Skocz do zawartości

Problem z uruchomieniem plików serwerowych - Wonder2

Opublikowano

Witam czy ktos by pomógł przy zrobieniu serwer vps na tych plikach? chodzi  o to ze zrobilem dobrze wgralem mysql do bazy danch oraz game jak w poradniku jest a nie moge zalogowac sei do navicata

Rozwiązane przez Sevence

Przejdź do rozwiązania

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

To jest tak opisane

Spoiler

obraz_2024-04-28_120246316.png

Opublikowano

Musisz bardziej opisać nam problem, co zrobiłeś. W jaki sposób utworzyłeś użytkownika. W jaki sposób próbujesz się łączyć z bazą? Jaki błąd otrzymujesz itd. 

Opublikowano
  • Autor

Wgrałem od razu te pliki game oraz MySQL wypakowałem robiłem krok po kroku co na początku poradnika a z Navicata wyskoczył IP serwera które chciałem się połączyć i w nawiasie 30002 cos takiego.

Czy to możliwe że musze wgrać jeszcze przed wrzuceniem plików MySQL itd. przez putty?

Opublikowano

Nie, wystarczy że zainstalujesz pakiet bazy danych na serwerze i możesz się z nią łączyć. Pokaż zrzut ekranu tego błędu dokładnie wtedy będziemy wiedzieć co on mówi. 

Opublikowano
  • Autor
Spoiler

obraz_2024-04-28_154246997.png

Teraz zacząłem robić z tego poradnika ze wpierw MySQL itd. i dopiero pliki wgrać

Spoiler

obraz_2024-04-28_154310402.png

Opublikowano

Bardzo proszę, edytuj post zamiast dodać nowy jeśli nikt nie odpowiedział.

Kod błędu 2002 - oznacza, że połączenie nie może być zrealizowane. Sprawdź, czy proces MySQL jest włączony możesz to zrobić poprzez polecenie: 

service mysql-server status
  • Sevence zmienił(a) tytuł na Problem z uruchomieniem plików serwerowych - Wonder2
Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem i błąd wyskakuje:

Spoiler

obraz_2024-04-28_163322795.png

Jak chce teraz zrobić pkg upgrade i error: 

Spoiler

obraz_2024-04-28_165105157.png

Opublikowano

Na systemie FreeBSD 12.x nie są dostępne już oficjalne repozytoria przez co nie możesz pobrać pakietu MySQL.

Możesz spróbować to naprawić w ten sposób, że zmienisz serwer repozytorium, lecz nie jestem pewien, czy to zadziała na 12. Zainteresuj się tym tematem i spróbuj wykonać pierwszy krok. 

Jak już wspomniałem system FreeBSD 12 jest już przestarzały i nie wspierany, zalecam upgrade na wyższą wersję, która nadal ma wsparcie. 

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem to w końcu mogę się zalogować do Naviacata tylko mam teraz taki problem ze nie wiem o co tu chodzi otwieramy pack.py i wpisujemy wszystkie (po spacji może być) nazwy folderów oprócz "bin" czekamy, chwilę może to zająć pewnie się zorientowałeś że plik .exe pewnie chodzi wypakowanie plików który są opisane w pliku pack.py tylko jaka komenda do putty żeby wypakować.

Opublikowano

Nie, kroki opisane są odnośnie spakowania paczek do klienta i skonfigurowanie packera, którym spakujesz rooty itd. 

Opublikowano
  • Autor

A jak spakować poprzez putty?

Bo w plikach nie ma nic do pakowania wiem ze kiedyś jak robiłem to jakąś komenda się to robiło i się wpisywało wszystkie nazwy folderów. 

Opublikowano

To robisz na Windowsie. Zainstaluj sobie python2.7 masz w paczce z plikami w folderze makepack lub pobierz z sieci.

Otwierasz sobie wiersz poleceń i przechodzisz do katalogu makepack i wywołujesz skrypt pack.py.

image.png.55d45c885e382222d23a0d4c8106e0d5.png

Opublikowano
  • Autor

czyli przez pythona to zrobic 

Opublikowano

Aby wywołać skrypt pack.py musisz zainstalować pythona w wersji 2.7 u siebie na komputerze. Na powyższym screenie pokazałem Ci jakim poleceniem wywołujesz później ten skrypt. 

Opublikowano
  • Autor

mam pobranego i zainstalowanego 

Spoiler

image.png.7d3dc20aec44ad067db5edfc87c97293.png

Opublikowano

To teraz uruchom sobie wiersz poleceń (cmd) i wejdź do katalogu tego .makepack, nie wiem gdzie go tam masz, a następnie wpisz takie polecenie:

python pack.py

Opublikowano
  • Autor

Dobrze.

Nie działa ta komenda C:\Users\walde>python pack.py
'python' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

bo ogólnie jak odpalać CMD to mam C windows a tego pack.py mam na innym dysku albo jak przejść do tego folderu w CMD 

Wyskakuje mi jakieś nie mo

Spoiler

image.png.d8dee2ca66a79adcdd84f3d6393c2a19.png

Opublikowano

Nie jesteś w katalogu w którym masz ten skrypt przecież wyskoczył Ci komunikat, że niepoprawna nazwa katalogu i nie przeszedłeś do niego. 

Na początek musisz zmienić partycję na tą Z robisz to poleceniem: 

Z:

Następnie w eksploratorze windows w pasku adresu skopiuj sobie ścieżkę do tego katalogu: 

cd Z:\wom\metin2\.makepack

Jak poprawnie przejdzie do tego katalogu to będziesz mieć tak:

Z:\wom\metin2\.makepack>

Wtedy możesz wykonać dopiero ten skrypt:

python pack.py
Opublikowano
  • Autor

Dalej pokazuje ze nie mo, a Pythona mam 2.7.

Spoiler

image.png.4b3339b49f3802ae92bb4bc3a8daa9b1.png

Opublikowano

Sprawdź, czy Python jest poprawnie zainstalowany, wpisz polecenie: 

python --version

Jeśli nie otrzymasz informacji to pewnie nie masz skonfigurowanej zmiennej środowiskowej 'PATH'. Wtedy wchodzisz w zaawansowane ustawienia systemu:

image.png.d971ebcfba9295fa6db2e48bf5d26646.png

Wchodzi w Zmienne środowiskowe i w zmiennych systemowych PATH dodajesz nową i wybierasz katalog do Python27. 

image.png

Opublikowano
  • Autor

dalej pokazuje ze nie mo a zrbilem jak mowiles image.png.6d2c79e1c6779c29d5a26706887ba337.png

Opublikowano

Wpisujesz Python27 pack.py, pokażesz screena z konsoli podczas wpisywania z logiem błędu? 

Jesteś pewien, że ten katalog, który wskazałeś, wskazuje lokalizację do folderu z python.exe? 

image.png.ad72045749abe25471851331e9216836.png

Opublikowano
  • Autor

wpisałem tak i tak 

Spoiler

image.png.ba311a16a3b5c910230750d2dbc385b4.png

widziałem gdzieś na forum ze trzeba przy instalacji python kliknąć path ja tego nie miałem

Opublikowano

Wejdź do tego katalogu, który wskazałeś w zmiennej środowiskowej do Pythona i pokaż jego zawartość, bo mam wrażenie, że to nie jest poprawny katalog. 

Masz opcję edytuj post, postaraj się jej używać zamiast dodawać kolejny, dzięki. 

Opublikowano
  • Autor

już zmieniłem teraz zauważyłem i wygląda tak zmieniłem ale dalej nie działa 

Spoiler

image.png.415145b242812f63dadfe5d3a3ff2a63.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.