich działów na sharegon - Wasz feedback jest dla nas cenny!

Czy coś w ten deseń 😛

1. Dział Metin2:

-> dodać kolejny sub-dział(podforum) o nazwie np.: Ogólne dyskusje i wywalić te tematy z działów do sub-działów(podforów) i zablokować możliwość dodawania do działu metin2 jak to teraz wygląda, mowa o:

Spoiler

image.png.45be051829f17d2d1750d0739bfe697c.png

bo będzie burdel na kółkach jak na niejednym forum to widziałem a na mpc jest to dobry przykład nawalone przez działami przed subdziałami tematy i weź potem znajdź co do czego ;-;

Również zablokować w podforach możliwość dodawania jakiegoś tematu spoza subdziałem, przykład:

Spoiler

image.png.37420216680ace8b55e78f4f2b144072.png

i tego masa jest do blokowania w każdym prawie dziale/ subdziale.

Od tego są subdziały by nie spamić poza subdziałami czy poza działami konkretnymi bo jak wspomniałem burdel można narobić w mig- przykładem idealny to mpc, tam w tworzeniach priv są tematy a w subdziałach też są tematy o tworzeniu i gdzie logika i potem trzeba szukać w wyszukiwarce w działach ;-; teraz tam mają taki burdel że nie ogarną tego w rok xD

A jeśli zabraknie jakiegoś subdzialu do czegoś to właśnie ten temat jest poto aby ktoś napisał wspomniał dał przykład i weszłoby to w życie bez spamu.

-> co do kolejnego zaproponowania, ten dział rozbić na 2 subdziały niezapominając o zablokowanie przed subdziałami możliwość dodawania tematów:

Rozbić to na:
-- Przydatne narzędzia (Windows)
-- Skrypty (BSD, Linux etc.)
 Bo znów będzie syf że ktoś będzie chciał znaleźć skrypt pod linuxa czy bsd niemając wgl otagowań i przyjmijmy będzie 300 tematów i weź teraz to znajdź w syfie napotykając "narzędzia pod windows" bo narzędzia pod windows to inna bajka niż skrypty

Kolejny dział do poprawy to:

A konkretnie tak jak wyżej, polecam jednak rozbić to na:

-- Modyfikacje C++
-- Modyfikacje Python
-- Modyfikacje C++ oraz Python
Wtedy będzie konkretnie która modyfikacja należy do której i mniej szukania, że ktoś wstawi python w c++ i przyjmijmy będzie 300 tematów z pythonem, 200 z c++ i 150 z c++ i python (np. systemy) i weź teraz znajdź jakąś modyfikację pod pythona.. ;-; 
A jeśli nie rozbijać to wstawić wymagane tagi i spośród 3 tagów wybrać odpowiednią modyfikację bo wtedy można filtrować jak się tylko zechce a jak ktoś błędnie wstawi to ukarać takową osóbkę bo takowe osoby narobią tylko syfu
przykładowe tagi:
-- Python
-- C++
-- C++ z Python

Kolejny dział do poprawy:

Tu taka sama akcja jak wyżej, ktoś wrzuci system tylko pod pythona, lub działający tylko na quest i bez otagowań lub rozbijania działów narobi się znów syf.. jak nie rozbijać działy to jak wspomniałem tagi naprawdę są po to aby ułatwić nie tylko wyszukiwanie czegoś ale bez wejścia do tematów można już zobaczyć na czym się opiera np. quest/ python/ c++ itd., 

i kolejny dział:

Tutaj narobi się mega syf, idealny przykład? mpc postów chyba z 800+ i weź teraz znajdź reupload czegokolwiek w tych postach ;-;
można ten dział zoptymalizować pod takim kątem żeby rozbić to na subdziały i tam żeby każdy wypisywał według wzoru tematy a subdziały mogą być na np.:
- Pliki serwerowe - tu dać kolejny subdział lub tag: source, no-source
- Klienty

- Inne

Usunąć ten dział i przenieść temat:

(bez zostawiania linków odnośników to innego działu- tylko przenieść jest takowa opcja w IPS) do innego działu, o którym wspomnę niżej.

Edytować dział:

Dodać subdziały:

- Strony internetowe - tu rozbić na 2 działy: Metin2, Inne lub dodać tagi takowe i uwzględnić że w inne dać tagi typu : CSS, JS, HTML by wiadome było od razu a nie co do czego ma być
- C#

Jak będzie konieczność dodania więcej to pewnie będzie java

dodać subdziały do:

Jest tylko jeden subdział... awarie komputerów a gdzie np. Pytania, Problemy? 

Więc preferuje dodać albo 2 subdziały osobne:

-- Pytania

-- Problemy

Albo dodać jeden:

-- Pytania/ Problemy

ale wtedy wymagane będą 2 tagi: Pytanie Problem i wtedy po wybraniu tagu odpowiedniego już będzie wiadomo czy to problem czy pytanko co mniej zaśmieci w wyszukiwaniu potem i filtrowaniu.

Zmienić nazwę "Sprzęt komputerowy" na: "Elektronika"

Zmienić podforum Awarie komputerów na Awarie lub coś w ten deseń i tam dodać tagi lub subdziały o np. nazwach: Telefon, Tablet, Komputer, Laptop, inne

Dodać np. Kosz na samym dole forum i tam porobić niektóre subdziały typu "Dział Metin2" "Dział Elektroniki" by tam trafiały takie tematy, które są zbędne bo np. wygasł link i nikt nie ma zamiaru zaktualizować linku.

Nie usuwać żadnych z "palca" tematów bo nie wiem może mi się wydaje ale znikają tematy niektóre z forum i potem nie ma jak udowodnić niczego jak przyjdzie co do czego, dlatego przenosić je do kosza by nie rozwalić również indexu na google w wyszukiwarce.

w dziale:

Dodać Subdział o nazwie:

-- Rozwiązane

I tam przenosić bez odnośnika bo narobi się masakryczny syf na syfie tylko po prostu przenosić tam rozwiązane tematy które są zablokowane, bo już narobił się syf i teraz weź sortuj to co jest nierozwiazane a co jest rozwiązane i widnieją tematy tam które wgl nie są rozwiązane, autor ucichł- nie ma wgl śladu że cokolwiek rozwiązane więc takie tematy (można raczej w IPS ustawić automatyzacje) żeby takie tematy trafiały pod oznaczenie "Nierozwiązane" i były przenoszone do subdziału "Nierozwiązane - brak aktywności" i notka na dole z automatu z informacją że brak refreshu - 30dni czy coś w ten deseń i tak ustawić to na maxymalny czas 30 dni że po 30 dniach trafią tam takowe tematy
A jeśli nie chcecie tego na 2 subdziały, wówczas nadać takowe statusy jak rozwiązane- co już jest i nierozwiązane czego nie ma i uwaga tematy które są takowe zamknięte niech sortują się na koniec czyli na początku niech sortowanie domyślnie będzie w taki sposób:
Otwarty temat w problermach - na górze

Nierozwiązane tematy zamkniete - niżej pod otwartymi

Rozwiązane - niżej pod nierozwiązanymi lub pod otwartymi

Wtedy estetyka wchodzi w grę bo nie trzeba chodzić do np. 4 strony przykład:

Spoiler

i się zastanawiać czy jest to rozwiązane czy nadal bląd, bo jak nwm ktoś znajdzie rozwiązanie a zechce się podzielić, natrafi na dziale lub tagu że nierozwiązane to zawsze jest przycisk "zgłoś" albo PW do kogoś z moderacji i napisać żeby odblokować bo jest np. rozwiązane przetestowane i potem wiadome co zrobić dalej. 

Teraz może tego nie widać ale idealne przykłady są na wielu forach.. burdel syf i weź tu znajdź cokolwiek ;-;

Podobnie z działem Sprzedaży, również tam tak zrobić.

Kolejna sprawa po wklejeniu linków do jakiegoś tematu ustawić defaultowo żeby nie rozwijało się na pół strony, stąd musiałem dać w spoiler( nie wiem czy z działami tak sie dzieje ale oby nie- piszę to na żywca wiadome) bo teraz wyobraźcie sobie ile stron zajmie jeden temat gdzie 10 użytkowników wyśle 10 odnośników- na oko z 3 strony? przykładem jest nawet mój post, gdybym nie dawał w spoilerze to o panie.. a i tak zminimalizowałem jakoś ten post.. jak ktoś nie rozumie to chodzi o szerokości i długości tego jak się wklei dany temat:

Spoiler

image.png.d1fca473ac7cf7643cd111ab5b397956.png

Przykład który podany wyżej na focie to tylko przykład, 2 wklejone tematy i post na pół strony.. nie wspomnę też o odnośnikach typu Zdjęcia robione na maxymalną szerokość ( w spoilerach macie przykład fotki gdzie jest mega duże zdjęcie) również odnośnikach typu Youtube gdzie też wywala na pół strony i weź potem to scrolluj jak ktoś np. da ogłoszenie na np. prezce lub czymkolwiek z dużą ilością zdjęć/ filmów ;-; defaultowo ustawić że takowe podglądy dać mniejsze bo po kliknięciu na fotkę automatycznie zwiększy się a jeśli ktoś zechce jeszcze większy wówczas wciśnie odnośnik niżej czy raz jeszcze jak zobaczy zamiast strzałki taki plusik i tyle ;d

po zastosowaniu tego "rozwinięcia" tych tematów, wyglądałby odnośnik mniej więcej w ten sposób bez np. wstępnie ładowanego obrazka:

Spoiler

image.png.9af4f55928512fedcdcfef943eaff1e6.png

A tu z obrazkiem ale i tak można przesuwać w środku wiadome:

Spoiler

image.png.77bee8f68975a3363a6630fec850ace6.pngimage.png.3b781329cab80585dc613caffece8d06.png

Ogólnie przelecieć wszystkie subdziały/ działy i posprawdzać czy jest zablokowane pisanie przed subdziałem z wyjątkiem działów problemów wiadome.

No można nawet mniej jeszcze to zrobić, to tylko przykład bo aktualnie 2 tematy wklejone zajmują polowe mojego posta 😄  Jak znajdę chwilkę to mogę wrzucić modyfikację nieco i opiszę w temacie, ale wpierw warto porobić działy, subdziały i ogarnąć to no chyba że na Themeo macie takowe "wsparcie" że za free zmodyfikują tak jak należy a nie na odpierdziel i dadzą wcześniej niż ja ;d 

Roboty troche jest, ale jak ma być to forum jak każde na odpierdziel zrobione to będzie jak zwykle - i moja uwaga, nie patrzeć jak inne fora są zrobione bo sporo wad mają takowe fora a teksty typu "a bo oni są wiele lat" imają się z tym jak powinno wyglądać forum- to że jakieś jest nie zawsze oznacza że jest dobrze zrobione.

Na ten czas to tyle- miałem jeszcze kilka propozycji ale na razie nie mam na to czasu by się rozpisać 😞 

• Serce 2
  • Serce 2

Bardzo dziękuje za tak duży feedback, doceniam.🙏

Jutro postaram się na spokojnie przeczytać całość i podyskutować na ten temat. 

• Serce 1
  • Serce 1